Batman Vengeance

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 окт. 2002

Като почитател на комиксите за Батман и едноименните филми (по-специално първите два, които са дело на Тим Бъртън), нямаше как да пренебрегна тази новопоявила се игра. Като цяло, очакванията ми бяха изключително високи и до голяма степен се оправдаха. Без съмнение всеки фен на крилатия и среднощен воин няма да остане разочарован от това, което Batman Vengeance има да предложи. Но да преминем по същество, тъй като мрачният Готъм ви очаква, за да се преборите с възцарилия се хаос, да раздадете справедливост и да разгадаете няколко страховити загадки.

Новите приключения на Батман 

започват в момента, когато той се отзовава на виковете за помощ на дребничка червенокоса жена, която се казва Мери Флин. Нейният син е отвлечен от вечно ухиления Джокер, известен със своя девиз “Смей се по целия път към ада”. Злодеят иска скромен откуп от осем милиона долара. Извратеният клоун е и на път да постави на колене целия град, залагайки експлозиви навсякъде. Помагайки на Мери, Батман попада в капан, целящ единствено и само неговата смърт. Това е клопка,  която успява да го вкара дълбоко в мистериите на Готъм Сити. Истината се оказва доста по-различна от това, което се вижда на пръв поглед.

Принципно Batman Vengeance е екшън от трето лице. Управлението в играта е малко тромаво, но в момента, когато свикнете с него, ще се удивите от възможностите на прилеповия супергерой. Всички умения, които Батман притежава и прилага по филмите и комиксите, присъстват и тук. На първо място се нарежда неговата специална пелерина.
Благодарение на нея не само можете да се приземявате по-леко и да прелитате кратки разстояния, но и да я използвате като щит срещу огнестрелни оръжия. От колана на Батман пък изкачат всякакви джунджурийки – електрически и обикновени метални прилепчета, наподобяващи шурикените на нинджите, зашеметител, мрежи, куки, с които се захващате и достигате недостъпни места, очила за нощно виждане, снабдени с увеличителен механизъм и бомби с дистанционно управление. Когато опрете до тяхното използване, гледната точка в играта преминава от трето в първо лице. Това, от своя страна, довежда до доста

объркващи ситуации

които изискват труднопостижима бърза реакция. Изглежда и създателите на Batman Vengeance са забелязали този факт. За да “закърпят” проблема, те са решили да вмъкнат и възможността да спирате играта на пауза, докато зяпате през очите на Батман и така да планирате по-спокойно действията си. Моето лично мнение обаче е, че всичко това усложнява прекалено геймплея на играта. 

Въпреки всички екстри, с които Батман разполага, те няма да са достатъчни в битките срещу злото в Готъм. Героят владее бойни изкуства на завидно високо ниво и е способен да разбива носовете на всяка вражески настроена мутра. С няколко натискания на копчетата можете да сътворите гигантско количество разнообразни и ефектни комбота и пауър-удари. Истината е, че по-голямата част от играта ще премине в саморазправи тип Mortal Kombat, а повечето механизирани джаджи ще останат на заден план. И тъй като Батман не убива противниците си, а просто им докарва силно комоцио, ще се налага да оковавате с белезници всеки паднал в несвяст гад, за да може готъмската полиция да го прибере “на топло” след това.

Батман, Батгърл & Сo.

След като уж елиминирате заплахата в лицето на озъбения Джокер, ще развържете ръцете на други престъпници като например Мистър Фрийз, чиято мечта е прогнозата за вечерта да бъде “вледеняваща”, и Отровната Айви, желаеща целият Готъм да се окаже обвит във враждебна растителност. Ще се срещнете и с помощничката на клоуна – Харли Кин.
Батман обаче също няма да действа сам. Той е подпомаган от Батгърл, която винаги е в режим на готовност в пещерата му и постоянно дава наставления. За съжаление другият съюзник на прилепа – икономът Алфред, ще се появи единствено под формата на инструкторски глас в началото на играта. От време на време ще срещате и комисар Гордън от Готъмската полиция и кмета Хил, чиято съпруга също ще има крещяща нужда да бъде спасена.

Мисиите в Batman Vengeance не страдат от липса на разнообразие. Освен че ще прелитате от покрив на покрив и ще се мерите сили със зли гении, имате възможност да се качите и управлявате батмобила и батсамолета. Гот, а? Някои от каскадите с тях обаче са трудно изпълними заради оплетеното управление и странната, на места идиотска, позиция на камера. Освен това ще се налага да се гмуркате във въздуха и да спасявате хора от сигурна смърт, да се криете в сенките на нощта и т.н. Играта е пълна и с най-различни главоблъсканици от типа – завъртете крана, за да паснат цветовете, или смесете правилните съставки, за да спасите Готъм.     

DC комикс

Героите в Batman Vengeance са изрисувани в комиксов стил приличат досущ на едноименното анимационно филмче на Warner Bros, което се завъртя по един от телевизионните ни канали. Батман например е надарен с характерна квадратна мутра и страховити, светещи в тъмното очи. Графиката като цяло е хубава, но на моменти някои от декорите страдат от недостиг на детайли. Този проблем обаче е туширан от факта, че почти през цялото време ще се моткате на тъмно. Все пак вие сте нощна птица, нали? И тук е моментът да кажа, че Batman Vengeance е адски мрачна игра, но това, от друга страна, спомага за по-лесното потапяне в злокобната атмосфера на измисления престъпен Готъм Сити.

Самият Батман обаче е раздвижен перфектно. Той е пъргав, скоклив и опасен. Ако го оставите за момент неподвижен и се вгледате в краищата на пелерината му, ще забележите, че “крилата” му трепкат сякаш са истински. Играта пък е разкъсана (в добрия смисъл на думата) от множество адски ефектни, но нискокачествени кът-сцени. Те отново са направени в стила на анимационното филмче и спомагат за доразгръщането на сюжета.

Музиката е един от плюсовете в това заглавие. Тя сякаш е творение на гениалния композитор Дани Елфман (работил по филми като “Батман”, “Батман се завръща”, “Слийпи Холоу” и “Мъже в черно”). Напрегната и динамична, тя ще върви ръка за ръка с Черния рицар до самия край на играта.

И какво се оказа накрая?

Общото ми впечатление от Batman Vengeance е, че това е едно дяволско занимателно приключение. Въпреки на моменти тежкия интерфейс и геймплей, въпреки отрицателните отзиви, получила досега, играта е задължителна с главно “З” за всеки човек, който обожава комиксите със супергерои, а Батман е един от любимците му. Джокерът, Мистър Фрийз и Отровната Айви ви очакват.

Автор: Владимир Тодоров