Alone in the Dark

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 сеп. 2008

I. Въведение

Alone in the Dark не е съвършена, но това със сигурност не я прави лоша. Този гайд няма за цел да ви преведе ръка за река през целия Сентръл парк, казвайки ви какво да правите, а да ви научи на всички тънкости, които ще ви бъдат необходими, за да оцелеете на това злокобно място. Сами. В тъмното!

II. Управление

1. Камерата

В Alone in the Dark съществуват три гледни точки – класическата (подобно на старите игри, като в Silent Hill), от първо и от стандартното трето лице. За да бъдете максимално ефективни по време на игра, трябва задължително да опознаете всяка една от тях. Особено разликата между класическата гледна точка и първо лице.

Безспорно най-много време ще прекарате в класическата перспектива. Тя ви позволява да се ориентирате в обстановката в пъти по-лесно и по-бързо и винаги знаете дали зад гърба ви няма, да речем, стена. Когато превключите на гледна точка от първо лице, погледът ви ще бъде много по-фокусиран и ще може да гледате, накъдето си пожелаете. По този начин обаче препятствията и противниците, които са зад гърба ви, ще останат скрити. Затова научете се да превключвате между класическата перспектива и гледната точка от първо лице често, за да се нагодите максимално ефективно към конкретната ситуация. Вървите по дълъг мрачен коридор? Играйте от трето лице. Тътрите се в тясно помещение, където камерата се заклещва постоянно? Изберете от първо.

В Alone in the Dark съществува още една гледна точка – от добре познатото ни трето лице – и се включва в момента, в който „приклещите” камерата с помощта на интервал върху някой противник. По този начин тя се премества директно зад гърба на героя и никога няма да ви позволи да изпуснете врага от погледа си. Важно! По една или друга причина може да използвате пожарогасителя, за да потушите огъня, единствено и само, когато играете от първо лице. Не забравяйте това.

2. Вашият инвентар

Първото съприкосновение с инвентара ви може и да ви докара главоболие, но не забравяйте, че може да правите шортъкъти до общо четири комбинации от предмети. Например натискате клавиша 1 и Едуард вади пистолет и фенер; 2 – запалката и спрея за възстановяване на кръвта вече са в ръцете му и т.н. За тази цел натиснете тилда (~) и с помощта на End, стрелката за наляво, Page Up и Home, съответно за 1, 2, 3 и 4, изберете своите любими комбинации. Наистина полезна опция, макар и тотално лишена от логика при избора на клавиши, с които да запаметявате комбинациите.

3. Как да се лекувам

За да влезете в режим на лекуване, трябва да натиснете H. Имайте предвид, че кървящи рани могат да привлекат чудовищата наоколо. Оттук, с помощта на W, S, A и D, ще може да избирате конкретна рана по тялото си.

III. Противниците

В Alone in the Dark има приблизително десетина по вид противници, но срещата с всеки един от тях е коренно различна. Независимо дали се биете с няколко наведнъж хора или просто с един-единствен плъх, имайте предвид, че може да използвате срещу тях абсолютно всичко, което ви е под ръка. Затова комбинирайте предметите по най-разнообразни начини, взимайте меле оръжията, разпръснати из играта, използвайте пистолета си, за да ги простреляте и т.н.

Противниците, срещу които ще се биете през по-голямата част от времето, изглеждат на пръв поглед като хора. Те обаче са обладани от зли духове и са адски умни и агресивни. Ще ви преследват до дупка веднъж щом сте се изпречили на пътя им. Могат да скачат на големи разстояния и да тичат достатъчно бързо, че да ви хванат. Готови са да откъснат вратата на колата, в която сте се скрили или пък да ви изчакват търпеливо, докато излезете от скривалището си, до което те не могат да достигнат. Единственото нещо, от което си умират от страх, е огънят. Не забравяйте това, когато се биете срещу тях.

IV. Околната среда

Светът в Alone in the Dark може да бъде манипулиран по всевъзможни начини. Спокойно може да натрупате на едно място дървени и леснозапалими предмети като столове, маси, лампи и т.н., просто като ги вдигнете и ги поставите на желаното от вас място. След това имате възможност да вземете стъклена бутилка, пълна с гориво, да я отворите и да полеете току-що натрупаната от вас купчина с предмети. Оставете следа от гориво до някое по-безопасно място, извадете запалката и я запалете. И така – „Бум!” Лесно е да си „играете” с околната среда, а в Alone in the Dark съществуват най-различни начини, които ще увеличат шанса ви за оцеляване в Сентръл парк.

Например ако видите кола, пробийте резервоара й, за изтече горивото й. Разширете следата, което то ще остави, с друга лесно възпламенима течност, и я запалете. С подобна експлозия бихте унищожили тонове противници, скупчили се на едно място.

Ако се натъкнете на електрически кабел, бутнете го в близкостоящата локва вода и примамете противниците при нея, за да се изпържат. Закарайте ги до някоя кола и стреляйте в резервоара й. Планирайте всяко едно ваше действие и винаги се оглеждайте внимателно наоколо – все ще се намери полезен предмет, който да ви помогне в битката със злото.
Но не забравяйте – околната среда може да се обърне и против вас и да ви нарани, докато се опитвате да я манипулирате. А това може да се окаже сериозен проблем, ако нямате превръзки или медицински спрейове под ръка.

V. Съвети за начинаещи

Всички спрейове в играта са лесно запалими – това са едни от най-полезните предмети. Винаги взимайте със себе си по няколко. Ако искате, може да ги облепите с тиксо, за да ги превърнете в sticky bombs, но това не е задължително. Имайте предвид, че използваните спрейове не са толкова ефективни, колкото онези, пълни догоре.

За да убиете противниците си напълно, трябва да унищожите техните тела. За тази цел трябва първо да ги омаломощите и след това да ги подпалите – с горящ стол вместо оръжие например. По-късно – с помощта на запалка и спрей за възстановяване на кръвта – ще си направите подръчна огнехвъргачка, която значително ще улесни живота ви. Огнените куршуми също вършат работа (виж секцията с предметите, за да разбереш как да си направиш такива).

Веднъж щом стигнете до Сентръл Парк, ще се наложи постоянно да използвате паркиралите наоколо коли. Повечето от тях ще са заключени, затова просто разбийте прозореца на предната врата, за да влезете. В някои от тях ще откриете ключове, скрити удобно в сенника. При други ще трябва да ги запалвате, свързвайки жичките – имайте предвид, че трябва да са един и същи цвят. Винаги проверявайте жабката за предмети.

Ако демон скочи на колата ви, докато карате, намалете малко. Този трик не винаги работи, но ако имате малко повече късмет, чудовището ще падне веднага щом докосне возилото.
Старайте се да не се блъскате дори и в най-дребния предмет по улиците, докато шофирате, защото това ще убие скоростта ви (вярвате или не).
Не забравяйте, че разполагате с карта. Използвайте PDA-а, докато търсите корените на злото или просто се опитвате да се ориентирате в Сентръл парк.
Можете да пропускате сцени от играта по всяко време, ако се затрудните на дадено място. Но това си е истинско чийтене, така че ако искате да се насладите максимално на Alone in the Dark, използвайте тази опция само в краен случай.

VI. Предметите в света на Alone in the Dark

1. Ключови предмети

Това са онези жизнено необходими за оцеляването ви предмети, които, веднъж щом ги вземете, не може да се отървете от тях.

Пистолет – единственото ви огнестрелно оръжие, макар че по-късно ще се натъкнете на магнум.
Фенерче – вашият незаменим източник на светлина в моментите, когато нищо друго не може да осветли пътя ви. А Alone in the Dark е доста тъмна на места. Имайте предвид обаче, че фенерчето харчи батерии. Освен това може да го сложите на своето рамо или да го държите в ръка.
Запалка – едно от малкото неща в играта, което не е нужно да пълните, за да работи. С нея няма да си палите цигари, а ще я използвате в комбинация с множество други предмети, за да създадете едни от най-унищожителните оръжия в играта. (Виж секцията с възможни комбинации от предмети в Alone in the Dark).

2. Лявата страна на вашия инвентар

Тук ще откриете вашите „инструменти”.

Нож – с негова помощ ще пробивате резервоарите на колите, както и за да разпорвате торбичките с кръв.
Отвертка – наподобява ножа и служи за пробиването на дупки в бутилките.
Превръзки – с тях ще превързвате по-дълбоките рани по тялото си, но може и да ги използвате като фитили за коктейлите „Молотов”. Винаги носете превръзки със себе си.
Батерии – захранват вашето фенерче. Една кутия ви е достатъчна.
Муниции – с тях зареждате вашия пистолет. Комбинирайте ги с гориво, за да създадете огнени куршуми и по този начин да убиете враговете си от раз.
Тиксо – прави коктейлите „Молотов” и бутилките лепнещи.
Кърпички – служи за фитили при направата на коктейли „Молотов”

3. Дясната страна на вашият инвентар.

Тук ще откриете може би най-важните в Alone in the Dark предмети, тъй като с тяхна помощ създавате огън – единственият начин, с който да убиете повечето си противници. Имайте предвид, че и спрейовете могат да бъдат хвърляни, подобно на бутилките.

Медицински спрей – лекува по-повърхностните рани. Може да бъде превърнат в огнехвъргачка, ако се комбинира със запалка.
Спрей против ръжда – става на огнехвъргачка, комбиниран със запалка.
Спрей против комари – става на огнехвъргачка, комбиниран със запалка.
Празни бутилки – два вида. Пластмасови и стъклени. Ако пуснете на земята последните, те ще се счупят. Можете да ги изпразните и да ги напълните с каквато течност си пожелаете. Например течащо от резервоара на някоя кола гориво.
Светеща пръчка – хвърлете я на тъмни места, за да ги осветли. Върши добра работа срещу черната течност – един от непобедимите противници в Alone in the Dark.
Flare – върши по-добра работа от светещите пръчки, тъй като гори по-дълго и създава по-силна светлина.
Торби с кръв – срежете ги с нож, за да ги използвате като примамка за чудовищата или направете кървава следа, за да ги отведете там, където искате.

VII. Всички възможни комбинации или как да си направим оръжие от подръчни материали

Flamethrower = Lighter + Medical Spray/Mosquito Spray Can/Anti-rust Spray Can
Fire Bullets = Fuel + Clip of Bullets
Molotov Cocktail = Fuel + Bottle + Handkerchief/Bandage + Lighter
Sticky Molotov = Fuel + Plastic Bottle + Handkerchief/Bandage + Double-sided Tape
Bomb = Fuel + Bottle + Double-sided Tape + Box of Bullets
Sticky Bomb = Fuel + Plastic Bottle + Double-sided Tape
Glowstick Bomb = Fuel + Bottle + Double-sided Tape + Glowstick
Explosive Plastic Bottle = Fuel + Plastic Bottle
Explosive Glass Bottle = Fuel + Glass Bottle
Extra Pack Bomb #1 = Fuel + Bottle + Double-sided Tape + Ammo Box
Extra Pack Bomb #2 = Medical Spray/Mosquito Spray Can/Anti-rust Spray Can + Double-sided Tape + Ammo Box
Flare Bottle = Bottle + Double-sided Tape + Emergency Flare
Flare Molotov Cocktail = Fuel + Bottle + Handkerchief + Emergency Flare
Flare Spray = Medical Spray/Mosquito Spray Can/Anti-rust Spray Can + Double-sided Tape + Emergency Flare
Glass Water Bottle = Glass Bottle + Water
Glowing Bottle = Bottle + Double-sided Tape + Glowstick
Glowing Molotov = Cocktail Fuel + Bottle + Handkerchief + Glowstick
Plastic Water Bottle = Plastic Bottle + Water
Taped Anti-Rust Spray = Anti-Rust Spray + Double-sided Tape
Taped Blood Bag = Blood Bag + Double-sided Tape
Taped Emergency Flare = Emergency Flare + Double-sided Tape
Taped Glass Bottle = Glass Bottle + Double-sided Tape
Taped Glowstick = Glowstick + Double-sided Tape
Taped Medical Spray = Medical Spray + Double-sided Tape
Taped Mosquito Spray = Mosquito Spray + Double-sided Tape
Taped Plastic Bottle = Plastic Bottle + Double-sided Tape

Това би трябвало да ви бъде напълно достатъчно, за да оцелеете в Сентръл Парк. Успех!

Автор: Владимир Тодоров