Animal Crossing: New Horizons навърши две години!

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Nintendo успяват да улучат формулата за успех с един от най-популярните си франчайзове – Animal Crossing. Петото попълнение в поредицата със заглавие New Horizons, успява да счупи редица рекорди, което дава титлата на играта на текущия Бестселър за всички времена в Япония. Играта също така е 13-тата най-продавана игра в историята на видеоигрите, втората най-продавана игра за конзолата Nintendo Switch, и получава множество номинации за „Игра на годината“ след безспорния си успех.

Но какво прави играта така увлекателна? 

За първи път в историята на поредицата трябва да се отправим към необитаем тропически остров и да го превърнем в мечтано кътче за живеене. Джентрификацията на безлюдната дестинация се осъществява с помощта на японския енот Tom Nook, който със съмнителна лекота ни дава… заем?

Дом, мил дом!

Играта попада в категорията на социална симулация, като в този жанр сюжетът не е движеща сила. Разработчиците обаче грижливо са предоставили неангажиращи елементи на история, които да придават консистентност на играта с предходните заглавия на Animal Crossing.

Сред една от първите задачки в играта, след като се погрижим за своя нов дом, е да открием бухала Blathers, който се заема със задачата да бъде куратор на новооткрит музей. По време на играта ни съпътства с любопитни факти за експонатите в музея. Предимно нощем (… защото е нощна птица). 

Безспорно това, което позволява на общността на Animal Crossing да процъфти, е креативният аспект на играта. Десетки хиляди декоративни елементи в комбинация с възможността за изцяло персонализирани лични дизайни, дават поле за артистична изява на хора от всяка възраст и кътче на света.

Дизайн на български носии от различни краища на страната. Всеки може да сподели своите творби, които се създават на принципа на Pixel Art.
Няма как да пропуснем и тази класика – родопско одеяло върху мебел от соца (2022 година, оцветено).

New Horizons набира изключително голяма популярност, в частност поради епидемичната обстановка след избухването на COVID-19. Играта излиза едва в първата седмица на световния локдаун, което я предразполага към успех. Благодарение на това, тя чупи рекорд за Първата конзолна игра, достигнала 5 млн. дигитални продажби в рамките на един месец. Мнозина от играчите споделят, че играта предоставя нужната форма на ескейпизъм в този важен момент. 

Провеждат се празници и събития в играта, докато е в сила социалната дистанция.

Към средата на 2021 година, играчите вече стават нетърпеливи към липсата на голям ъпдейт от страна на Nintendo. Множество запитвания и петиции апелират за ново съдържание, а активните играчи намаляват с всеки изминал ден. С редица други големи новини по време на Nintendo Direct през септември 2021 година се обявява и предстоящ анонс, насочен конкретно към New Horizons. Този Direct се оказва най-голямото и значително обявление за Animal Crossing, в което се представят десетки нови функционалности на играта, над 9000 нови декоративни елемента и платено DLC, озаглавено Animal Crossing: Happy Home Paradise. Това дава началото на версия 2.0 на играта и връща обратно мнозинство от играчите.

Играта ни напомня, че е важно понякога да забавим темпото в ежедневието, за да се насладим на живота. Няма необратими последствия, ако по стечение на обстоятелствата забравим за New Horizons и се върнем след няколко месеца. Персонажите се стараят да ни напомнят да се грижим за себе си, а играчите често шеговито наричат Animal Crossing своята „безплатна терапия“. Франчайзът успява да привлече невероятно голям брой нови играчи, които нямат предходен досег с традиционния гейминг. 

Предоставена възможност на всеки да се забавлява, е заложено като принцип и в основната бизнес стратегия на Nintendo, които доминират пазара на игралните конзоли със свои продукти, обичани сред различните поколения. 

За да продължим Легендата PC Mania, имаме нужда от Вашата помощ – подкрепете ни в Patreon! Абонирайте се за нашия канал в Youtube, последвайте ни в facebook, twitter и instagram, Вашата подкрепа е важна за нас и ни дава сили да продължим.
С уважение: Задругата на PC Mania