Battle of the Youstrass

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 16 апр. 2001

Battle of the Youstrass е походова ролева игра с елементи на стратегия. В нея се разказва за съдбата на две държави – Крадион и Уефрад. Първата била известна със своята армия от механични бойци и с изключителната си жестокост. Тя обаче се намирала в доста тежко положение. Поради суровия климат по-голямата част от земите й замръзнали, а гладът, който я сполетял, имал фатални последствия. По принцип, за да се изхранва, Крадион внасяла продукти от други страни. В този кризисен момент обаче никой не могъл да й помогне. Това принудило доста наемници да се шляят по улиците в търсене на препитание.

За разлика от Крадион земите на Уефард се намирали в много по-добро положение. Те били богати, плодородни и благословени от Бога. Единственият недостатък на тази държава била малката й армия. Уефард разчитала предимно на четири кралски рицари, които владеели силите на елементите.

Подтикната от завист, армията на Крадион нападнала Уефард и опустошила столицата й. Наред с нея били унищожени и трима от кралските рицари. Само шепа войници се спасили, защото имали късмета да не се намират в столицата по време на атаката. Но те не можели да променят нищо без чужда помощ. Армията на Крадион била твърде многобройна. Не след дълго останали само трима бойци – единственото спасение на Уефард.

Както може би вече сте се досетили, вие поемате управлението на един от тези бойци. Влизате под кожата на девойката Риюк Бреафер (единственият оцелял кралски рицар).

Тук е моментът да спомена, че под думата “рицар” не се разбира класическият средновековен герой, а човек в роботски костюм! Точно така – вие управлявате робот, който владее четирите елемента – на земята, на въздуха, на огъня и на водата. С течение на играта той трупа опит, намира предмети, има специални умения и се бие с други роботи. След всяка мисия “екипирате” намерените предмети, които на външен вид изглеждат като някакви амеби. Действието на играта се развива на ходове върху двуизмерен терен. Графиката обаче е отчайваща и семпла. Когато срещнете противник, трябва изберете с кое оръжие да го нападнете (дали с меч, дали с fire ball и т.н.). Битката ни прехвърля на друг терен – неговата графика също е трагична – достойна за игра отпреди пет години.
Роботите летят спокойно във въздуха и се бият, разменяйки си по някой удар, а вие безучастно следите събитията. За никакви специални ефекти не може да се говори. Героите нямат инвентар, не разпределяте никакви точки върху техните характеристики, а движенията им не са анимирани.
Авторите са решили някои от роботите да бъдат представяни само от главите си. Каква е логиката моите герои да са само от врата нагоре, а част от вражеските войски да се виждат в цял ръст? Звукът е на нивото на графиката.

Въобще тази игра нищо не струва. Еднообразна, скучна и безинтересна. Единственото нещо, което ме заинтригува, е историята.

Автор: Владимир Тодоров