Anno 1404: Venice

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 12 мар. 2010

Венеция е поредното допълнение към красивата стратегическа игра Anno 1404, която никога не стана тотален хит и често беше недолюбвана, но не толкова заради това, че акцентът не пада върху сраженията, а по-скоро заради прекалената й икономическа сложност. Един туториъл не е достатъчен, за да усвоите с лекота всички сложнотии около управлението на града си, а пък да караш магистърска програма по Anno 1404 явно също не е решение, първо защото в България още не е разкрита и – второ, защото човек играе, за да се забавлява, а не за да се поти от почуда какво да прави.

От друга страна, който е бил търпелив и е усвоил управлението, не може да отрече безспорните предимства на проекта на Related Designs, особено на този адон.
 
Какво ни предлага Venice?

Идеята на играта е да ви върне назад във времето в свят, в който купувачите и търговците са вперили поглед към далечните морета и непознатите земи. Точно там посред пясъците и богатствата на Изтока вие ще можете да основете мощен и развиващ се град, да усъвършенствате търговските пътища и да получите одобрение от световните лидери, владеещи целия останал свят. Природните катаклизми, така както и в най-любимата ми (макар вече доста ретро) градостроителна стратегия Зевс – също ще имат решаваща роля за развитието на вашата община.

Вулканите ще могат да изпепелят половината ви труд

като в него влизат хиляди човешки животи и инфраструктурни обекти, което е срив за цялата ви национална икономика. Пък като се замислим, игрите са отражение на реалността – както се е активизирала цялата земя гибелно тази година под Хаити, Чили, Тайван, Турция, че и онзи ден и в София, дано да не видим накрая угасналия вулкан Витоша да направи фойерверки над Резиденция Бояна. 🙁

Градостроителните стратегии са обединени от общ принцип – започвате от нулата, буквално от голо поле да изграждате своя град с уникалната му визия и многообразие. Във Venice обаче това не е точно така – често ще ви се предлага да продължите вече изграден ансамбъл от сгради, строежи и пътища. Понякога учудващо оригинални и далеч от вашето въображение. Но тъжното е, че все пак в новия експанжън никак няма да развивате поселище, изградено върху канали от вода с автентична архитектура като заявеното в заглавието. Венеция просто е една представа, част от която идва с определени постройки и атмосфера, но не и с реалната визия на известния италиански град. Виж, добавени са специфични венециански кораби, които обаче едва ли ще удовлетворят геймърските очаквания за пътуване, макар и виртуално, до потъващия град за под 40 евро с отиването, връщането и нощувката.

И все пак селищата, които ще изграждате, са във венециански стил, но за мен – недостатъчно добре обмислено за допълнение с името „Венеция“. Сред плюсовете определено е „ъпгрейдът“ на дипломатическите отношения – което винаги е бил важен дял от цялата поредица Anno 1404. Сега вече ще развивате

секретни международни отношения

посредством които ще накисвате вашите врагове за неморални дела и ще саботирате тяхното разширяване. Умно нововъведение, без съмнение. Важна иновация е и мултиплейърът – сега в общия режим ще могат да участват до 8 играчи. Друг е въпросът дали ще се съберат 8 човека за целта. 🙂 Нови 15 части са добавени и към сингълплейъра. Изобщо има добро игрално време, факт.

Нашият виртуален водач в играта ще е Гарибалди – лидер на венецианците, с когото, щом сме затруднени, просто ще трябва да изпълняваме поръченията му. Впрочем това е същият онзи Гарибалди, на който е кръстен едноименният площад на „Графа“ в София. Този италианец от 15-годишен плава, отначало като юнга, а след това и като матрос, на търговски съдове и в сардинския военен флот. Взема активно участие в национално-освободителните войни в Латинска Америка. След потушаването на революцията от 1848-1849 г. Гарибалди със своя корпус тръгва към Венеция, но е обкръжен и разбит. Джузепе Гарибалди e вдъхновителят на най-великите българи да организират родното ни освобождение, като сред тях са Георги Раковски, Любен Каравелов, Васил Левски, Христо Ботев, които са силно повлияни от историческия марш на хилядата борци на италианския национален герой.

Игровата локация отново е безкраен архипелаг от острови, разположен на картата на света, където вие ще имате своето кътче за владеене. Всеки остров е град-държава със своите ценности и култура. Търговията между островите е съществен фактор за развитието ви, но да не забравяме, че дълбоко в недрата на вашата територия може да се открие всичко необходимо за развитието на града ви – стига да го направите достатъчно голям.

С нарастването на града се появяват и доста сложни ситуации. Някои сгради създават пожароопасни рискове, така че ще се наложи да изграждате и противопожарни съоръжения в близост. Да не забравяме и гражданския бунт, който също може да ви сполети като управници на тази територия. Както и в основната игра, и тук имаме управление на два културни слоя – европейски и близкоизточен, а те се развиват по съвършено различни закони. Естествено у вторите има сериозна липса на водни ресурси, но там пък търговията е добре застъпена и не трябва да я подценявате.

Да, безумно увлекателно е да се строят селища, да се развивате, да се разширявате по картата, да намирате съкровища и да изпълнявате причудливи куестове. И сюжетът също не е лош, но все пак играта не стана масова досега. И то не стана дори и сред феновете на градостроителните стратегии като мен.

Автор: Свилен Енев