American Chopper

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 06 фев. 2005

Американската култура е странна и многостранна. В един момент ти се приисква да кажеш: “Всички янки са еднакви”. В следващия миг осъзнаваш, че това не е точно така. Част от тях са дебели, борещи се с дневната дажба калории, затънали в заеми, ипотеки и кредити. Такива можем да срещнем в The Sims например. Другите са черни, движат се тежко и да ги погледнеш в очите е едно добро постижение. Тези сме ги виждали в NBA Live! и в GTA: San Andreas (засега за PS2). Трети, тотално са загубили връзката с действителността и са се потопили в техния имагинерен свят на мъст и възмездие – има ги в Hitman и други подобни игри с “килъри”.

Последната група, на която ще обърна внимание са космати и облечени в кожени дрехи. Изглеждат сякаш никога не са се къпали и не обичат много светлите цветове. Тях ще срещнете именно в играта, наречена American Chopper, която е посветена на едноименното предаване по Discovery Channel.

Тези момчета наричат себе си рокери и карат мотори, наречени Чопъри. За да се изясни напълно картинката, ще ви разкажа накратко, какво точно представляват чопърите и откъде започва всичко с кожените дрехи и космите.

Ако сте се чудели защо всички те изглеждат така западнало и са облечени в прилепнали черни дрехи, сега ще разберете. Всичко започва от военните през Втората световна война (а те със сигурност не са най-добрият пример за подражание :)). Оказва се, че когато щатските армейци се завръщат от бойното поле, техните любими мотори вече не им доставят достатъчно удоволствие. След като те са имали възможността да видят европейските бегачки – по-леки, по-бързи и по-динамични, им се приисква и техните Harley Davidson-и и Indian-и да не са толкова тромави.
Първо намалили размера на калниците и броните като така значително редуцирали тежестта. Те нарекли новите си творения “bobbers”. Лека-полека външният вид на моторите им се променял, докато към края на 60-те и началото на 70-те, се появил филмът Easy Rider (1969), преведен на български като “Волният ездач”. Модата завладяла рокерите толкова силно, че всеки искал да кара мотор като този на Питър Фонда от филма…

Това бил и първият чопър.

Какво всъщност е чопърът?

Просто мотор без излишните тежки и ненужни чаркове. Кой истински рокер има нужда от предно стъкло, голям преден калник, големи фарове, големи седалки, предна броня? Нужно е само да ги отсече и всичко си идва на мястото (to chop = отсичам). Любопитно е, че след модификацията олекотената предница се смъква доста надолу и така дава възможност да се постигне този генгста вид, който имат сега чопърите. Дръжките на кормилото, поставени в положението на истинските чопъри, били наречени ape hangers – закачалки за шимпанзета. Предните гуми били изтънени и смалени, а задните – направени по-дебели и тежки.
За съжаление с течение на времето чопър-манията отминава. Сега повечето запалени мотористи предпочитат да тунинговат и модифицират бегачките си, а не да „отсичат” ненужните части. В днешни времена чопърите са запазена марка за всички ценители и истински почитатели на ретро-моторите. Чарът им е в това, че всеки маниак сам нанася промени по машината си и може да я направи да изглежда така, както той поиска. Затова и броят на различните видове чопъри е толкова голям, колкото е и броят на запалените фенове.

Играта American Chopper

се разпространява от фирмата Activision Value и е дело на студиото Creat Games. Името на разпространителя, за съжаление, е почти сигурна гаранция за геймка от среден клас, като в този случай не ставаме свидетели на изключение. Когато разбрах, че American Chopper е на четири диска, реших, че може би този път момците от Activision Value са се постарали и са направили нещо по-ефектно. За съжаление в поредното им творение няма нищо подобно.

За да ви откажа от него бързо, ще спомена само, че то е линейно, графиката му е дървена (а ла застаряващата Hard Truck 18 Wheels of Steel) и в него няма нищичко, което да ви задържи за повече от два-три часа.
Историята на American Chopper е елементарна. Вие сте новото попълнение в гаража на кисел рокер, и трябва да се докажете преди състезанието за чопъри на Дейтона. Така вашата единствена цел в играта ще е да задоволявате безумните капризи на винаги недоволната бабанка, която ви се води за шеф. Ще разнасяте различни чаркове за мотори из не особено оригинално направения от Creat Games град, ще се гоните с други моторджии и всякакъв друг вид отрепки. Крайната цел е достигането до тъй очакваното състезание на Дейтона. Междувременно синът на гореспоменатия „винаги лют” шеф, става ваш приятел… Най-интересните моменти в играта са типичните за тази култура покер-надпревари. В тях ще се състезавате, за да съберете 5 карти, с които след това ще разиграете покер с останалите претенденти.
Учудващо е, но целият геймплей се състои в натискането на четирите стрелки на клавиатурата и стремежа да не се ударите в някоя от колите, които се появяват най-изненадващо. Това не само че звучи доста отегчително, но и на практика е така. След като поиграете час-два, осъзнавате, че

безсмисленото натискане на четирите стрелки

не ви доставя онова удоволствие, което можете да усетите при NFS или други качествени заглавия.

Графиката на American Chopper не изпъква с никакви прелести, а дори и малко дразни със статичността си. Най-неприятният момент е т.н. “viewing distance”. Странно защо, авторите на играта са решили да ви лишат от възможността да виждате надалеч и така колите във вашето и насрещното платно изкачат няколко секунди преди сблъсъка с мотора ви. Вероятно така са се опитали да намалят системните изисквания на American Chopper. Околната среда е направена еднообразно и след като разцъкате из града за 5-10 минути, вече ви остава само да гледате до полуда едни и същи неща.

Звукът е на приятно непретенциозно ниво. Имам предвид това, че той не е пълен провал, но не може да блесне. През цялото време ще слушате тежки жици, а рокерите около вас ще ви подвикват на неразбираем език, който би трябвало да е английски. В интерес на истината саундтракът не е лош, но изглежда стиловият подбор не е правен за хора като мен. Най-необяснимият и нелогичен момент, е фактът, че вашият герой явно е ням. Дори когато някой се обръща към него и го пита нещо, той само кима и сочи с пръсти. Това решение вероятно е взето с цел играчът напълно да се самоидентифицира с образа на героя… хе хе 🙂

Общо взето, ако страдате от липса на занимания в свободното си време или сте маниак на тема мотори, може да опитате American Chopper. В противен случай, по-добре не мъчете сетивата си с излишни стимулации, свързани с кожи, миризма на пот, изгорели гуми и опърлена рокерска брада.

Автор: Орлин Широв