Antec EarthWatts EA 380D Green 380W

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 14 окт. 2010

Американската компания Antec е от ветераните в хардуерния бранш и запознатите с нейното име знаят, че тя предлага своите продукти повече от 20 години. За да се задържиш толкова дълго на пазара, безспорно трябва да правиш качествени неща и тук случаят е точно такъв. Линията захранвания EarthWatts е един от основните елементи в каталога на Antec през последните години, а за да се впише в новите пазарни тенденции, компанията я ъпдейтна с новите Green модели.

Както името подсказва, тук водеща е политиката за опазване на околната среда и ефективното използване на ресурси. Всъщност едно захранване за РС е отличен кандидат за еко продукт, като се има предвид колко неоправдано мощни и разхищаващи могат да бъдат някои модели. В лицето на EarthWatts EA 380D Green 380W потребителите получават един пълен еко комплект – като се почне от характерния зелен цвят на кутията и се стигне до консумацията на енергия и различните сертификати за ефективност.

За разлика от някои прекалено мощни модели, волтажът на EA 380D е съобразен с реалните изисквания на една машина. 380W все още е достатъчно мощен поток за средния клас системи и осигурява достатъчно енергия, за да захраните Core i7 или Phenom X6 процесор заедно с по-непретенциозна видео карта. Последното е от значение, защото ако разполагате с някой от по-новите и мощни модели или ползвате SPLI/Crossfire, вероятно ще трябва да се огледате другаде на пазара за захранвания.

Все пак основната идея на EA 380D е енергийната ефективност, така че това не трябва да ви учудва. Важното е, че наличната мощност е оптимизирана така, че да осигурява добро захранване при относително малък разход на енергия. Свидетелство за това е сертификата 80 Plus, с който е удостоен моделът. На практика това означава, че при каквото и да било натоварване от 20 до 100 процента, захранването осигурява достатъчните около 80 процента мощност. По този начин действително може да спестите от сметката си за ток, без това да ви кара да се лишите от необходимата мощност. Конкретно ЕА 380D работи на 82 процента при натоварване от 20 процента (76W), ще се покачи до 85 процента при натоварване от 50 процента (180W) и отново ще се върне на 82 процента разход при 100 процента натоварване (380W). Това може и да не е технологичното решение на 2010 г., но със сигурност е добър опит за оптимизация, особено като имате предвид, че доста системи от същия клас направо изключват при натоварване по-малко от 100W.

Отваряйки пакета, се натъкваме на поредния оригинален ход – подобно на останалите модели от серията EarthWatts, Green EA 380D също идва без захранващ кабел. Аргументът на производителите е, че повечето потребители вече най-вероятно имат такъв и няма нужда да се хабят излишни ресурси за нов. Освен това самото захранване няма стандартната опаковка, а само две парчета  рециклиран картон. Икономично, но както за околната среда, така и за самите Antec.

По-нататък няма особено различия като изключим зеления цвят. Това е промяна в сравнение с предимно сивите захранвания на компанията и черните, които масово се продават по магазините. При затворена кутия зеленото EA 380D може и да няма значение, но някои потребители могат да са доволни от промяната.

Важно е обаче да отбележим, че шумът на захранването не е толкова слаб, колкото бихме искали да бъде. При 20 процента натоварване той достига до 22 dBA, а при 100 процента работа се измерва на 28 dBA. За сравнение по-тихите модели рядко качват над 20 dBA, но стига да не натоварите захранването над 80 процента увеличението на шума е умерено. За щастие осигуреното охлаждане е напълно достатъчно благодарение на 80-милиметровия вентилатор, който на свой ред е изненадващо тих.

Очевидно е, че в последно време ударението при много продукти пада на тяхната икономичност както като производствени разходи и пазарна цена, така и като влияние върху околната среда. EA 380D далеч не е единственото предложение в тази гама захранвания, но представлява оригинален подход за минимализиране на разходите. Дори да приемем, че Antec са приложили двоен стандарт и са си спестили някакъв разход при този модел, в крайна сметка потребителите също ще имат печалба, що се отнася до консумацията на енергия.

Автор: Филип Станиславов