ASUS и Noctua с нова безшумна видео карта

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Tech | 0 Comments | 25 май 2022
Снимка: videocardz.com

След безспорния успех на предишния си общ проект ASUS GeForce RTX 3070 Noctua Edition, ASUS и Noctua представиха новата ASUS GeForce RTX 3080 Noctua Edition. Подобно на предшественика си картата използва охлаждаща система със 120 милиметрови вентилатори Noctua NF-A12x25 и специален радиатор, позволяващ по-тиха работа при всички скорости на вентилатора.

Дизайнът на охлаждането на новата карта е значително опростен в сравнение с оригиналната ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080. Вместо с отделни радиатори за паметите, ASUS GeForce RTX 3080 Noctua Edition предлага общ радиатор със значително уголемена медна основа, която покрива едновременно и процесора и паметите.

Снимка: noctua.at

В сравнение с ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080, Noctua вариантът на картата е с около 4.5 dB(A) по-тих при автоматична скорост на вентилаторите. При същата настройка процесорът развива с 3 градуса по Целзий по-ниска температура, а паметта – с 14 градуса. Подобни резултати се постигат и при настройване на вентилаторите на максимална и минимална скорост. Когато натоварването към картата е по-ниско и температурата на процесора падне под 50 градуса, вентилаторите се изключват напълно. Това означава, че при обикновена ежедневна работа – браузване в интернет, слушане на музика, а дори и при игра на леки игри, можете да работите без вентилаторите да се включат изобщо.

Новата карта предлага два режима на работа – Performance, който осигурява най-ниски температури на процесора, и Quiet, при който картата работи с по-висока температура, но е по-тиха. След изследване на потребителските нагласи, от ASUS и Noctua са приели Quiet да бъде режимът по подразбиране.