Armed and Dangerous

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Не, и този път няма да ви говоря за Драго от Чай (въпреки че ако се вслушате по- внимателно в шепота от долните редове, може да откриете нещичко и за него). Ще ви говоря за една откачена и забавна игрица на хората от Planet Moon (виж ти, винаги съм се заблуждавала, че Луната е спътник). Ще ви говоря за епичната битка между доброто и злото. За една стара, но все още помнеща се история, експлоатирана и днес – историята на Робин Худ. Armed and Dangerous има много общи неща с нея. Група от смели войни, борещи се за справедливост, се изправя срещу злия крал, който измъчва до смърт обеднял народ от пребледнели хилави страхливци. Група, оглавена от велик водач. Група, която ще се превърне в легенда и подвизите й вечно ще бъдат помнени от народа. Подвизите и… нейната глупост. Това са

група олигофрени

Нека се спрем на тях малко по-подробно.

Роман е мозъкът на групата (не, че той има много мозък, просто другите нямат никакъв). Джоунси е говореща къртица със странна майка, интересуваща се от други биологични видове, според играта злощастната къртица има много малки… beep… Q е гигантски метален здравеняк със странна слабост: качествен чай. Всяка свободна секунда той вади малката си чашка и жадно поглъща топлата течност. Очевидци твърдят, че чрез чая Q стигнал до висша форма на самопознание. Последният главен персонаж, който е „въоръжен и опасен”, е миниатюрен сбръчкан старец с мистични сили на име Рексъс, който е сляп и има… обратни наклонности.
Ще се сблъскате също така с едни роботи, които са върли защитници на растенията. Те са издигнали лозунга „Смърт на вегетарианците”. Ще срещнете и сина на краля, който има ум на двегодишно момченце и тяло на Франкенщайн. Нещастният слабоумник се оставя в ръцете на Лилия – едно малко момиченце, което, възползвайки се от името си, принуждава роботите, влюбени в растенията, да го защитават.

Това момиченце обаче също не е с всичкия си. То пък има склонността да облича всичко, което мърда, в женски дрехи. Очевидно любим цвят му е розовият. И точно когато е облякло сина на краля в една розова рокля на цветя, пламва любовта на обратния старец към лишения от разсъдък чудовищен благородник, в чиито вени сигурно тече синя кръв, но кожата му е странно зелена (още едно преимущество, което убеждава фанатизираните роботи природозащитници да го пазят).

Геймплеят

е на типичен shooter. Тичате, от време на време скачате и непрекъснато стреляте по всекиго и всичко. В някои нива използвате едно чудато приспособление, което изпълнява функциите на jet- pack (т.е. летите с него). Ще преминете през зимни пейзажи, гори, крепости, каменна пустош, крайбрежно селце… Най-основни обаче си остават експлозиите, независимо къде сте – масивни и многобройни. Предимно разбивате леко еднообразни противници, но няма да скучаете и секунда, защото количеството им няма да ви позволи това да се случи.

Оръжията, с които разполагате, са оригинални. На първо място имате няколко стандартни пушкала – картечница и пушка. Можете да влизате и в разни вражески приспособления, които сеят смърт. Но това далеч не е всичко. Мое лично любимо оръжие е „акулохвъргачката”. С нея изстрелвате една голяма кръвожадна риба, която бързо се промушва под земята и изненадващо изскача, поглъщайки вашия противник. Друго интересно хрумване е, че можете да преобърнете земята на обратно, като сте закотвили вашите войници, а всички останали изхвърчат в небето. Това може би е специално замислено за стария Рексъс – поне за миг всички край него са „обратни”. 🙂 Говорейки отново за него, той е някакво недоразумение на природата. Обединявайки всички свои странности, Рексъс често успява да ви разсмее или поне усилията на авторите в тази насока са значителни. Забавен е, ако не с друго, то най-вече със слепотата си. В самото начало на играта хвърля една пържола върху отдавна замръзнала купчина с месо с илюзията, че храни отдавна замръзналите си навън кучета. Само момент по-късно го виждаме чевръсто да се отправя към масата, за да вземе чаша вода. Целта е да заблуди стражите на краля, че не той е слепецът, когото търсят. Под звуците на епичната музика, която подсказва, че ще се справи с нелеката задача, той тържествено строшава чашата, вземайки един дървен стол погрешка.

По-късно получаваме подсказка, че явно и слухът му куца или поне така му се иска и умело се преструва. Когато един войник иска от него магическите ключове, той недочува и решава, че го моли за целувка. Без втора покана и наглото старче се впива във физиономията на врага. Това вероятно е добавено с цел да се популяризира лозунгът

„правете любов, а не война” 🙂

Хуморът в играта далеч не се изчерпва с нахалния старик. Той започва със самото лого на Lucas Arts и завършва с финалните надписи. Логото в случая представлява три човечета (подобни на жълтото приятелче от оригиналното им лого), едното от които пие чай, но след кратка подкана от другото хвърля чашката във въздуха, а другарчето му я взривява. Като видях тази историйка с логото, помислих си, че по-сладко изпълнение не съм виждала скоро. Това с ужас ме накара да осъзная, че по това си приличам с Рексъс – и той не бе виждал каквото и да било по-симпатично напоследък. За щастие дотук се ограничаваме с приликите, а пък и той не бе виждал нищо наскоро… Хумор блика и от малоумния син на краля, който скача през прозореца, когато му казват да слезе при войниците или радостно си размазва физиономията отново и отново в картината на стената, защото мисли, че това е реален пейзаж. Допадна ми и надписът:

„Този разказ е базиран на истинска история”

който се появява в началото на играта. Забавни са и други гаврички на авторите, въпреки че те може да се сторят гадни на някои геймъри, които не си падат по черния хумор. Такъв е случаят с една овца, която след дълга мисия по спасяването й е взривена погрешка. Тогава героите ни прилъгват Рексъс и го маскират на овца, като го облепят с парчетата месо на тревопасното, след което го пробутват на стопанина й. Има и друг подобен момент, когато Роман попада в едно прокълнато село, където жителите се разпадат. Той случайно затрива едно рахитично хлапе, а здрависвайки се, откъсва ръката на майка му…

Ако харесвате нестандартните приключения или просто искате да се посмеете, тази игра определено е за вас.

Автор: Лили Стоилова