Army Men World War

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Вече загубих сметката кой точно номер е тази игра от поредицата Army Men – стратегиите в реално време с малките пластмасови човечета, които бяха разделени на сини, кафяви, зелени и не помня още какви цветове и вместо да умират се топяха точно като загрята пластмаса или пък се пръскаха смешно на хиляда островърхи парченца… Както и да е, очевидно тази оригинална идея има много постоянни фенове, които с удоволствие дават всеки път по $20-30 за поредния expansion pack.

Всъщност първата игра ми беше доста интересна, но имаше и един сериозен проблем – струваше ми се, че беше прекалено трудна. Вероятно помните, че там “главнокомандващият” на отряда ви бе едно човече, наречено Sarge – и смъртта на Sarge задължително водеше до този досаден надпис “Game Over”. Това превръщаше много от мисиите не в стратегии, а в решаване на шахматни задачи – като например тази мисия, в която трябваше да попречите на един влак да стигне до гарата още в първите мигове на мисията… и другата възможност беше да използвате вградените cheats (както правеха почти всички).

Сега в Army Men World War нещата са доста по-други – всъщност този на практика “standalone expansion pack” е направен главно за multyplayer игра. Разбира се, има и някаква single play кампания с петнадесет мисии “зелени” срещу “кафяви”, но пък при тях липсва това усещане за нещо цялостно, което е необходимо, за да имате наистина кампания. Има обаче и “добра” новина – липсата на Sarge означава и липса на онези безконечни цикли “save-load”, така че сега нищо чудно да се чувствате много по-комфортно отколкото преди.

Запазени са почти всички други особености – различните бонусни пакети, които намирахте развърляни по картата и power up-ите за оръжията (на мен винаги ми беше много смешно как така се намираха “парашутисти” в сандък или дори “бомбен удар”).

Спрямо първите игри от поредицата има и известна промяна в интерфейса, но това го оставям без много коментар, тъй като не съм сигурен в кой епизод точно са въведени за пръв път тези изменеия – но пък със сигурност те са за добро, тъй като сега според мен интерфейсът е доста по-прегледен и интуитивен.

И последно – ако все пак тази игра ще бъде за някои от вас първото запознанство с пластмасовата армия, не се безпокойте – запазена е опцията “boot camp” – която е доста добър и подробен tutorial. Жалко само, че при него не можете да си промените клавишите – т.е. уж можете, но пък като започнете самия tutorial се оказва, че нищо не се е променило. Това наистина е дреболия, но пък ще ви отнеме повече време докато успеете да привикнете изцяло с управлението, ако решите да си правите custom shortcuts.

Като заключение – играта със сигурност няма да стане хит у нас, дори и в multiplayer, но пък може да бъде едно приятно разнообразие за няколко дни!

Автор: Генко Велев