Battlerace 3D

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 07 сеп. 2001

Дами и господа… затегнете коланите си!
С този призив започва най-голямото междугалактически състезание през 1996. Тези, които или не са могли да участват тогава, или са били прекалено малки, за да си изкарат пилотска книжка, имат възможността да опитат сега. Състезанието се сформира наново, много по-интересно и мноо по-ълнуващо! А ето какво ни обещават авторите на РС-интерпретацията му:  

1. Модерен 3D-engine с перфектна възможност за ускоряване.
2. 24 писти на 4 планети.
3. Четири бойни арени.
4. 30 интелигентни компютърни опонента.   
5. 6 различни космически кораба.
6. Много видове оръжия и добавки.
7. Коментатор на състезанието.
8. Професионален саундтрак.

Ех, колко често ни лъжат нас геймърите! Защо ли поне веднъж една фирма не каже направо:

“Нашата игра е адски тъпа!”

На практика обаче винаги сме обсипвани с обещания, за съжаление твърде често празни. Какво е положението при творението на фирмата Soft Enterprises, която, съдейки по обещанията, явно смята, че е направили нещо революционно. Да, ама не – направила е претендент за първото място в класациите за най-нежелан подарък за рожден ден. А иначе Battlerace 3D е нещо като Descent, само че вместо да се биете, ще трябва да се състезавате с други корабчета. Така и не ми стана ясно обаче защо има клавиши за Up и Down, когато спокойно можете да командвате кораба си само наляво и надясно… Ще се опитам да ви покажа, че всики обещания на авторите, точка по точка, са пълен шит и напълно са абсолютната противоположност на тази игра.

1. Ако това, което наблюдаваме в Battle race 3D, е модерен графичен енджин, то това, което представлява Max Payne примерно, сигурно е графичния дизаин на следващото хилядолетие. Играта изглежда като онези демо-games, правени за тестване на OpenGL. Всички полигони имат само по една огромна текстура върху себе си, която сигуно е с размер 2х2 точки. Цветовете в играта, са доста скапани, като преобладават крещящите багри от всяка палитра.

2. Всички писти са като две капки вода и едва ли ще осмисляте, че по някое време преминавате на друго трасе. Единствената разлика при смяна на планетите е, че крещящо синьото става крещящо червено, примерно.

3. Тук поне не са излъгали, арените действително са четири.

4. Господи, какъв ум, направо съм впечетлен! По-интелигентни противници не бях виждал. Състезателите по-скоро ви пречат да карате и определно не може да се каже, че имат някаква идея какво точно вършат…

5.Вярно, че видът на корабите е различен, ама като функции между тях нямат абсолютно никаква разлика.

6. Като оръжия в играт има два, три типа ракети, мини и картечници… Определено арсеналът не е от най-богатия.

7. Ще чувате едно промънкване на всеки старт и финал, както и трудноразбираема и почти нечленоразделна реч по време на състезанието. Това май не е много коментаторско?

8.Цялия музикален фон в играта е правен на някакъв Tracker и в интерес на истината не звучи лошо. Това обаче е кажи-речи единствената силна страна на играта.

Във всяко друго отношение играта не струва. Нито идеята й, нито геймплея, нито отвратителната графика биха могли да задържат някой пред монитора за повече от половин час. Време, което ще ви е предостатъчно, за да се отвратите от недоносчето, наречено Battlerace 3D.

Автор: Орлин Широв