America’s Army: Operations

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 сеп. 2002

От американците всякакви щуротии могат да се очакват – появата на игра, създадена на гърба на държавния бюджет, за да популяризира великата US Army, не би трябвало да учуди никого. Вярно, че в момента няма по-подходяща среда за целта от Internet, но проблемът е, че янките пак прекалено ги избива на грандомания. В играта ще видите какво ли не – от типичното “Empower yourself. Defend Freedom!” до линк към сайт, от който можете да подадете съвсем реална молба за записване в истинската щатска армия.

Е, допускам, че нас ни интересува всичко друго, но не и обилните в случая пропагандни материали. Относно качествата и сегашния вид на играта ме обземат смесени чувства. Явно производителите са се водили от максимата “целта оправдава средствата”, а заданието беше America’s Army да излезе точно на 4-ти юли – националният празник на чичо Сам и компания. По този повод в момента играта има прилично недовършен вид. Но затова пък се разпространява свободно.

Започвам с фабулата – такава просто няма. Вие сте войник от Американската армия (с главно “А”). Казва ви се само това, което ви е необходимо да знаете – практически нищо, освен в коя посока да насочите оръжието и какво приблизително ви чака отсреща. Дисциплина и “легни, стани!” му е майката. Целта е да минете тренировките и да се превърнете във фино настроена бойна машина. Подробностите оставям за по-късно, защото сега искам да спомена нещо друго

Менютата

на America’s Army: Operations като визия почти ги няма, но са сравнително функционални. От една страна има приятни опции като например възможност да избирате цвят на кожата за солдата си. Ако сами не настроите своя тен, играта ще ви пусне като чернокож. Важното е да има етническа толерантност. От друга страна обаче, липсват настройки, с които всички сме свикнали, като примерно възможност за регулиране чувствителността на мишката.

Ако пък решите да host-вате игра в мрежа, изобщо не търсете в менютата. За целта ще трябва да стартирате играта с команден ред “server.exe lan mapname.aao”, а желаещите по-прецизни настройки ще трябва да бърникате по .ini файловете. За щастие са се намерили състрадателни фенове, създали програма, с която процедурата се улеснява.

America’s Army: Operations е и една от малкото игри, в които сте принудени задължително да минете тренировките. Всички учебни задачи трябва да се изпълняват стриктно, защото всяко отклонение от нормативите води до повторното провеждане на цялото мероприятие. Това е достатъчно изнервящо, за да ви подтикне да застреляте инструктора си. Последното ще ви донесе не медал, а топла единична килия. За да минете първите три тренировки, ще ви трябва и сносна интернет връзка – просто не получавате достъп до следващата мисия преди резултатите от настоящата да бъдат отбелязани в досието ви на армейските сървъри в САЩ.
За четвъртата мисия – симулирана битка в градски условия – ще ви трябва GameSpy. Тази тренировка провеждате съвместно с други играчи, разделени на два съперничещи си отбора. След това можете да тренирате за ranger, airborne, sniper, mountain division и други. Единственият проблем е, че на този етап не всичко е вградено в играта и

трябва да чакаме съответните допълнения

Геймплеят е изцяло ориентиран към отборни действия. Можете да играете с различни видове войници (Squad Leader, Grenadier, Sniper…), а за да изберете даден клас, преди това успешно трябва да сте минали съответните тренировки. Всеки войн започва, размахвайки едно оръжие (незнайно защо пистолети изобщо няма) и евентуално – гранати. Ако пък вземете оръжието на паднал боец, няма да можете да мятате бомби, преди да изхвърлите новопридобитото или старото си пушкало.
Обяснението на производителя за това явление е леко дебилно и няма да го споменавам.

Смъртоносните предмети, които ще срещнете в America’s Army: Operations, са типичните за американската и руската армия автомати, картечници, снайпери и гранати, добре познати ни и от екшън-филмите. Те имат откат, а точността варира в зависимост от това дали стреляте прав, клекнал или залегнал. Част от въоръжението има вградени биподи (сгъваема стойка). За по-добри попадения можете и да се прицелвате прецизно и тогава ще забележите как мерникът играе в такт с дишането на персонажа. Може дори да ви сполети рядкото щастие оръжието да засече в най-неподходящия момент.

Относно реализма: играта наистина са я докарали до съвършенство и можете да правите почти всичко, което е по силите на един реален войник. Не е проблем да надничате иззад ъгли, както и да давате указания на съотборниците си с жестове. Имате на разположение очила за нощно виждане, димните и заслепяващите гранати влизат в реална употреба, а правилно насочените изстрели мигновено повалят противника.

Графичната система на играта изглежда е някаква модифицирана версия на UT-енджина, която върви само в Direct3D-режим. Не мога да си обясня налудничаво високите минимални системни изисквания, които производителят дава – играта върви прилично и на далеч по-скромни системи. Имайте предвид също, че няма да се насладите на щури визуални ефекти. В графиката се гони реализъм, и бих казал, че резултатът е повече от задоволителен. А суровата действителност е по-скоро некрасива. Най-доброто, което мога да кажа за звуците, също е, че са реалистични. Нищо друго не ми идва наум. Музика няма, което в случая едва ли е минус.

Всичко, което казах дотук, може да звучи по-скоро като негативна оценка, но America’s Army: Operations е игра, която наистина си заслужава. Или по-точно, ще си заслужава, когато към нея се прибави това, което не е намерило място в настоящата версия заради желанието на производителите творението им да стане достъпно точно за Деня на Независимостта. Всъщност няма какво да се сърдим, играта така или иначе е безплатна. И в сегашния си вид America’s Army: Operations има какво да предложи на любителите на отборната игра. Американската армия ви дава дума, че преживяването ще е достоверно. А може би, когато четете това, част от допълненията вече ще са факт. Дано.

Автор: Борис Цветков