Battle of Britain

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Компанията TalonSoft е прочута със своите скучни и безинтересни игри тип wargame. Де що е имало някога война, войница или дори някаква малка битчица – хоп! – TalonSoft е измайсторила поредното заглавие “Battle of нещо-си”. Друг е въпросът, че повечето игри се различават една от друга най-вече по заглавието си… Въпреки това компанията все още успява да се закрепи – изглежда има маниаци на тази тема, достатъчни, за да се избият нищожните разходи по производството на поредната “битка”. След този окуражителен увод можем да се върнем и на настоящата игра – миналата година Talonsoft нае две светила в областа на игроправенето с очевидната цел да разнообрази репертоара си и да накара геймърите да възклицават “Интересна игра от Talonsoft? No way!!!” Именно Battle of Britain е първото усилие на новите експерти! Новото произведение обаче доста се различава от досегашните, произведени на конвейер “битчици” – и това е причината, поради която решихме да му отделим внимание в този брой!
Добрата новина е, че идеята на играта е свежа и оригинална! Добрата новина за съжаление си има и лоша сестричка – играта има сериозни недостатъци като gameplay, поради което със сигурност няма да стане любимо занимание на стари и млади от цял свят. Все пак да се надяваме, че следващият “епизод” от поредицата ще бъде значително по-добър – в противен случай просто жалко за идеята! А тя е съвсем проста – през пролетта и лятото на 1940-та година Хитлер започва масирани въздушни атаки срещу Англия, Целта е да се унищожи английската военна промишленост и Кралските Военновъздушни Сили (RAF) и не на последно място – да се деморализира населението на Англия като му се покаже, че островното положение на страната не е вече гаранция за нейната сигурност. Ако си спомняте историята, навярно вече сте наясно, че именно неуспехът на тази кампания накара Хитлер да изостави (временно според него) западното направление и да насочи войските си на Изток. Историци, писатели и всякакви ентусиасти все още продължават да спорят как щяха да се развият събитията, ако Германия бе успяла тогава да постигне целите си – има книги и филми (а вече и компютърна игра), според които Хитлер е спечелил WWII и дори сега, в навечерието на XXI-ви век, цяла Северна Америка се нарича “Обединени Германски Провинции” (или нещо подобно)! Battle of Britain е доста проста – избирате си дали да играете с германците или англичаните и началната година – 1940 или въображаема кампания през 1941-ва и започвате. Ако ръководите LuftWaffe, ще разполагате с огромно – почти трикратно – превъзходство в броя на самолетите – изтребители, бомбардировачи и “recons”. Ще трябва всеки ден да планирате и изпълнявате атаки (raids) срещу английските летища, пристанища, военни заводи, рафинерии и резервоари за нефт, срещу радарните инсталации, жп гари и срещу гъсто населени квартали от английските градове! Ако изберете англичаните, ще можете да придвижвате зенитните си батареи и ескадрилите изтребители (но в съвсем ограничено количество – в зависимост от неповредената транспортна мрежа) с цел да защитите жизнено важните си обекти и да унищожите максимално възможния брой противникови самолети. След завършването на тази подготвителна фаза ще трябва да командвате ескадрилите изтребители (в реално време), така че да попречите на германците (доколкото вашите несъвършени радари и наземни наблюдатели успеят изобщо да ги забележат!). Това практически е цялата игра – след приключването на всеки ден компютърът автоматично изчилява какво е останало от английската и германската военна промишленост, колко самолета и зенитни батареи са произведени и автоматично възстановява загубите (ако е възможно и ако са налице тренирани пилоти); произведеното в повече се натрупва в “pool” и можете допълнително да го разположите в началото на следващия ден, но със споменатото по-горе ограничение – общия капацитет на транспортната мрежа.

Твърдо съм убеден, че в този си вид играта няма никакви шансове да стане хит, но се надявам, че  наистина оригиналната идея няма да бъде изоставена и TalonSoft ще си направят труда да я доразвият и доработят!

Автор: Ник Мортимър