Battlestations: Pacific

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Колко от вас са плавали на кораб? Сигурно не са много. Убеден съм и че има такива, които още не са се качвали на самолет. Но даже да попаднем на геймъри, които са дори моряци или пилоти, едва ли ще намерим геймър-подводничар. Защото България има една-единствена подводница – Слава, която охранява крайбрежната зона на морската ни столица, и шансът да сте от нейния екипаж, е пренебрежимо малък.

Няма да е така обаче, ако си купите Battlestations: Pacific. В нея ще можете не само да усетите какво е то

клаустрофобия на 2 левги

под повърхността на водата или пък да видите какво е усещането да се самоубиеш, но не заради Марийка от съседния клас, която ти е казала, че като ти гледа номера на обувките, й е ясно и какъв размер мъжко достойнство притежаваш, а за да се врежеш с пилотирания от теб изтребител във вражески кораб с вик: „За родината-а-а!“

Пред вас е поредната част на Battlestations, разработена от унгарското подразделение на Eidos. Нейната история започва от края на предната част – битката за Мидуей (юни 1942-ра) и завършва при Окинава (юни 1945-та). Първата версия на Battlestations излезе през 2007 година и беше доста богат и разнообразен проект. До Battlestations: Midway ние бяхме свидетели на не една игра от жанровете екшън, симулатор или стратегия, посветени на Втората световна война, като най-често всяка от тях акцентираше на определен момент от глобалната битка. Разработчиците от унгарския отдел на Ейдос се постараха да обхванат необятното и да ни представят световния конфликт от всичките му аспекти. В една игра можехте да бъдете моряк, пилот, подводничар и адмирал едновременно, при това на фона на чудесна графика и атмосфера. Акцентът, който художниците са направили и този път, е над

красивата природа

и внушителните забележителности на страните, из които ще странствате. Представете си малко самолетче, пикиращо под ярките слънчеви лъчи над океана, а на хоризонта, докъдето ви стигат очите, само синьо море, чиито вълни се полюшват от вятъра. Това е типична гледка от играта, а ви очакват още доста подобни красоти.

Battlestations: Pacific остава на сто процента вярна на този модел – тя комбинира екшън, стратегия и RTS елементи и отразява събитията след Battlestations: Midway, а именно – най-мащабната битка в Тихия океан през Втората световна война. Трябва да се направи уговорката, че новата игра значително надминава предшественика си както по размери, така и като възможности. Предоставят ви се 28 мисии, т.е. два пъти повече от Midway, и право да избирате на страната на японците или на американците да застанете. Приятно за едни и неприемливо за други, със своите действия или пък бездействия в играта можете да променяте реалните исторически събития с притежаваните над сто вида бойни машини или чрез усвояването на въздушните битки. Сред нововъведенията в Pacific е въвеждането на ограничение за време при провеждането на сраженията. Много е възможно обаче да се улисате и да забравите това изискване.

Ще имате на разположение и 21 нови единици, сред които камикадзета. Корабите са от всякакви класове – от миноносци и подводници до гигантски плаващи крепости. Иновативно е и вмъкването в играта на възможността за тактическо приземяване на войски по време на битка. Така в разгара на сражението ще можете да изтипосате своите парашутисти в тила на врага, да

предизвиквате паника и хаос

и в крайна сметка – да излезете победител от конфликта. Ще се лутате от необходимостта за прецизно стратегическо планиране до справянето с напрегнати морски битки. Впрочем разнообразието в играта е голямо – ще водите ескадрила от торпедоносци към брега, където пък ще ви дебнат добре въоръжени картечни гнезда. Или пък ще летите ниско над американските самолетоносачи, планирайки как да се врежете в корпуса на кораба и да го потопите. И всичко това на фона на няколко режима – Island capture, Duel, Siege, Escort и Competitive.

Battlestations: Pacific предлага пет изцяло нови онлайн мултиплейър режими с много нови карти, единици и възможности, в които със своите приятели ще стигнете чак до битката за Окинава от 1945 г., когато от името на адмирал Ямамото имате шанса да нанесе непоправим удар на американското владичество над Японско море. Истинско удоволствие е да преминете играта с помощта на джойстик, какъвто – убеден съм – като себеуважаващи се геймъри държите небрежно поставен в чекмеджето до компютъра.

На вас се пада задължението да отговаряте както за тактическата част на операциите, така и за отделните боеви единици. А терените, на които ще се биете, са във въздуха, над водата и под водата. Подводниците ви вече ще могат

да се спускат доста надолу в морските глъбини

където няма да могат да бъдат прихванати от крайсерските миноносци на врага, нито засечени от други субмарини. Така, скрити добре, те ще обстрелват противниковите плавателни съдове. Тежките и леките самолети пък се отличават не толкова по отношение на въоръжението си, колкото по поведението си във въздуха – бомбардировачът е мощен, стабилен и минава невъзмутимо над поселенията на противниковата нация, докато изтребителят е лек, много бърз и супер маневрен. Корабите също за претърпели модернизация. При тях има машинно отделение, от което при повреда, ще можете да продължите още малко „живота“ на своята гемия.

За доброто изпълнение на мисии и допълнителните цели ще получавате не само стимули като ордени и медали, но и нови модели бойни единици. Приятно е и смесването на игровия елемент с видео репортажи, които ще ви дадат възможност да отдъхнете. В заключение ще кажа, че след като редовната военна служба вече отпадна, за подрастващото поколение от мъжки пол това е един добър тренажор, в който да усвои основните параметри за водене на война, както и да служи в трите вида редовна войска – сухопътна, въздушна и морска. Рапорт даден.

Автор: Свилен Енев