Atlantis Underwater Tycoon

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Имам удоволствието да споделя с вас моите преживявания в един изключително непретенциозен и приятен свят, чиято най-забележителна особеност е, че се намира на морското дъно. След приключения на земята и в космоса изпитах истинска радост от възможността да се гмурна в пъстрия свят на Atlantis Underwater Tycoon.

Играта предлага типичните за жанра предизвикателства, чиято крайна цел е изграждането на селища, пълни с усмихнати атланти, забавляващи се туристи и добре изградена икономическа система за приток на капитали. На фона на цялата тая идилия морските обитатели трябва да плуват в чисти води и спокойно да си джиткат насам-натам.
Синхронизацията на трите фактора е въпрос на правилно разпределение на финансовите средства, изграждане на стратегия за развитието на отделните сектори и на търпение по пътя към реализацията на всичките възможности, предлагани от геймплея. Може да играете по предварително изготвени сценарии или да се озовете в различни морета и океани. На ваше разположение са и над 30 героя, които допълнително определят спецификата на всяка една игра.

Но каквото и да изберете, имайте предвид следните

основни положения

Има няколко ключови сгради и благодарение на тях е възможно по нататъшно строителство – било то на туристически и промишлени обекти или на морски атракции. Това са home base, animal tower и sonar probe. Освен това бонус менюто задава допълнително изисквания за достъп и до някои по-специфични обекти. Например mermaid cave, която може да бъде построена след заплащането на определена такса и при наличието на училище, но пък осигурява на ексцентриците възможността да пеят като сирени. Или athlantis songs, където след усърден труд може да проговорите на местния атлантски език.

Запознатите с жанра ще открият прилики с други тайкуни. В случая това не е недостатък, тъй като Atlantis Underwater Tycoon притежава и закачливи отличителни белези като например възможността да търсите съкровища по морското дъно. Ако имате късмет, може да попаднете на ценни антични предмети, а при наличие на търговски нюх – да им вземете добра цена. Търговия е възможна и с перли, нефт, злато и сол – все суровини, добивът на които замърсява околната среда и намалява притока на туристи. Военната база и затворът също се отразяват негативно на подводните обитатели. Слава богу, допустимо е взимането на заеми, макар че ги връщате с висока лихва. От полза е и статус менюто за разходите по пера. Не успях обаче да намеря сходна статистическа информация за приходите – един факт, който превръща планирането в игра на сляпа баба.

Иначе аниме видът на графиката ми допадна. Даже го намирам за забавен. Заглавието няма претенция за интуитивността на 3D навигацията, но тя е възможна и няма да ви е трудно да се приспособите за живот под вода. Както съм почнал, да кажа, че музиката съответства на виртуалната интерпретация, но има опасност да заспите на тия нежни звуци. Озадачаваща е липсата на достатъчно бързи клавиши за по-голяма гъвкавост и това, че при неволно натискане на 2-3 последователни ескейпа, излизате от играта без някой да си направи труда да ви пита дали искате. Но това са дребни камъчета, те не развалят основния замисъл и мисля, че няма причина да пропуснете това ново заглавие на Activision.

Автор: Васко Чаворски