Apache vs. Havoc

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 04 окт. 1999

От много време насам на пазара не се е появявал качествен симулатор на бойни хеликоптери. Точно затова ми е малко чудно как представител на този жанр като Apache vs. Havoc може да убегне от полезрението на геймърските медии. Въпреки че не е съвсем нов и има няколко месеца история зад гърба си, този симулатор може да бъде наречен еталон за себеподобните си. И докато геймърското братство с нетърпение очаква GT Interactive да пусне на пазара симулатор на руския боен вертолет Ka-52 – “Алигатор”, тази игра определено е най-доброто нещо, с което хеликоптерните фенове ще трябва да се задоволят.

Apache vs. Havoc е най-красивата игра с вертолети, която е издавана до момента. Най-интересното нещо е, че качественото изображение не е за сметка на реализма. В повечето случаи симулаторите с брилянтна графика се оказват пълен въздух под налягане, когато загорелият компютърен авиационен ас се вкопчи в джойстика и започне да блъска с пръсти по клавиатурата. Сигурно си спомняте също, че например Falcon 4.0, който е най-реалистично направеният от всички симулатори, не изстисква и 50 на сто от възможностите на вашата графична карта.

Играта на Empire Interactive обаче е приятно изключение от това порочно правило. Тя ще хипнотизира с възможностите както най-разглезените фенове на първокласното изображение, така и поклонниците на съвършения реализъм. Единствено почитателите на аркадните “симулатори” от типа “летиш и пукаш като разпран” може би ще останат малко разочаровани…

Apache vs. Havoc ще ви позволи да подкарате най-добрите щурмови вертолети, с които разполагат американците и руснаците в момента. Това са легендарните AH-64D – Apache Longbow и Мi-28N – Havoc B. Двата бойни хеликоптера доста си приличат по летателни характеристики и въоръжение, предназначени са за аналогични операции и си оспорват лидерското място в своя клас. Събитията в този симулатор ще позволят двата щурмови вертолета да премерят сили в три географски региона – Куба, “Златния триъгълник” и Грузия. В първата кампания Фидел Кастро се опитва да изгони американците от залива Гуантанамо и аргументира своето искане с масиран артилерийски огън. Янките са изправени пред две възможности – да евакуират своя военен персонал от “Острова на свободата” или да отвърнат на удара. И двата варианта обаче са твърде неприемливи за силите на Чичо Сам…

Следващата бойна операция хвърля вертолетните пилоти в района на “Златния триъгълник” – района между Бирма, Лаос и Тайланд, където се намират най-големите опиумни насаждения в света. Ненадейно Китайската народна армия предприема най-масираната бойна операция срещу производителите на дрога в региона. Тя нахлува на територията на трите държава и погва местните наркокрале. Американските сили обаче са принудени да се притекат на помощ на своя съюзник Тайланд, който открай време е основна мишена за армията на Пекин и приема операцията като прелюдия към масирана китайска агресия.

Накрая Apache vs. Havoc ви връща към доброто старо време на Студената война. Ултранационалистко правителство взима властта в Русия и решава да си върне славата на отминалата съветска ера. Силите на Москва се опитват да поставят под контрол Грузия заради стратегическото й разположение по пътя на Каспийския нефт към Европа. Руснаците не подбират средства и са склонни дори да използват Червената армия, за да постигнат своята цел. Единственото нещо, което се пречка по пътя им към енергиен контрол на региона, са американските вертолетни ескадрили, базирани в Североизточна Турция.

Всяка от тези три кампании може да бъде изиграна от едната или от другата страна. В първия случай поемате ролята на американски пилот на Апач, а във втория се превъплъщавате съответно в кубински, китайски или руски ас. Единственият недостатък е липсата на филмчета, които да илюстрират иначе добре измисления сюжет на военните операции. Самите канпании са изградени на принципа на динамичните бойни действия точно по същия начин, който беше използван във Falcon 4.0 и MiG Alley (която, между другото, също е рожба на Empire Interactive). Това ще рече, че когато започнете кампанията, военните действия си текат по целия фронт, независимо дали сте там или не. Вие просто си избирате къде да се намесите и къде да оставите компютърно симулираните съюзници и врагове да се тупат. Ако обаче избирате само леки мисийки в периферията на бойните действия, вероятността да изгубите цялата военна кампания е доста голяма.

Ще забележите също, че по време на отделните мисии могат да се променят и метеорологичните условия. Както си летите, може да завали например лек дъждец, който в последствие да прерасне в опустушителна тропическа буря с ураганен вятър, който да похвърля машината ви като перце. В един хубав момент може дори да се окаже, че водните капки са направили предното стъкло на кабината почти непрозрачно. Все пак вашите вертолети си имат и чистачки, които функционират напълно нормално. Вашите витлови машини разполагат с всякакви други екзотични екстри като например автоматична пожарогасителна система, която може да спаси от дима и огъня вашата фина електроника, без която машината е прото една подвижна цел. Въоръжението на руските и американските вертолети е в общи линии равностойно. Червеноармейските неуправляеми реактивни снаряди и автоматични оръдия са може би малко по-ефективни, но за сметка на това янките разполагат с доста по-прецизни и съвършени самонасочващи се ракети. В случая мога само да похваля производителите от Empire Interactive, че са спазили баланса на силите, когато са правили своята игра. Все пак те можеше да постъпят като много свои колеги, да го ударят на сляп патриотизъм и да превърнат руските вертолети в безпомощни мишени за подборен отстрел. За щастие, програмистите са постъпили като стопроцентови професионалисти и са направили един наистина красив и реалистичен симулатор на вертолети.

Автор: Морган Кроу