Battlefield Heroes

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 апр. 2008

The Orange Box – последното издание на Half-Life-поредицата, имаше няколко безумно силни страни, но една се открояваше над всички останали – фактът, че никой не очакваше Team Fortress 2 и Portal да засенчат поредния епизод с приключенията на Гордън Фриймън. Особено TF2, която спечели стотици хиляди фенове буквално за дни с олекотения си геймплей и общата си анимационна забавлителност (хм, забавлителност – има ли изобщо такава дума, майната му – звучи добре). ЕА от своя страна винаги са надушвали откъде може да закапят парички и проявяват нюх към нови бюджетни кранчета по същия начин, както камилата надушва и най-малката капка H2O в пустиня. За това, когато EA и DICE обявиха решението си да разработят и пуснат Battlefield Heroes, като безплатен, уеббазиран, анимационен, фън, WWW2 шутър, се надигна вълна от въпроси, оценки и дори на моменти паника. Как ще се финансира играта и дали ще си струва играенето? Ок, с реклами – ама на всеки танк Шърмън да има надпис “Пий Пепси”?! И най-вече защо ЕА, копират концепцията на Valve?! Естествено, чуха се и доста възклицания в стил “Уха-а-а”!

Добавете към целия този биполярен хайп и факта, че става дума не за нещо друго, а за реинкарнация на първата игра от Battlefield франчайза – BF 1942. Светая светих за всички фенове на поредицата и заглавието, което реално постави началото на един нов поджанр в мултиплейър пуцалките, родил до момента четири отлични игри (без да броим експанжъните) и вдигнал нивото на отборния геймплей до нови, много по-високи нива.

Преработка или чисто нова игра

Може би най-важният въпрос около Battlefield Heroes бе: “Ще бъде или няма да бъде това олекотена версия на Battlefield 1942”. Отговорът, уви, не е еднозначен. За разлика от предшественика си, Battlefield Heroes няма за цел да вдига стандарта в про и тийм гейминга. Напротив – играта е ще бъде ориентирана към по-обикновена аудитория, правейки много промени в гейм механиките на поредицата, но запазвайки духа й. Както се казва и в първия трейлър: “Това е фън игра, в която няма да бъдете доминирани от убер уменията на псуващо 15-годишно недоносче, нямащо друга цел в живота си, освен да играе по 8 часа на ден.” Всъщност този надпис е последван от гледката на два солджъра, яхнали крилата на летящ мустанг, пуцайки сватбарски по някакви неща под краката им!

Та, Battlefield Heroes ще бъде отборен шутър, в който, както и в оригинала, двете враждуващи страни ще са немската и съюзническата армия. Ще има превозни средства, както по земята, така и по небето (танкове и самолети), както и няколко различни класа войници за избор в началото на играта. До тук нищо ново… Но всеки един от тях ще има специални умения и това е само върхът на айсберга сред нововъведенията.

Промените започват със смяната на перспективата. Вместо през очите на героя, ще следите действието от трето лице. Според DICE тази перспектива е по-апелираща за традиционните геймъри и ще им помогне да се асоциират по-лесно със солджъра си, освен това новаците няма да се чувстват дезориентирани, дори това да е първият им шутър. Така ще могат да “заобикалят ъгли, без да се объркват за позицията на героя си и по всяко време ще знаят, дали героя им е клекнал или прав.” (!!!). Ок, точно тази обосновка ме притеснява, но да продължим нататък…

Лесно, по-лесно, Battlefield Heroes

Ще е опростен и интерфейсът на играта. Всеки играч ще разполага с няколко специални умения в зависимост от класа си. Техните иконки ще стоят над барчетата със здравето на виртуалната му мутра и (сега наострете уши) експириънса му. Да, към цялата концепция за опростяване на играта и нууб френдли обстановка е добавен ролеви елемент, а границата с екшън ММО (разбирай само битките, без куестовете) започва да става прекалено лесна за прекрачване.

О, да – ще се махне и минимапът в играта, защото “новият режим на игра е комбинация между Capture the Flag и Team Deathmatch, играчите ще се преследват един-друг, докато се опитват да хващат флагове, които няма да са толкова важни за победата, затова махаме и картата.” Махнат е и Friendly Fire-ът, за да не се нервите, когато някой малоумен колега от отбора реши да провери дали може да работи с базуката, която е насочил към вас.

Опростяването не е подминало и превозните средства. Те са доста по-лесни и “забавни” за управление. Танковете са ускорени и се движат доста по-бързо, за сметка на ниската си огнева сила и точност. Всъщност ще трябва да си доста добър играч, за да можеш да заковеш някого със снаряд – поредното противоречие за опростяване на геймплея. Но пък всеки един клас войници ще има “лепкави бомби”, с които да гръмне произволна бронирана машина.

Стигаме до самолетите. Също както и танковете, тяхното управление ще е много интуитивно и опростено, и няма да изисква допълнителни тренировки. Не знам колко от вас си спомнят, но едни от най-добрите играчи на Battlefield 1942 често се възползваха от един бъг в играта по време на турнирни срещи. Всеки можеше да се качи на крилата на самолет, дори докато лети, а добрите пилоти, можеха да прекосят цялата карта с 1 или 2 пътника извън борда, пускайки ги на стратегически локации. Сега возенето на крилата не само, че ще бъде възможно, но и напълно “легално” толерирано. На всеки изтребител има по едно място на всяко крило, на което може да седне пехотинец с картечница или базука, вдигайки неимоверно огневия потенциал на хвърчилото.

Герои, класове и дебилизъм

В Battlefield Heroes ще се открием три игрови класа: стандартен Soldier, бързо движещ се Commando и тежко въоръжен Gunner. Тъй като споменаването на думата “нацист” вдига PEGI рейтинга на произволна игра до фаталната цифра 18+, то в Battlefield Heroes, след като изберете класа си, ще можете да защитавате честта не на добрите стари шваби, а на т.нар. National Army. Съюзниците пък са кръстени Royal Army. Конфликтът между двете страни е породен не от Втората световна война, а от спор за… олимпийските игри. Сериозно!
Но да се върнем към героите… Ще можете да променяте облика им според желанията си, както в World Of WarCraft например, а по всяко време ще можете да правите анимирани емотикони с лицата им. Така че BF Heroes ще може да се използва и като анимирана чат-стая, ако ви е писнало да пуцате, в което няма нищо лошо. Аватарите са с атрактивни, стилизирани според законите на класическата анимация леко дебилни мутри.

Интересни са и специалните умения. Фън атмосферата предполага и фън абилитита. “Позволен wall hack” – как ви звучи? Познато? Да, има го в една от модификациите на CS – Warcraft. Останалите умения ще включват моментално лечение или увеличаване на демижда за определен период.

И на финал

Остава въпросът с цената игра. Да, тя ще е напълно безплатна за сметка на рекламите. Все още е рано да се каже дали това ще е плюс или минус. ЕА обещават, че няма да ни засипят с ингейм билборди (като в Second Life) или каквато и да е реклама по време на самата игра. Всички реклами ще бъдат набухани на сайта на Battlefield Heroes, през който щеш, не щеш трябва да минеш, за да натиснеш големия бутон “Play Now!”. Интересно ми е какъв ще е крайният резултат. Интересно е и как точно ще работи и matchmaking системата, разпределяща играчите в различни сървъри според уменията им (нууб срещу леймър, про срещу лиийт и т.н.) и дали наистина BF Heroes ще бъде достатъчно апетитна както за новите и кежуъл геймъри, така и за ветераните, участвали във всички бойни полета до момента. Поживем – увидем.

Автор: Георги Панайотов