Batman: Arkham Asylum

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 сеп. 2009

Не случайно Batman: Arkham Asylum влезе в рекордите на Гинес като играта със супергерой, получила най-високи оценки за всички времена. Тя е всичко, което един фен на комикса за Черния рицар може да очаква. И нещо повече. Batman: Arkham Asylum е изпипан от абсолютно всяка една страна екшън от трето лице, който оставя останалите игри от жанра да му дишат прахта. Истинска изненада. Не ми вярвате?

Елате с мен на едно пътешествие до лудницата „Аркъм”

Сигурно вече сте чули или прочели поне сто пъти за историята в Batman: Arkham Asylum. Затова ще се постарая да бъда максимално кратък. Батман залавя Джокера, откарва го в лудницата, нещата се объркват, клоунът се измъква и хваща Черния рицар в своя капан – „Аркъм”. Няма измъкване. Поне не и докато Джокера не бъде хванат. Така започва играта. С гръм и трясък. Разбира се този зеленокос идиот няма да бъде единственият злодей в играта. По пътя си към него ще се срещнете (и биете) с кой ли не. С психопатичния убиец Виктор Зас, с Арли Кин – гаджето на Джокера. С Плашилото, което ще направи реалност някои от най-ужасните ви кошмари (за тях малко по-късно). Ще се изправите и срещу Килър Крок и Бейн. И дори и срещу Отровната Айви, която, освен Джокера, е един от най-трудните босове в играта. Въобще – купонът в „Аркъм” е пълен и Батман е почетния гост в него.

Юмручният бой

Трябва да си призная, че имах сериозни резерви към бойната система, особено след появата на демото. Сега, когато превъртях играта на един дъх обаче, мога да кажа едно – тя е перфектна и изключително зрелищна. Не знам колко анимации са използвали за направата й, но е истински кеф да гледате как Батман хваща краката на хората и ги извива, бие им главички, разбива им юмруци в мутрата, хвърля се от единия край на стаята до другия, за да стовари ритника си в нечий корем, раздава лакти и т.н. На всичкото отгоре е и лесна е за усвояване – Батман прави всичко това до голяма степен автоматично с помощта на три бутона на мишката – левия, десния и средния.

Не си мислете обаче, че в бойната система няма никакво предизвикателство. За да станете наистина добри в нея, ще трябва доста да се потрудите. Общо взето всичко в нея е подчинено на едно основно правило – ударите трябва да бъдат непрекъснати. Нищо не бива да пречи на потока от юмруци, ако искате да натрупате максимално количество комбо точки. Ако някой от противниците е в защитна позиция и вие не успеете да натиснете средния бутон на мишката, за да разбиете блока му – комбото се прекъсва. Ако не контрирате удар за гърба да речем с десния бутон, а използвате без да искате левия – комбото се прекъсва. Ако се забавите повече от 1-2 секунди, преди да атакувате следващия противник – комбото се прекъсва. Ако замахнете във въздуха, без да ударите никого – е, мисля, че схванахте идеята. Може и да не ви се струва нещо кой знае колко трудно, но почакайте да ви обградят 10-15 противника и пак ще си говорим.

Усъвършенствай стила си

Неизменно следва въпроса – защо са ни необходими повече комбо точки? На първо място – ако направите 8 последователни удара (може да ги намалите до 5), получавате достъп до две специални движения (получават се с ъпгрейд). И двете са изключително ефектни – в първия случай Батман хваща някого от тълпата и го замеря в избрана от вас посока, а във втория – го забива на земята и му строшава костите. На второ място – колкото повече комбо точки имате, толкова по-здраво удря Батман, което е полезно в ситуации с много противници. И не на последно – ако се справяте добре по време на бой, и точките опит, които трупате, ще са повече. Всяка една се умножава по 10, така че ако спечелите 30, това си 300 опит от въздуха. Разнообразието от удари също се цени и поощрява допълнително, така че опитайте се да експериментирате. Хвърлете някого в електрическата врата, обезвредете друг, докато лежи на земята, хванете бухалката на трети и му я разбийте в главата и т.н.

По-добър, по-издръжлив, по-високотехнологичен

Между другото опитът, който трупате, е изключително необходим, особено ако искате да ъпгрейднете по-голямата част от уменията на Батман (или неговите собствени джаджи) до края на играта. Какво ще кажете за звуков батаранг, който ще примамва по-глупавите престъпници, а по-нататък – ще може дори и да избухва, когато го доближат? Или пък защо не подобрите ефикасността на детонатора на експлозивния гел, така че когато има повече от една заложена бомба, да избирате коя точно да взривите? Може да направите дори така, че Батман да хвърля по два или три батаранга наведнъж. Или пък да се сдобиете с такива, които се направляват ръчно с дистанционно управление. Възможностите хич не са малко и определено правят живота ви в лудницата „Аркъм” с една идея по-лесен.

Тихият хищник

Разбира се, Батман обича да дебне жертвите си и да ги изненадва точно тогава, когато най-малко го очакват. Тази негова способност ще ви бъде изключително полезна в случаите, когато дадена стая гъмжи от въоръжени с огнестрелни оръжия противници. Тук вече може да дадете воля на въображението си и да използвате всевъзможни тактики, за да ги елиминирате. Макар и гаргойлите да са едно от най-удобните места, от които да планирате следващия си удар, те далеч не са единственото нещо, в което може да забиете куката си.

Представете си, че изпълзявате от вентилационната шахта. В стаята има четирима души, които се нуждаят от специално внимание. Забивате куката в ръба на една малка тераса и се хващате за ръба. Изчаквате един от главорезите на Джокера да мине покрай вас и още преди да се е усетил, го издърпвате през парапета и го хвърляте на земята. Остават трима.

Тази стена наблизо изглежда чуплива. Слагате малко експлозив и се оттегляте на един от гаргойлите на безопасно място. Мятате звуков батаранг край бомбата и изчаквате един от нещастниците да отиде при нея. Щрак. Бум! Двама по-малко.

Един от тях минава под вас? Спускате се с главата надолу, сграбчвате го и го оставяте да виси безпомощно под статуята на чудовището. Четвъртият престъпник вече е подивял от ужас. „Къде си, Батман, къде си се скрил?” Разпервате пелерината си и скачате към него, за да го съборите на земята с един мощен и сигурен ритник в гръдния кош.

Дали и вие ще се справите по този начин в конкретната ситуация обаче, зависи единствено от вас, тъй като на практика няма „правилен” път, а тактическите възможности определено не са малко.

Както не веднъж е ставало дума, Батман притежава всичко необходимо – и ум, и технологията, за да се превърне в

най-великият детектив в комиксите

Така освен сцените с юмручен брой и с дебнене отвисоко, често ще трябва да търсите и улики, за да разберете накъде се е запътила поредната ви жертва. И не само. Натиснете ли X, очите на Черния рицар ще светнат в бяло и той ще започне да вижда света по един по-различен начин. Колко противници се крият зад стената пред вас? Няма проблем. С какво са въоръжени, какво е емоционалното им състояние в момента (спокойни, напрегнати, ужасени)? Коя стена е чуплива, къде може да използвате куката си, къде има скрити тайни или пък решетки, които могат да бъдат изкъртени… Всичко това става достъпно като информация за вас. С други думи виждате абсолютно всеки един обект в играта, който представлява някакъв интерес

oт гледна точка на геймплея

Докато сме на тази вълна – всичко в играта сработва по един изключително добър начин. Преходът от един тип геймплей (юмручен бой) в друг (тихият хищник или детективският режим) е плавен и неусетен. Проблемът със скачането пък, който съпътства повечето екшъни от трето лице, е решен изключително елегантно. Достатъчно е просто да се затичате срещу пропастта и Батман ще я направи скока автоматично. Същото важи и за преодоляването на ниски препятствия. Прилепът ще се качи върху тях самичък, стига да се затичате към тях.

„Аркъм” от своя страна е построен така, че представлява своеобразен отворен свят, в който в един момент от играта ще може да посещавате почти всяко едно място, когато си пожелаете. Това ще ви бъде необходимо не само, за да продължите историята, но и за да откриете или разгадаете някоя от десетките тайни, оставени ви от Едуард Нигма – Питанката. Да откриете някоя стара ролка с интервюта на едни от най-популярните врагове на Батман, да съберете всички питанки, които Нигма ви е оставил или пък за да решите поредния негов пъзел. По този начин ще отключвате биографии с любопитни факти на ненормалници като Пингвина, Жената котка, Бейн и др. и същевременно – ще получавате достъп до специални „трофеи”. Това са триизмерни образи на всички герои в играта, които може да си ги гледате от абсолютно всеки един ъгъл. Не особено нужна, но готина екстра.

Общо взето всичко е обвързано. Загадките на Питанката ви дават не само така необходимия ви за ъпгрейдите опит, но и отключват нови предизвикателства, с които да си губите времето извън основната кампания. Това са своеобразни бонус карти, построени върху два от основните геймплей елемента в играта – юмручният брой и тихият хищник. Авторите обещават и постоянен поток от безплатен даунлоуд кънтент, така че дори и да превъртите веднъж играта, винаги ще има за какво да се върнете отново към нея.

Дребни детайли придават истински чар

Колкото по-напред се развива историята, толкова по опърпан ще става костюмът на Батман. Драскотина през знака му, резка над очите му, разкъсана пелерина и т.н. Също така в зависимост от това дали трябва да пази тишина в дадена стая, има две различни анимации на откъртването на решетка в стената. Ако нищо не го притеснява, Батман ще я изскубне с все болчетата. В противен случай ще я отмести в страни леко и предпазливо. Също така е забавно да слушате коментарите на Питанката с всяка следваща разрешена загадка. Първоначално той ви се подиграва на успехите, но колкото по-напред отивате, толкова по-изнервен започва да става, тъй като осъзнава, че не може да ви затрудни.

Без съмнение една от най-силните страни в играта е нейното

аудиовизуално оформление

Това е може би най-красивото заглавие, използващо Unreal Engine 3 (или 3.5, ако трябва да бъдем максимално точни). Музиката от своя страна напомня тази във филма „Черният рицар”, което извиква в съзнанието приятни асоциации.

Що се отнася до атмосферата – на моменти тя е просто поразителна. Да вземем за пример сцената в моргата, малко преди да се изправите срещу Плашилото. Халюцинациите на Батман могат направо да ви извадят извън кожата ви. По коридора плъзват рояк хлебарки и с всяка една ваша стъпка чувате как телата им се размазват под обувките ви. Влизате в една от стаите и натрапчиви гласове започват да звучат в мозъка ви „Махай се от тук, махай се!” Доближавате се до два чувала – отваряте единия. Трупът на баща ви. Отваряте другия – на майка ви, която се обръща към вас, поглежда ви с безжизнените си очи и отронва –  „Помогни ни, Брус, не ни оставяй да умрем”! Зловещо!

Марк Хамил, по-известен с ролята си на Люк Скайуокър в „Междузвездни войни” пък е свършил отлична работа при превъплъщението си в Джокера. Имам чувството, че той е прекарал поне един месец, за да озвучи всички налудничави неща, които този клоун има да каже в Batman: Arkham Asylum, повечето от които са наистина забавни.

В крайна сметка

какво излиза? Тази игра не само че борави с лиценз по-добре, от което и да било друго заглавие по филм, телевизионно шоу или книга. Това е един от най-добрите екшъни на 2009-та, който, каквото и да правите, не трябва да пропускате. Дори и да не сте фенове на Батман.

Автор: Владимир Тодоров