AquaNox

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Неприятно е, когато очакванията не се сбъдват. Надявах се на нещо по-сериозно, а в случая имаме само екшън, екшън и… още екшън.

Глобалното затопляне си казва думата. Вода. Навсякъде. Свят, в който живота е на самото дъно, и то в буквалния смисъл. За жителите на планетата Земя сушата вече не е реалност. Рай за водолазите, ще кажете. Да, обаче когато всички са принудени да бъдат подводничари, това хич не е забавно. Фактът, че ситуацията не се е променяла повече от 600 години, още повече влошава картинката. Но човечеството умее да се приспособява. Ще попаднете в един необикновен свят, където Статуята на свободата гордо се извисява на морското дъно.

Историята на AquaNox е повече от добра и почнете ли веднъж, няма да ви пусне от мъртвата си хватка. Казвам това, отчасти защото е адски праволинейна и на практика нямате никакво влияние върху развитието й. Просто следва мисия след мисия, а вие се местите от една подводна станция на друга и изпълнявате влажни поръчки. Разговаряте и с множество персонажи. “Диалозите” са забавни и относително информативни, но всъщност е по-точно да се каже, че просто натискате Enter и слушате.

Бидейки наемник, вашият герой,

Dead Eye Flint,

се мотивира от банковата си сметка и омразата, която изпитва към бионтите. Гарантирам, че и вие няма да обикнете въпросните същества. Рамо до рамо ще ви помагат и няколко ваши авери, но контролът, който имате върху тях, граничи с нищото.

На бой обаче не се тръгва без добра подготовка. Сам по себе си Флинт е почти легенда, но в момент на невнимание отлично екипираната му подводница бива открадната и той е принуден да започне почти от нулата. Ползвайки заработените средства, имате възможност да си закупите необходимото преди всяка мисия. Подводниците, от които можете да избирате, са общо девет. Бързо ще замените тубата, с която почвате в началото, за нещо по-читаво. Избраният от вас плавателен съд може да се екипира с определен брой оръдия, торпеда, средства (наричани buzzer-и) за отклоняване на вражески самонасочващи се оръжия, енергиен генератор, комплект за саморемонт и други специални приспособления.

Тук обаче идва неприятният, поне за мен, момент. Не можете да слагате две еднакви оръдия. И какво се оказва? Управлявате подводница, а оръжията се сменят като на обикновен триизмерен екшън. Друго би било, ако можеше да засипваме противника с мощни залпове.

Реализъм? Никакъв!

Ужасно липсва какъвто и да е лек намек за достоверност, поне що се касае до поведението на плавателните съдове. Не можете дори да се разбиете в дъното, нито пък в сграда или друга подводница. Да изплувате на повърхността също не ви е позволено. Подводниците приличат на кръстоска от космически кораб и морско животно. Можете да застанете във вертикално положение, но не и да направите лупинг. Малка утеха е, че има значение къде уцелвате врага. Липсва обаче възможност да лишавате противниците от отделни чаркове на машините им.

Последните редове, които написах, обаче нямат никакво значение, ако сте се настроили за екшън. А той наистина е в изобилие. Просто взривявате наред всичко, което е отбелязано с червено на радара. Съвсем ясно помня битката си с Лойд. Как само моят V-Gatling вършееше безпощадно, но неефективно, по бронята на подводницата й, докато се опитвах да избегна насочените към мен торпеда. Е, ликвидирах я, като я избутах в една от турбините на подводна електростанция. Играта е доста лесна на нормалната степен на трудност. Не мога да повярвам, че не ме потопиха нито веднъж. Можем само да сме благодарни, че има още три по-високи сложности.

Музикалните парчета в играта не са много, но има няколко адски яки, които ще ви настървят повече от надушила кръв прегладняла акула. Звуковите ефекти също са на високо ниво и като нищо ще ви докарат проблеми със съседите, особено ако разполагате с мощен subwoofer. Репликите и диалозите са екстра, но има няколко гласа, които направо ми ходят по нервите.

Графиката е

истинско пиршество

обаче е и доста хищна за ресурси. В един любопитен ред от текстовия файл към играта пише, че се изисква минимум 8 MB видео като във скоби е пояснено, че става дума за GeForce, VooDoo 5500 или нещо по-ново :). Посочените от производителя минимални изисквания са доста соленички, но шоуто определено си заслужава. Страхотен подбор на цветове, изпипани детайли, брилянтно ползване на всевъзможни ефекти. Приятно е дори да наблюдавате светлината и сенките по дъното, когато то е на по-малка дълбочина.

Управлението е елементарно. Мишка и клавиатура са напълно достатъчни и то без нужда да си кълчите пръстите. Балансът на корабите и оръжията, обаче, не ми се струва подходящ за мрежови битки. Най-добрата комбинация се определя за нула време и не след дълго всички почват да играят с еднакви подводници. Не може да правите сложни маневри, пък и няма възможност за много тактически изяви.

Може би ви се струва, че от писанията ми лъха доста негативизъм, поне като ги съпоставите с високите оценки, които съм дал. Какво да направя? Искаше ми се играта да е малко по-близко до симулатор. Ако обаче обичате пукотевицата и имате достатъчно мощна машина – не му мислете.

Автор: Борис Цветков