Bionic Commando Rearmed

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 сеп. 2008

Когато ви разказвах за първият Bionic Commando за NES, в главата ми се загнездиха меланхолични спомени за доброто старо време, когато геймингът се изчерпваше с ръгването на 8 битов картридж в съответната конзола и безбрежно изкарани часове пред телевизора. Нямаше я драмата с високобюджетните игри, неуспяващи да изпълнят очакванията на потребителите. Нямаше ги и нервите при изчисляваването на поредната сума за ъпгрейд. Хей, дори нямаше конзолна фенбой война по форумите… всъщност нямаше и форуми. Имаше фън… е понякога не чак толкова, но калпави игри винаги е имало.

В този дух си намерих ромчето с първият Bionic Commando и близо цял ден се отдадох на ретро гейминг. Изобщо и не предполагах, че тия диванета от Capcom ще вземат да възкресят една от най-иконичните си игри в историята на гейминга изобщо.

Ретро

Bionic Commando Rearmed е добрият стар Bionic Commando, изваден от картриджа, изтупан здраво от 20-годишния прах и наврян в нови, красиви триизмерни дрешки. Главният герой, естествено, е Нейтън Спенсър с бионично подобрената си ръка, а основният лошковец е Лидерът… тцъ, не е Воленчо Сидеров, ама по муцуни си приличат. Играта е 2D сайд скролър с триизмерна графика. Героят не може да се отлепи от земята, освен ако не се закачи за нещо с ръката си, с която може да хваща и издърпва различни предмети и да маризи лошковци. Арсеналът му е подкрепен от стрелково оръжие (пистолет, картечница и базука) и гранати.

Нивата са 1 към 1 с тези от оригинала и следват простата структура – намери пътя до контролната зала, хакни в мини игра системата на врага – отвори следващата врата. Там ви чака продължение към следващата част на нивото, а на финала – бос. До всяка мисия Спенсър стига с хеликоптер и може да избира на картата в какъв ред да изпълни задачите. Внимавайте обаче, тъй като можете да се натресете на патрул, а в такъв случай трябва да си проправите пътя до зенитното оръдие и след като го разкарате, ще можете безпроблемно да стигнете до целта.

Rearmed

Освен дребните геймплей промени, Bionic Commando Rearmed предлага свински скок в графиката (всичко преминало от 8 бита на който и да е DX е свински скок всъщност). Играта използва физичния енджин на Ageia, така че ако разполагате със съответното парче хардуер в компютъра си, ще можете да се насладите на зрелищно реалистични експлозии. Анимациите са плавни, а в случай че го закършите откъм минаването на мисиите, винаги можете да убиете малко време в тренажора.

Автор: Георги Панайотов