Aquadelic GT

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 мар. 2008

Източноевропейците са много интересни геймразработчици. Те не спират да пускат нови и нови заглавия, като 98% от тях най-вероятно се играят само от приятели на екипа. Останалите 2% игри могат да бъдат разделени на две групи. Едните не излизат от пределните на страните им, но там са много популярни – пример за това са геймките с лади, нискобюджетните авио- и подводни симулатори, както и още един куп стандартни и не до там традиционни идеи.

Другият един процент са геймките, които имат същата предистория като предишните две групи т.е. и те са ниско бюджетни, изработени са за няколко месеца и в тях не се влагат много надежди, но изненадващо постигат световен успех. В това число могат да бъдат изброени няколко десетки заглавия, включително и едно ново попълнение от този месец.

Играта, която ще ви представя се казва Aquadelic GT, но в Северна Америка е по-известна, като Powerboat GT. И двете заглавия обаче са еднакви с руската версия и предлагат еднакво зарибяващо, но не до там задълбочено забавление. Първоначално геймката на чешкото студио Hammerware е била замисляна като рекламна игра към форума Becherovka Game Festival 2005, но след като авторите видели, че в нея има хляб, решили да я издадат като отделно заглавие.

Powerboat GT/ Aquadelic GT е предназначена за всички любители на моторните лодки, бързите скорости и всички подобни мокри екстремии. Както казваха навремето:

игра за малки, големи и още по-големи

Един вид се опитвам да кажа, че Powerboat GT/ Aquadelic GT ще се хареса на всеки, който се докосне до нея. Ако трябва да я опиша с помощта на други игри, то тя е нещо като комбинация от GTA, Crazy Taxi, Test Drive Unilimited и Shaun Murray’s Pro Wakeboarder.

Действието започва в Русия, където вие, в ролята на младеж или девойка, зарибен/а по моторните лодки, се впускате в приключения. Основната цел в Powerboat GT/ Aquadelic GT е да трупате пари и популярност. Кинтите ще ви трябват, за да подобрявате коритото си, за да ползвате хотелски стаи по света и за да си купувате нови плавателни съдове. Популярността пък ви е необходима за привличане на нови спонсори и увеличаване на финансите ви. Като цяло, няма да ви се налага да правите нищо непривично, освен да кръжите с моторницата си и да изпълнявате къде що видите мисия. Задачите са сравнително разнообразни, като се започне от разкарване на пътници, събиране на монети с пиратски кораб или различни състезания и се стигне чак до спасяване на удавници, доставка на хуманитарни помощи със самолет (!) и състезания за атрактивни скоци.

Имам чувството, че авторите са харесали идеята от Test Drive Unlimited, където геймплеят едва ли не, представляваше аналогия с реални живот. Тук Hammerware се опитват да ни вкарат в ролята на средностатистически руснак, който, благодарение на уменията си, успява да покори земното кълбо. Всяка карта предлага различен брой и тип предизвикателства. След като преодолеете повечето от тях, ще получите достъп до следващата и т.н.

Разбира се, за да се справяте добре във всички състезания, е нужно да инвестирате в лодката си. Така след определен брой гонки ще ви се наложи да си купите нов плавателен съд, като авторите не са забравили да добавят и възможност за ъпгрейди, които обаче нямат чак толкова голямо влияние над управлението. Интересен факт е, че всяка лодка се държи по собствен начин и определено ще усетите осезаема разлика при контрола над различните зверове.

Бой!

Много яка идея на чехите е да добавят оръжия към играта. С натискането на един бутон можете да изстреляте торпедо, да оставите мина или да активирате нитрото си. Много ефективно оръжие са жабките, които, след като бъдат изстреляни, започват да подскачат по водната повърхност (както жабките, които сме мятали като деца) и при досег с опонент се взривяват. Този елемент добавя към Powerboat GT/ Aquadelic GT допълнителна тръпка, защото освен уменията ви при кормуването, ще трябва да вложите и хитрост при използването на екстри.

Техническите характеристики

Powerboat GT/ Aquadelic GT има много як саундтрак. Предполагам, че основна причина за това е гореспоменатият Becherovka Game Festival 2005, който е успял да привлече солидна доза интерес към играта. Звукът е неангажиращ и много добре се вързва с тематиката. В графично отношение Powerboat GT/ Aquadelic GT се справя много сполучливо, и върви на по-слаби машини, но и изглежда наистина впечатляващо само на могъщи конфигурации. Водата е реалистична, декорът е динамичен, има сенки, светлини и т.н.

В заключение искам да кажа, че съм учуден как неизвестни чешки разработчици успяват да направят игра, която предлага много интересно съдържание и е на нивото на някои доста високобюджетни конкуренти. Без много шум Hammerware показват на другите студиа как е добре да се придържат към семпли, но зарибяващи идеи, които не изискват кой знае какво усилие за усвояване. Powerboat GT/ Aquadelic GT е един прекрасен пример за увлекателна игричка, която всеки може да опита и почти със сигурност няма да остане с лошо впечатление. Единственият недостатък е, че е леко еднотипна. След известно време тя вече няма да има с какво да ви изненада и единственото, което ще можете да правите, е да завъртите едно кръгче с лодката. Въпреки това авторите заслужават уважение, а продуктът им – овации.

Автор: Орлин Широв