Какви събития за аниме и гейминг култура ни очакват през 2023?

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
@enjiyokai и @eri.luwu в косплей на Diluc и Beidou от играта Genshin Impact. Снимка от Honest Cosplay

Тази година изглежда дойде най-после моментът, в който събитията за аниме и гейминг фенове ще могат да се развихрят в максимален капацитет. Ето и какво знаем до този момент и какво можем да очакваме!

Започваме със съвсем скорошно събитие, под надслова „Азиатски уикенд 2.0“, организирано от ХАЛЕ 3, което е алтернативно пространство за творчество и култура. В програмата на събитието са включени различни уъркшопи, игри и програма за K-pop танци и Cosplay. Ще можем да открием всякакви интересни изделия и на Арт алеята. 

Пространството се намира в град Варна, а събитието ще се проведе този уикенд – на 11 и 12 февруари 2023 г.

Повече за събитието може да откриете тук:
https://www.facebook.com/events/1221560818430901

Официално имаме потвърдени дати за AnimeS World Stars 2023! Тази година ще се проведе в най-новата спортна зала на Левски София. Събитието ще бъде на 10 и 11 юни 2023г., а прекрасната нова зала ще бъде в бойна готовност да посрещне нарастващия с всяка изминала година капацитет на посетителите!

Събитието събира редица международни квалификации по косплей, включително и най-престижното World Cosplay Summit (WCS), което се провежда в Япония всяка година. Тази година бе обявено и първото издание на квалификацията AnimeS Cosplay World Stars (ACWS), чието първо издание ще се състои през 2024 година.

Имахме удоволствието да отразим събитието изминалата година и нямаме търпение отново да го направим! В програмата също така е включено състезание по K-pop танци, танцово шоу, гейминг турнири, щандове с ръчни изделия и мърчъндайз от България и чужбина, зона с азиатски вкусотии и напитки.

Събитието може да откриете тук:
https://www.facebook.com/events/578397270824227

През 2022 година получихме новините, че Aniventure Comic Con  ще се завърне, и тази година ще се проведе първото му издание след тригодишна пауза! Официалните дати са 8 и 9 юли 2023г., а мястото е обичайното – Inter Expo Center.

Организаторите на събитието NAKAMA споделят поетапно какви изненади да очакваме тази година. Косплей програмата е отредила ден първи изцяло за гейминг персонажи и нямаме търпение да видим какво са измайсторили косплейърите, които търпеливо се подготвяха, докато чакат.

Споделяме събитието във Facebook, както и официалния информационен сайт:
https://www.facebook.com/events/909178130110872
https://www.comiccon.bg/

В края на изминалата година се проведе и първото издание на ново събитие за азиатска и нърд култура в страната – ANICON, организирано от Albena International. Събитието премина в много емоции и тръпка за участниците, като надслова беше менторска програма за млади фенове на аниме и гейминга, които имат желание да се развиват и да подпомогнат българската косплей сцена.

За мнозина участници, това беше първа възможност да излязат на сцена с косплей. Към програмата се състоя също и танцово шоу за K-pop, ревю на кимоно и азиатска мода, както и традиционна китайска чаена церемония.

Все още очакваме точната дата, но преди да бъде закрито ANICON 2022 организаторите обявиха, че през ноември 2023 ще се проведе следващото му издание.

Информация за събитието очакваме да бъде споделена на официалната му страница:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100087764382626

Очакваме да бъдат обявени нови издания и на още любими събития из цялата страна през 2023 година. Ще се видим ли там? 🙂