Arctic Cooling Freezer 7 Pro PWM

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 27 ное. 2009

Всеки компютърен маниак и ентусиаст вече е запознат колко греят новите поколения процесори и колко е вредна топлината за тях и за целия компютър. Като към процесора добавим и още една купчина греещи компоненти, положението започва да става страшно. За да се реши проблемът с охлаждането на процесора, се намесва швейцарската фирма Arctic Cooling. Сред охлажданията им от висок, но бюджетен клас, е Freezer 7 Pro PWM.

Тъй като този модел не е много скъп, той не идва в безкрайно лъскава – и да си признаем – ненужна опаковка, а прибран в прозрачна пластмасова обвивка с цялата окомплектовка и прилежно сгънато ръководство.

Целият комплект е с размери 107 на 96.5 на 126.5 милиметра и е окомплектован с вентилатор 107 на 43.5 на 96 милиметра и охлаждаща част, голяма 104 на 58 на 126.5 милиметра, което го прави не особено габаритен, но побиращ се без проблем във всяка компютърна кутия от последните три-четири години.

За да се осигури ниско нивото на шум и наистина необходимото спокойствие при геймене и работа, фирмата производител е разработила и патентовала собствена система за обиране вибрациите на вентилатора. А през системата PWM за модулация на дължината на импулсите скоростта му може да бъде коригирана през BIOS-a на компютъра от 900 до 2500 оборота за минута.

Поддържаните процесори, на който може да бъде прикачена тази система за охлаждане, са всички от семейството Intel socket 775 – от съвременните Intel Core 2 Extreme, Core 2 Quad, Core 2 Duo, през Pentium Extreme, Pentium Dual-Core до Pentium D, Pentium 4 и морално остарелия Celeron D. Предлага се и за AMD socket AM3, AM2+, AM2 и 979.

Ако решите сами да инсталирате системата на компютър, не би трявало да имате проблеми с тази дейност – има добре направена документация, с картинки от типа “раз, два, три – готово!”. Хубаво, е и че нямате нужда от никакви допълнителни инструменти.

Като чиста статистика охладителната част на Freezer 7 Pro е съставена от шест медни тръбички (две от които се ползват двупосочно) за отвеждане на топлината към четиридесет и двете ребра с обща площ 4 700 квадратни сантиметра, които разсейват безпроблемно топлина от двеста вата! Постоянният въздухопоток се осигурява от вентилатора с керамичен лагер, което е много важно, за да не започне да шуми скоро, и има предпазна решетка. Перката е тъмна на цвят и е изработена от масивна пластмаса.

Тази комбинация осигурява до десет градуса по-ниска температура от  стандартния бокс охладител на Pentium 4 процесор и то при десетина пъти по-нисък шум и то гарантирано – заради споменатите патентовани системи за премахване на вибрации и керамичния лагер на перката.

Като цяло комбинацията от качествени материали, добрата изработка, лесният монтаж, безшумната работа и добрата цена правят избора дали да имаме или не Freezer 7 Pro много лесен.

Автор: Пеню Дачев