Big Mutha Truckers 2: Truck Me Harder

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 авг. 2005

Из полицейските досиета на фамилия Джаксън

Госпожа Джаксън
Глава на семейството. Огромна по размери, страшна, надарена с изключително неприятен и вулгарен речник. Любими занимания – извършване на нелегални сделки, шофиране с превишена скорост, сресване на космите на краката си.

Боби Сю
Единственото красиво създание в семейството. Млада, руса девойка с големи, хубави, кръгли очи. Естествено, разполагаща с изключително ограничен мозъчен капацитет, който й служи главно, за да помни как се казва, колко е гръдната й обиколка и как се използва блондорът.

Роукъс
е най-добре изглеждащият мъж в семейството. Надарен с почти добър външен вид, в главата му се въртят единствено и само мисли за леки момичета и прахосване на пароци. Най-много на света обича красивите женски създания, а най-много мрази техните съпрузи, които множество пъти са променяли иначе добре изглеждащия му профил.

Клетъс
Определено е най-голямата издънка в семейството. Абсолютен изтърсак с ужасен външен вид и малоумно изражение. Инфантилният му мозък е като на пиле и изпада в паника при наличието на тъмни помещения или политически разговори.

Ърл
Четиридесет и осем годишен, дебел чичко. Пада си по бирата, оръжията и разсъблечените мацки. Като типичен американец и патриот не харесва комунистите, чужденците и салатите.

В началото на материала искам с няколко изречения да ви припомня как в първата част на настоящата геймка се срещнахме с пет що-годе интересни герои, които съставляваха семейство Джаксън – една почти нормална американска фамилия, пуснала корени в тираджийския бизнес. Първото място в семейната йерархия определено се заемаше от дебеланата мисис Джаксън. Някъде под нея, на почти еднакви позиции, се нареждаха четирите й отрочета, които бяха надарени със собствени положителни и отрицателни качества. Най-общо казано, основната цел в първата част на аркадния симулатор Big Mutha Truckers беше да изберем едно от децата на противната лелка и да се опитаме да спечелим колкото се може повече парички за 60 дни. Имахме възможност за различни начини за натрупване на капитал – можехме да влизаме в казина, барове, магазини и други подобни. Също така често бяхме притеснявани от неприятните провинциални ченгизи, но те не бяха кой знае какъв проблем. Истинската заплаха за товара, който пренасяхме, бяха рокерите, от които много трудно можехме да се измъкнем.

Идеите, застъпени в геймката на Eutechnyx, не бяха за изхвърляне, но по една или друга причина играта не придоби достатъчно комерсиални измерения. Сега, две години и половина по-късно, сме свидетели на втори опит за достигане на геймърските сърца посредством  Truck Me Harder – продължението на този тираджийски аркаден симулатор.

Дебелата лелка

съвсем логично – предвид славата на нейния бизнес – попада в затвора. Естествено, причините за това са неплатени пътни глоби, наднормено тегло, неприятна визия и още няколко, които обаче ми е неудобно да ви споделя. При това положение децата на госпожа Джаксън са длъжни да направят нещо и да я измъкнат от панделата. Единствената им цел е да печелят пари, с които впоследствие да извлекат огромното туловище на затвореното между четири стени маменце. Начините, по които могат да се трупат кинти, било то легално или не, са доста. В първата част на играта имаше доста свежи идеи, които сега са доразвити – определено се наблюдава положителен напредък в геймплея.

Making money

Естествено, най-традиционният начин, по който ще припечелвате зелени гущери, е превозването на различни видове товари от дадено място на друго. При всяка подобна операция ще имате три възможности за получаване на бонус, като в зависимост от неговия размер ще се различава и времето, с което разполагате за успешното завършване на текущата мисия. Освен това ще можете да припечелвате допълнително, като купувате разни стоки на дребно и после ги продавате за по-добра цена. Ако обаче нито един от тези два начина не ви допада и се смятате за голям късметлия, то определено вашето местенце е в казиното, където посредством различни игри ще можете да припечелвате дребни суми.
Изпълнението на поръчкови мисии, които ще получавате от NPC-тата по баровете, е ключов момент в играта. Те са сравнително еднотипни и разбира се, са свързани с шофиране, но не е задължително винаги да заставате зад волана на камиона си. Повечето от тях се изпълняват в компанията на различни модели коли. Има някои доста свежи идеи за тези мисии като например една от тях, в която ще трябва да събирате извънземни, намиращи се на пътя, защото на военните не им се занимава, а пресата всеки момент ще надуши за какво иде реч и тогава ще стане опасно. Затова на вас се пада честта да съберете космическите корабокрушенци и да ги скриете далеч от зорките обективи на папараците.

Посещенията в баровете, магазините и казината

са сериозен момент от играта. Забелязва се още на пръв поглед, че производителите са обърнали голямо внимание на тази част от геймплея. Във всеки бар има NPC-та, с които можете да говорите, обстановката е различна и не създава впечатление за еднотипност. Всеки един от магазините, в който можете да купите почти всичко (както и да продадете), се отличава със собствен облик. Някои се намират в обори, други в халета, където продавачите приличат повече на агенти на КГБ може би заради слушалките, забити в ушите им и заради репликите, които изпускат, когато си тръгнете от въпросното място – “Субектът напусна магазина” или нещо от сорта.

Геймплей за сметка на визия

Със сигурност мога да заявя, че в играта присъстват множество комични елементи. Още от самото начало първото ингейм филмче ме накара да разтегна лицевите си мускули по посока на ушите. Стилът на художниците, които са се погрижили за визията на играта, е свеж и приятен. Представителите на нежния пол непременно притежават огромни гърди, докато мъжете са най-различни изроди: смехотворни подобия на хомо сапиенс, плейбойчета, анаболни киликандзери и други. Външният вид на превозните средства не е особено лицеприятен, но мисля, че за това си има причина. Според мен разработчиците са заложили главно на самия геймплей и комичните елементи и са оставили визията на малко по-заден план. Естествено, това не е проблем за повечето хора, а само за по-претенциозните, които не стартират игри, които не притежават “перфектна графика”.

Съвети от д-р Левайн

Ако ви е писнало да се гърчите от жега в градския транспорт! Ако ви е дошло до гуша от безсмисленото кибичене в училищния двор! Ако вашите са на почивка, а вие сте изхарчили всичките пари, които са ви оставили и не можете да си позволите други развлечения, то тогава можете да се поотплеснете в компанията на Big Mutha Truckers 2: Truck me Harder. Просто вдигнете телефонната слушалка и се обадете на телефон 95-55-55-55…

Автор: Асен Георгиев