Assassin’s Creed

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 апр. 2008

Искате ли да убивате по ефектния начин, показан в прословутия трейлър на Assassin’s Creed? Ако отговорът е “да”, ще трябва внимателно да изучите всяка тънкост в геймплея на играта. Знам, че на много от вас едва ли им се занимава, така че не берете грижи. Но ако сте от другата група хора, за които перфекционизмът е естествен начин на живот, в този гайд ще откриете всичко необходимо, за да станете съвършения асасин и да превърнете всяко едно покушение в същинско произведение на изкуството.

I. Вашето поведение

Първото нещо, което трябва да имате предвид, преди да се пуснете на Assassin’s Creed е, че това не е стелт игра. Макар и да има подобни елементи, вплетени в геймплея, те изглеждат по-скоро изкуствени и ненужни. Ако имате желанието и търпението, наистина може да избиете всички, без никой да ви забележи, но това ще направи прогреса ви изключително бавен и монотонен. Още повече – никой не ви възнаграждава по какъвто и да било начин, ако успеете да елиминирате жертвата си безшумно.

Assassin’s Creed разделя действията ви на два вида – социално приемливи (Low Profile) и социално неприемливи (High Profile). Работата е там обаче, че последствията за непристойно държание, са твърде малки, което прави придържането към Low Profile често ненужно. Когато тичате като идиот из града и се катерите пред очите на хората, ще чувате техните възклицания и забележки. Но те няма да направят нищо по въпроса, ако градът не е под тревога (обикновено след покушение). Войниците пък ще се обърнат против вас, само ако направите нещо тъпо от типа да се блъснете в тях или да убиете някого показно пред очите им.

Добра идея е да спасявате гражданите из градовете, когато имате таз и възможност. Те ще ви се отблагодаряват като на тяхно място ще се появяват или Vigilantes, които ще спират преследвачите ви, когато се опитвате да избягате, или учени, които ще ви помагат да се промъквате незабелязано до определени места в града.

II. Въоръжението

Алтаир разполага с пет основни оръжия, които може да използва срещу своите противници.

1. Юмруци – едно от най-голямото преимущество на юмруците ви е, че може да си служите с тях навсякъде. Не само в тъмните алеи на градовете. Войниците няма да реагират, когато решите да вкарате няколко тупаници на някого. Имайте предвид това, когато се налага да разпитвате конкретни лица. От друга страна обаче, разхождащите се наоколо разбойници с радост ще се включат към мелето. А те удрят силничко.

2. Скритата кама – това е основното оръжие, с което ще извършвате покушенията. В Low Profile с него може да елиминиратe нищо неподозиращите си противници дори в средата на някоя тълпа. След това обаче ще трябва да се отдалечите от трупа максимално бързо, защото подозрението ще падне директно върху вас.

Използването на камата в High Profile си е чисто перчене и веднага ще привлече вниманието към вас, но върши работа, когато искате да убиете бягащи цели. Не забравяйте, че може да използвате камата, за да убиете на мига падналите по една или друга причина на земята врагове.

3. Метателни ножове/къс меч
Ножовете са най-доброто оръжие срещу неподвижни противници и най-вече – срещу множеството стрелци по покривите. Техният брой обаче е ограничен. Щом ги изхабите, издебнете някой разбойник по улиците и го пребъркайте, без да ви усети. Така ще възстановите техния брой. Имайте предвид, че някой противници, като тамплиерите и целите, предвидени за покушение, няма да умрат от един-единствен нож. В близък бой метателните ножове изпълняват ролята на къс меч. Успеете ли да изпълните контраатака с него, почти винаги жертвата ви ще падне мъртва на земята.

4. Дълъг меч – това е оръжието, което ще се наложи да използвате най-често. Особено, когато сте обградени от повече противници, тъй като може да поразява по няколко наведнъж. Той предлага и отлична защита, тъй като ви позволява да блокирате вражеските атаки.
Контраатака с него обаче не винаги ще доведе до моментално убийство. Но понякога имате възможност да довършите атаката. Ако Алтаир удари с юмрук противника си и той коленичи пред вас за секунда, без анимацията да е свършила, това означава, че трябва светкавично да натиснете бутона за атака, за да го елиминирате.

III. Покушенията

На практика няма никакво значение по какъв точно начин ще убиете т.нар. босове. Но ако изпитвате някакви трудности с елиминирането им, следващите редове са специално за вас.

1. Tamir – Дамаск

Когато откриете Тамир, той ще убие един от подчинените си. Натиснете веднага копчето за Blend. Една просякиня ще започне да ви тормози, но рано или късно ще се откаже. Най-лесният начин да елиминирате Тамир, е като застанете зад гърба му и да използвате камата си.

2. Garnier de Naplouse – Акра

Има два начина да влезете в болницата – с учените (ако сте спасили съответния гражданин) или през покрива, използвайки малката постройка в североизточната част.
След края на кътсцента, влезте в болничното отделение с помощта на Blend. Бъдете изключително внимателни, тъй като охраната е особено бдителна. Не е трудно да издебнете Гарние в гръб, но в болницата е пълно с луди. Блъснат ли ви, ще разкрият прикритието ви. Затова се старайте да ги избягвате. В противен случай ви чака тежка битка.

3. Talal – Йерусалим

Талал е хитър и щом го откриете, ще ви вкара в капан и ще хукне да бяга. Най-лесният начин да го елиминирате, е като спасите всички граждани в района. По този начин те ще се превърнат във Vigilantes и рано или късно ще го спрат. След това от вас се изисква просто да го убиете. В противен случай може да прекарате доста време в отчаяни опити да го настигнете из улиците на града.

4. Abu’l Nuqoud – Дамаск

След като настане хаос и хората около вас започнат да умират от отровното вино, е време за действие. Можете да се покатерите по фонтана (макар че стрелците ще се постараят да ви попречат) и оттам да скочите към колоните, за да се доберете до балкона. Абу ще започне да бяга, но рано или късно ще се натъкне на Vigilantes, ако сте спасили всички граждани, които ще го спрат и ще ви помогнат да извършите покушението.

5. William de Montferrat – Акра

След разговора си с Ричард, Уилям ще се оттегли към покоите си. Той е ядосан и ще накаже един от войниците си за неподчинение. Изчакайте го да свърши с речта си. Покатерете се на стената на форта и застанете над него. Сега той е с гръб към вас. Слезте изключително внимателно и изпълнете своето безшумно убийство.

6. Majd Addin – Йерусалим

Използвайте учените, за да се доберете колкото се може по-близо до жертвата си. Те ще ви помогнат преминете покрай войниците и ще ви отведат директно зад гърбовете им. Натиснете blend. Внимавайте Адин да не види. В противен случай охраната му ще ви нападне. За ваше щастие целта ви ще обърне гръб към тълпата в определен момент от речта си. Тогава е вашата златна възможност. Покатерете се на платформата и го убийте.

7. Sibrand – Акра

Корабът на Сирбанд е най-големият на пристанището. Покатерете се от външната му страна. Изчакайте целта си да отиде на кърмата. Оттам ще изстреля няколко стрели във въздуха, след което ще се насочи отново към палубата. Убийте Сирбанд, преди да се е върнал край двамата охранители.

8. Jubair Al Hakim – Дамаск

За ваше нещастие всички около целта ви са облечени по един и същи начин и на пръв поглед ще ви бъде трудно да разпознаете кой точно е Хаким. Ако използвате своя орлов поглед обаче, ще видите, че само жертвата ви е оцветена в жълто, докато останалите са червени. Освен това Хаким почти винаги отива в най-южната част на картата, за да гори книгите. Покатерете се на покрива и се спуснете зад гърба му. Използвайте скритата си кама.

9. Robert De Sable – Йерусалим

В момента, в който влезете в гробището, Робер ще ви забележи и след службата ще ви нападне наред с всички войници около него. Единственото, което може да направите, за да улесните живота си, е предварително да елиминирате стрелците по покривите. Най-добрият ви шанс срещу него е да го повалите на земята и да използвате камата си. Ако войниците ви пречат твърде много, покатерете се нависоко и ги размятайте.

10. Robert De Sable – Арсуф

След срещата ви с Робер и Ричард ви очаква една наистина трудна и дълга битка. Преди да се изправите срещу последната си жертва, ще трябва да елиминирате приблизително една дузина тамплиери, които ще ви нападнат наведнъж. Тези, които нямат шлем, са по-лесни. Елиминирайте ги първи с комбо атака.

Щом всички тамплиери загинат, самият Робер ще се изправи срещу вас. Най-лесният начин да го елиминирате, е да го съборите на земята и да забиете камата си във врата му. Опитайте се да направите така, че той да застане между вас и някоя стена. След това го хванете и го замерете към нея. Успеете ли, той ще падне, а от вас е изисква да го убиете колкото се може по-бързо.

11. Битката с Муалим

Първа фаза. Преди да се изправите срещу самия Муалим, ще трябва да победите наведнъж всичките девет души, които избийте от началото на играта досега – от Тамил до Робер. За ваше щастие една контраатака е достатъчна, за да ги убиете.
Втора фаза. След това Муалим ще се размножи на множество муалимчета. Използвайте орловото си зрение, за да разберете кой е истинският измежду тях. Той е оцветен в жълто. Убиете ли го, битката свършва.

Трета фаза. Накрая ще се изправите и срещу Муалим. Тук идеята е проста. Използвайте контраатака. Ударите ли го, той ще изчезне и ще се материализира на друго място на картата. Повторете това няколко пъти. Не забравяйте обаче, че ако той ви удари пръв, ще ви убие на мига.
Четвърта фаза. Рано или късно Муалим ще престане да изчезва. Това означава, че е време за последната фаза от битката. Той е труден боец, но ако успеете да го свалите на земята и да забиете камата във врата му, сражението ще свърши бързо и безболезнено.

IV. Общи съвети

– Не забравяйте, че може да мятате противниците от покривите.
– Винаги има начин да достигнете върха на някоя сграда. Така че не се отказвайте – катерете се до последно.
– Докато сте в Кралството, галопирайте на воля. Няма особен смисъл да спирате и да използвате Blend край войниците, тъй като те посмъртно не могат да ви настигнат, докато сте на коня си.
– Изпълнявайте всички зададени мисии. Те малко по малко ще допринасят за увеличаването на вашата кръв.
– Понякога, след извършването на определено разследване, е възможно да получите карта, която да речем описва пътя, по който патрулират дадени войници. Влезте в менюто и я разгледайте, преди да извършите следващото покушение.
– Внимавайте да не блъснете хора, които носят стомни или сандъци. Това много лесно може да ви издаде край по-бдителните войници.
– Контраатаката ще бъде основната ви бойна маневра – използвайте я винаги, когато можете.
– Ако искате да отвлечете вниманието на хората, убийте някого безшумно и се отдалечете от него. Скоро всички в района ще се скупчат над трупа.
– Щом видите, че скупчили се на едно място птици отлитат, когато се приближите към тях, това означава, че оттук може да изпълните прословутия си скок на вярата.
– Можете да се криете на четири основни места – пейка (но само, ако има седнали хора на нея), купа сено, учени и малките градини по покривите.
– Винаги изкачвайте т.нар. View Points, отбелязани с орел на картата ви. Те ще ви дават ценна информация за окръжаващата ви среда.
– Не забравяйте да спринтирате, докато бягате от преследвачите си.
– Не може да влезете в бюрото на асасините, преди да сте се измъкнали от преследвачите си.
– Винаги натискайте който и да е бутон по време на кътсцена, когато видите, че по екрана започват да се появяват разсейки. Ще ги познаете, щом ги видите.

Автор: Владимир Тодоров