Amerzone

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 04 авг. 1999

Преди няколко дни участвах в радиопредаване, в което един колега предрече края на класическия quest! Лично аз се надявам да се окаже лош пророк – според мен игри като The Curse of Monkey Island, Full Trottle, Broken Sword и Countdown никога няма да остареят и да станат безинтересни! От друга страна, разбирам от какво са породени опасенията му – модата в момента e на съвсем друга вълна! Когато за пръв път прочетох информацията на Microids за техния нов quest Amerzone, бях силно заинтересуван от факта, че играта е направена по известнa “bande dessinee” на френския художник Benoit Sokal (това е френският термин за романи в рисунки) и предположих, че става въпрос за quest с анимирани изображения тип Monkey Island. Всъщност заблуждението ми продължи само до мига, в който разбрах, че играта е на четири CD-та – естествено и французите се бяха поддали на модната тенденция и бяха създали произведението си по модел на X-Files! Недостатъците на X-Files бяха два – доста трудното придвижване и сравнително кратката игра (всеки би очаквал доста повече от седем диска, нали?). Трябва обаче да се признае, че Microids са намерили по-добро решение за движението на персонажа, въпреки че на пръв поглед приликите са много големи (включително при “интелигентния” курсор – той се превръща на голяма стрелка, ако можете да се придвижите напред, на ръка или на съответния инструмент, ако можете да извършите някакво действие и ако имате необходимия инструмент в inventory-то си).

Колкото до “story-то” на играта – тук вече всеки ще си прецени за себе си дали му харесва и дали се е получил истински quest или само поредния вариант на “find&click”! На мен поне ми се струва, че играта е по-трудна и ще ви се наложи да се понапрегнете значително повече отколкото с X-Files! Всъщност началото й е типичен пример за това какво се получава, когато човек решава да помогне на някого и да си завре носа там, където не му е работата :-). Цялото действие започва да се развива, след като приемете да доставите едно писмо до получателя му вместо местния пощальон! Ще научите странна история от един умиращ човек за събития, които са се случили преди много време! Ще научите и за тайнствената страна Amerzone някъде в джунглите на Южна Америка, както и за още по-тайнствените и чудотворни “white birds” и ще се окажете единственият човек на света, който е в състояние да поправи една огромна, сторена преди много години, злина!

При всяко по-значимо събитие в играта ще виждате кратки филмови клипчета – на практика самото съдържание на повечето от тях няма да ви помогне особено в решаването на загадките, но просто самото им появяване в даден момент ще ви подказва, че сте се натъкнали на нещо важно, на което трябва да обърнете сериозно внимание!

И все пак – дали си заслужава или не да се занимавате с тази игра на цели четири CD-та – отговорът е съвсем ясен – Amerzone никога няма да стане толкова популярно заглавие като X-Files, но за мен и като quest, и като gameplay тя определено е по-добра и ако изобщо са ви интересни този тип игри, то си струва да й обърнете сериозно внимание!

Автор: Генко Велев