Battlefield 1942: The Road to Rome

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 23 мар. 2003

Продължението на Battlefield, озаглавено Road to Rome, определено се появи точно навреме. Три-четири месеца след оригиналната игра всички фенове на поредицата вече бяха започнали да тръпнат в очакване на нещо ново. Ето че то се появи и със сигурност ще осигури незабравими часове пред мониторите дори и на най-претенциозните геймъри.

Естествено, най-очакваното нещо в този експанжън бяха новите карти.
Закъде е мултиплейър пуцалка без разнообразие от терени? Ето защо Digital Illusions са спретнали шест нови нива, които отразяват конфликтите от Втората световна, развили се на Западния фронт. Става въпрос за сраженията на територията на Италия и Сицилия. Оттам идва и името: “Пътя към Рим” (виж карето). Новите карти предлагат съвсем различен експириънс, най-малкото защото декорът е средиземноморски, с характерните италиански къщички (малко поразрушени де), типичната за региона растителност и др.

Digital Illusions CE са направили доста интересни промени в стила на игра. Става въпрос за особеностите на новите терени. Те всички са направени така, че влизат в ролята на третия играч – или ви помагат много, или ви пречат по ужасяващ начин. Флагове вече са на такива места, че вече е въпрос на сериозна тактика как да охранявате дадена крепост или да атакувате определена фронтова линия. Системата “с оръжието напред” вече почти не върви и определено ще ви се наложи да помислите малко преди да се хвърлите напред.

За да имате по-голяма успеваемост, вече ще е почти задължителен истинският teamplay. В оригиналния Battlefield не един и два пъти съм бил свидетел на цели групи “аматьори”, заради които пропада целият отбор. Те не само проваляха тима със “соловата” си игра, а дори помагаха и на противниците. Просто ключът за добра и плодотворна игра се крие в

отборните действия

Колко по-организирано би било бойното поле, ако бойният кораб осигуряваше адекватен прикриващ огън, а танковата бригада охраняваше чинно пехотата, оборудвана както с бойни единици, така и с медици и инженери. Ако авиацията не пускаше по три бомби накуп, а обхождаше противниковите бази и внимателно целеше вражите танкове… Но всичко това е в сферата на мечтите.

Мисълта ми беше, че просто в Road to Rome без добра тактическа отборна игра шансовете за победа стават доста по-малко. Просто теренът трябва да се изучи внимателно и всички да се възползват от неговите особености. 
Картите в Road to Rome, както вече казах, са направени много реалистично. Operation Husky много напомня мисията в Нормандия, но плажната ивица е доста променена и опазването й е доста по-сложно.
Фронтовете са изтеглени много навътре в територията на Италия и охраната на брега става нелека задача. Monte Cassino и Monte Santa Croce са хълмисти терени, за които авторите уверяват, че са съвсем реалистични – аз мога да добавя, че са и много динамични и приятни за игра. В тази мисия немските войници ще трябва да пазят бомбардирания манастир “Монте Казино” от настъпващите френски армии. Картата е доста стръмна и доста трудна за удържане от страна на германците. Но с малко тактика всичко се получава. Salerno е нещо като класически King of the Hill. В нея американските и немските армии се мъчат да се доберат до ключовата база на билото на планината. В Operation Baytown британците нападат италианците по алпийски криволичещи пътечки, като двете армии първоначално са разделени от река. Anzio е подобна на Baytown мисия, при която ще ви се наложи да наблегнете повече на военновъздушните сили и да овладеете моста между американските и италианските войски.
По отношение на големината,

новите терени са доста по-клаустрофобични

Тук ще ви се налага да тичате най-много 2-3 минути, за да се доберете до бойното поле, за разлика от предишни терени, където можеше цяла игра да се разхождате и да не произведете и един изстрел.

В Battlefield има и две нови армии – френската и италианската. Моделите и на двете изглеждат съвсем различно от старите войници – френските бойци приличат малко на командоси – с килнати на една страна черни барети.

За радост на всички DICE са добавили в експанжъна и много нови бойни единици. Вече имаме на разположение нов немски, италиански и американски танк. Най-якият определено е американската машина M3. Редом със защитната позиция за картечар на покрива, масивното фронтално оръдие е перфектно за сваляне на самолети и бомбардировачи.

В Road to Rome пехотата също се е сдобила с много новости. Италианската карабина Breda и британския Sten – полуавтоматична пушка, снабдена с щик, която е перфектна за близки и средно отдалечени мишени.
Авторите са добавили и два нови бомбардировача – по един за двете враждуващи страни. Британският Mosquito е едноместен динамичен самолет, който има значителен запас от бомби, а немският BF-110 е двуместен, по-тромав, но има доста по-голяма разрушителна мощ. За съжаление Anzio е единствената карта, която демонстрира истински възможностите на авиацията.

Общо взето Road to Rome е перфектен експанжън. Новите превозни средства, новите армии, оръжия и шестте нови терена правят Battlefield 1942 още по-перфектната мрежова пуцалка.

Автор: Орлин Широв