Army Men 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 26 апр. 1999

Сигурно още помните излязлата през ’98 година симпатична стратегия в реално време – Army Men на 3DO, в която управлявахте пластмасови войници. A година след излизането  на пазара се появи и продължението на сагата за епичните схватки между четирите противоборстващи фракции: Зелените, Бежовите, Сините и Сивите, които все още водят неспирни войни за надмощие.

Първата част на Army Men беше доста добра игра, но не успя да пожъне големи успехи и да стане хит. Когато пуснах Army Men II и избрах учебните мисии (Boot Camp), веднага забелязах, че няма почти никаква промяна спрямо предшественика: същите оръжия, същите движения на добрия стар Sarge (главния герой от първата част), същата графика. Когато започнах кампанията обаче, не можах да повярвам на очите си: множеството промени във всяко едно  отношение бяха изключително удачни, а от предишната част беше запазено само най-доброто.

При интерфейса е постигнат голям напредък. В Army Men II е въведено използването на мишката, което ви улеснява при едновременно стреляне и тичане, което тук се налага непрекъснато. Разбира се, с мишката не можете да изпълнявате всички команди, така че, както и в първата част, трябва да свикнете с клавишите за клякане, залягане и странично кълбо. В дясната част на екрана се намира менюто с командите, които Sarge може да дава на войниците си (да го следват или да спрат), както и инвентарът му (увеличен в сравнение с Army Men). Сега зеленият сержант може да носи до 5 оръжия или предмета освен автомата, което значително увеличава възможностите за действие. В средата на менюто се намира портретчето на Sarge, под което освен важна информация за оставащите му жизнени точки (HP) можете да намерите напълно ненужни данни – височината на пластмасовата фигурка (4,6 см) и мизерното ? тегло от 2.4 гр 🙂  Aко менюто ви притеснява, можете да го скриете с едно натискане на мишката. За разлика от първата част, в Army Men II слотовете с оръжията поддържат определен максимален брой муниции.

Играта започва с пътешествието на Sarge и няколко от най-верните му войници, които са проследили бежовата армия от техния измислен свят до реалния свят на хората. Тези пътувания се осъществяват благодарение на специални междупространствени магически портали. Отново можете да управлявате само ветерана Sarge, а в някои мисии получавате подкрепления от няколко войничета, които можете да управлявате индивидуално и да им задавате прости команди (атакувай, защитавай, спри, следвай сержанта). В Army Men II сте мотивирани да пазите подчинените си войници живи, защото с течение на времето те натрупват опит и стават много по-ефективни в боя. Това нововъведение спрямо първата част е смислено, тъй като там нямахте никакъв стимул да съхраните някого освен Sarge за следващата задача (освен ако не се налагаше).

Първата мисия отвежда Sarge на една кухненска маса, където той трябва да мине през много опасности (нагрети до червено котлони на печката, които заплашват пластмасовия войник с позорно разтапяне и бродещи хлебарки), а крайната му цел е да избяга от настъпващата армия на Бежовите, да намери портала и да се спаси от  недружелюбния чужд свят.
Оттук нататък се редуват мисии в света на пластмасови войници с такива в нашия свят, което е най-големият чар на Army Men II. Докато играех първата част много рядко имах усещането, че играя с пластмасово войниче и битките не се водят между истински армии. Единственото, което можеше да разубеди страничен наблюдател, че Army Men не е стратегия със сюжет Втората световна война, бяха натрошените или разтопили се пластмасови войничета, които оставаха по бойното поле след поредната битка. Във втората част авторите на играта са включили множество подигравки с класическите военни филми и с някои касови хитове от последните години (“Обичайните заподозрени”). Въпреки това битките в Army Men II са два пъти по-ожесточени отколкото в първата част, което помага да не си създадете комплекси, че играете инфантилна игра. Странно, но с новия си интерфейс втората част на Army Men изключително много напомня на две мои любими игри от миналото –  поредицата Cannon Fodder и Guerilla War (един от най-популярните игрални автомати преди около 10 години), защото и в тях имаше войници, сражаващи се срещу цели пълчища вражески войски, множество оръжия и специфичен хумор.

Едно от нещата, които ме зарадваха най-много в мисиите, е увеличеното взаимодействие с околната среда: оставени по масите запалки избухват при стрелба и експлозията наподобява ядрен взрив, Sarge (за радост на всички вандали) може да руши почти всичко, което се намира на пътя му и няма да пропусне да подпали цели тропически гори. Самите нива от кампанията (общо 12) са шедьовър на дизайнерското изкуство. Пъстрата графика, оригиналните хрумвания и множеството детайли няма начин да ви разочароват. Мисиите, които изпълнявате, са изключително разнообразни и до края на играта няма да скучаете. Налага ви се да поправяте развалени радиопредавателни инсталации, да пазите стратегически важни мостове от атаките на вражеските саботьори, да защитавате влакова композиция, да спасявате шпиони и други ваши хора от лапите на противника, да очиствате предатели и учени на опонента, занимаващи се със секретни проекти. В седма мисия например (най-забавната) трябва да озаптите умопомрачения Сив доктор, който се е укрепил на един остров и е създал там машина, произвеждаща зомбита от разтопена пластмаса. През цялата мисия се сражавате с озверелите тълпи от живи мъртъвци, изникващи изневиделица сякаш от нищото. В други задачи си имате работа с непрестанно извиращи войници-камикадзета, прикрепили към себе си експлозив М80 и опитващи се с фанатични крясъци да се самовзривят в центъра на вашата малка армия. В някои мисии, където има пустинен или планински терен, можете да използвате възвишенията като предимство при обстрелването на вражеските войски, но никога не бива да забравяте, че и те могат да използват това срещу вас. За допълнителен колорит в нивата служат разни предмети, които имат отношение към настоящата задача: в една от късните мисии Sarge намира мистериозен артефакт (черната билярдна топка 8), който трябва да брани с цената на живота си, а в друга ще се натъкнете на миниатюрен модел на “Титаник” – в него има портал и минавайки през  него, Sarge изписква с инфантилно гласче: “I’m the King of the world” 🙂

Мисиите са разделени на две до три подзадачи, при изпълнението на всяка от тях играта се записва автоматично (разбира се, можете да записвате и сами).

Стилно направени карти на всяка местност (извикват се с F1) указват настоящата ви задача като целите са обозначени графично, а в десния ъгъл можете да прочетете и някои съвети, които ще са ви от полза при изпълнението на мисията.

При оръжията и предметите също има известни нововъведения. Освен познатите от Army Men – автомат, базука, гранатомет, огнехвъргачка и мини, тук можете да използвате снайпер, експлозиви, динамит и лупа, с която да пържите нещастните хлебарки:-)  В Army Men II можете да ъпгрейднете автомата си до 3 степени, а в някои мисии ще намирате камуфлаж или бронежилетки. Някои предмети в играта внасят елементи на приключенска игра, което е още е един плюс за тази стратегия – трябва да намирате инструменти, с които да оправите радар или да използвате експлозиви за разрушаването на Flak установки земя-въздух.

В Army Men II отново можете да управлявате различни превозни средства като танкове, джипове и боен катер с прикрепена на палубата му картечница M60. В някои нива можете да извикате на подкрепление от десантчици, както и да поискате помощ от самолет-разузнавач, който за няколко секунди ще ви покаже разположението на вражеските войници – много полезно, когато те са ви подготвили засада. Изключително интересно нововъведение е, че можете да отнесете във всяка следваща мисия събраните от вас предмети, което ви спестява досадното запасяване всеки път с нови оръжия и аптечки с първа помощ. Ако повече нямате нужда от нещо в инвентара или ви трябва друго, можете да оставите предмета на земята и да запълните празното пространство с каквото пожелаете.

Един от главните недостатъци на играта, който беше характерен и за първата част е малката продължителност. Минах 12-те мисии от кампанията за ден и половина и със сигурност нямаше да откажа поне още 8. Не съм сигурен дали това е предимство или недостатък, защото не всеки има възможността да загуби цели седмици, за да превърти една-единствена игра. Макар AI-то като цяло да е доста добро, не мога да не отбележа, че по отношение на pathfinding-а можеше да се направи много повече – всички превозни средства в играта са почти неуправляеми с мишката и за да не заседнат на първия възможен ъгъл, ще трябва да използвате стрелките.

В играта има няколко анимации, които няма начин да не ви допаднат: само трябва да видите епичния момент, когато Sarge и още няколко зелени войници намират великия артефакт – билярдната топка и го наблюдават с страхопочитание.

Като цяло графиката е превъзходна, изключително детайлна и шарена и пасва перфектно на майтапчийския стил на играта. Музиката е много приятна, но специално звуковите ефекти заслужават голяма похвала: рядко се срещат игри с такова перфектно и изпълнено с вариации озвучаване.

Има три мултиплейър-варианта –  Capture the Flag, Deathmatch, и King of the Hill, както и няколко карти, които ще се погрижат да не захвърлите играта в някой прашен ъгъл веднага след като минете кампанията.
Интуитивният интерфейс, превъзходният хумор и интересните мисии правят от Army Men II продължение, което превъзхожда оригиналната игра във всяко едно отношение.

Автор: Никола Икономов