Anarchy Reigns

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

В първите седмици на новата година все още няма големи хитове, но това е отличен момент за някои издатели да пласират своите игри, които може би биха останали незаслужено пренебрегнати в някой от по-силните периоди на гейм календара. Точно такъв е случаят с мултиплейър екшъна Anarchy Reigns, който SEGA предлага на собствениците на PS3 и XBOX360 сега. Всъщност играта вече направи своята премиера в Япония още миналото лято, но този път тя става достояние на геймърите от останалия свят, които закономерно си задават въпроса дали седем месечното чакане си е заслужавало. Съдейки по предишните проекти на студиото Platinum Games като хита Bayonetta и недооценения, но иначе страхотен шутър от трето лице Vanquish, би трябвало отговорът да е положителен. Но да видим.

За какво става въпрос

В основата на Anarchy Reigns е идеята, която става все по-разпространена в края на това конзолно поколение – онлайн режимът. Дали сингъл игрите вече са част от миналото е друга и доста спорна тема, но най-новото заглавие на Platinum залага преди всичко на масови онлайн битки, в които могат да участват до 16 души едновременно. Управлявайки атрактивни и бутални аватари те се сражават в режими като Tag Team, Battle Royale, Death Match, Capture the Flag и Survival. Любопитно е, че онези геймъри, които са запознати с предните игри на японското студио като Bayonetta и MadWorld, ще останат доволни от факта, че пак ще се срещнат с познати герои като сексапилната вещица, Джак Кайман, Биг Бул и др.

Сингъл кампанията

На теория Anarchy Reigns все пак има и сингъл кампания, при това не една, а две – условно наречените Black Side и White Side. За честта на авторите трябва да кажем, че кампаниите не са съвсем безлични и се опитват да разкажат една без съмнение тривиална история за отмъщение, болка и накърнена чест, в която участват персонажи, които изглеждат като излезли от някой постапокалиптичен комикс за супергерои. Всяка от кампаниите е разделена на части, които ви пренасят в различни зони от – с риск да се повторим – постапокалиптичния свят на Anarchy Reigns. Всяка зона предлага определен брой мисии, които се делят на такива, които развиват историята и такива, които може да повтаряте колкото пъти искате за максимално висок резултат.

За съжаление сингъл кампанията не блести с нищо особено, най-вече поради простия факт, че всичко в Anarchy Reigns е създадено с цел битки между хора. Да, диалозите понякога са доста цветисти и почти могат да ви накарат да се усмихнете, а различните бойни сценарии се опитват да бъдат разнообразни, но в крайна сметка цялата кампания изглежда прекалено изкуствена и повърхностна, за да ви задържи задълго. Подобно на доста игри с фокус върху мултиплейъра и тук няма да е преувеличено да кажем, че сингъл кампанията преди всичко изпълнява ролята на един удължен туториъл, чиято задача е да ви подготви за онлайн срещите.

Мултиплейър

Онлайн битките са сърцето на Anarchy Reigns затова колкото и да е скромна сингъл кампанията, добре ще е да минете най-напред през нея, за да се запознаете с механиките на играта. По отношение на бойната система Anarchy Reigns не е толкова задълбочена колкото Bayonetta или толкова атрактивна колкото Vanuish, но въпреки това успешно пресъздава екшъна от дузина мощни герои, които се сражават един срещу друг на арената.

Механиката е относително стандартна – разполагате с лека и тежка атака, още една мощна атака с широк радиус, която обаче взима част от живота ви, едно супер оръжие и един Rage mode, който ви прави безсмъртни и суперсилни за кратко. Освен това в движение може да добивате и различни оръжия (например мощен снайпер или гранати) и способности (например да бъдете невидими за мъничко), които да активирате еднократно. Когато влезете за пръв път онлайн може да избирате между доста богат каталог от герои, особено ако преди това сте ги отключили в сингъл кампанията. Всеки от тях има своите уникални удари и движения, но в същото време управлението им е универсално, така че след като веднъж овладеете базовите команди лесно ще може да ги сменяте. Режимите варират от Deathmatch за 4-ма души през Deathball за два отбора от по 4 играчи до Tag Team, Capture the Flag и др. Истинската масовка в играта настъпва когато всички 16 слота се заемат. Тогава Anarchy Reigns често пъти представлява една бъркотия от прекалено много герои на прекалено малко място. От друга страна самата идея за толкова много сражаващи се едновременно играчи определено носи известна тръпка при все, че след първоначалната еуфория вероятно мнозина ще предпочетат по-тактическите срещи с по 4 души.

На този ранен етап мачмейкингът изглежда като единственото слабо място на онлайн режима. Много играчи твърдят, че имат по-голям успех когато сами създават къстъм игри вместо да разчитат на вградената търсачка, която трябва да открие активните мачове. В същото време сървърите изглеждат доста населени, което безспорно е един добър знак.

Презентация

По отношение на презентацията Anarchy Reigns предизвиква смесени чувства. Графиката на играта не е лоша, но и не блести с нищо особено. Постапокалиптичният свят и населяващите го мутанти са пресъздадени доста атрактивно, но след първия половин час в играта неминуемо се появява странното усещане, че Anarchy Reigns изглежда по-скоро като добре изпипана Wii игра, отколкото като ААА заглавие за PS3 и XBOX360 във време, в което тяхната графична мощ трябва да е в зенита си. Презентацията в сингъл кампанията също е разочароваща, тъй като кътсцените са малко и повечето диалози се развиват на фона на статични образи сякаш излезли от няколко поколения назад. За щастие саундтракът на играта е доста добър и съчетава повече от 30 парчета в стилове като рап, трип хоп, дръм енд бейс и др.

Заключителни думи

В момент, в който гейм индустрията е доминирана преди всичко от продължения и утвърдени формули, Platinum Games заслужава похвала за това, което опитва в Anarchy Reigns. Бойната система в играта наистина не може да съперничи на такива утвърдени заглавия като Bayonetta, God Hand или Devil May Cry, но въпреки това е достатъчно атрактивна, за да ви привлече в масовите онлайн битки. По-скоро безличната сингъл кампания и грубата графика определено не оставят добро впечатление, но като цяло ако обичате играта с приятели и искате да пробвате нещо малко по-различно от изтърканите FPS игри, със сигурност може да направите много по-лош избор от Anarchy Reigns.

Автор: Александър Рангелов