Alice in Wonderland

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 04 мар. 2010

Любителите на литературата свързват името на Алиса преди всичко с класическата поредица произведения на английския автор Луис Карол. Като по-практични хора, геймърите вероятно се досещат за не по-малко култовата едноименна игра, дело на американския дизайнер Америкън Макгий. Героите от приключенията на малката Алиса в причудливия свят на Карол си дават среща в предстоящия филм на Тим Бъртън, а за да засилят неговото представяне, от Disney финансираха създаването и на игра по него. Играта Alice in Wonderland представлява относително достоверна адаптация на визията на Бъртън, но за съжаление не е достатъчно добра, колкото Алиса на Макгий.

Внимавайте къде стъпвате

DS вариантът на Alice има малко по-различна история, а и геймплей, тъй като ползва камерата в портативната конзола на Nintendo, докато PC и Wii версиите следват сюжета на филма на Бъртън. В него вече порасналата Алиса се заплесва по един странен говорещ заек и го последва, само за да падне в дупката, водеща към Страната на чудесата. Въпреки че тя вече е била там преди години, Алиса е забравила всичко и тепърва започва да възстановява спомените си. С помощта на цяла дузина странни създания тя ще трябва да се изправи срещу Червената кралица и чудовището Jabberwocky, които тероризират Страната.  

Какво ни готви играта?

Всъщност Alice in Wonderland, дело на френското студио Etranges Libellules, има няколко версии – освен за РС, тя излиза за Nintendo DS и Wii, а се работят варианти и за мобилни платформи. Както вероятно се досещате, РС-то не е оригиналната платформа на Alice, поради което преди изобщо да се впуснете в приключенията, ще трябва да обърнете внимание на някои особености. Най-напред визуалните опции са доста ограничени и ще трябва да се задоволите само с избирането на съответната резолюция, без никакви допълнителни настройки. Друг голям проблем на конзолните портове – трудното управление – също присъства до известна степен. Играта не поддържа мишка, така че управлението става само с клавиатурата. Това обаче не е препоръчително, както ще се убедите още от първите няколко минути, когато се налага да натискате бясно клавишите, за да спрете времето. Препоръчителният вариант е да използвате някакъв контролер (за това ревю помогна един PC/PS3 пад), с чиято помощ управлението става доста по-лесно. Освен това, ако имате пад, ще може да играете в ко-оп режим, при който вашият приятел ще използва клавиатурата.

Причудлива реалност или хорър за деца?

Замислете се сами – светът на Alice е пълен със странни и обезпокоителни същества и места, като говорещи животни, заек, който поваля враговете си с часовник, и движещи се дървета – в дузината нива на играта ще видите дори още по-странни неща. Отгоре на всичко просто не може да умрете – всеки път, когато червените сърчица, индикиращи живота ви, свършат, просто ще започнете с пълен набор практически от същото място.

В Alice едноименната героиня ще бъде придружавана от всичките й приятели, познати от книгите на Карол. Така ще срещнете и ще играете с Лудия шапкар, Белия заек и още много герои, които помагат на героинята в борбата й с Червената кралица и нейната армия. Хрумването самата Алиса да не бъде управлявана всъщност е оригинално и дава различно измерение на историята. Всеки от спътниците й има някаква уникална способност, която помага в един или друг момент. Заекът например може да спре времето за малко, така че да преминете през някакво препятствие, а Чеширският котарак превръща себе си и предметите около него в невидими. Някои от уменията могат да бъдат ъпгрейдвани в магазините из света, а освен тях ще научавате и нови. Задачите и пъзелите в играта обикновено се свеждат да това да използвате правилното умение на съответния герой, но Alice определено не е добре настроена към геймърите и може да бъде крайно досадна, когато ви се наложи да преигравате една или друга сцена отново и отново, без да имате идея какво и как точно трябва да се направи.

Битките са стандартни за подобна игра, като комботата не са прекалено трудни, но пък и пъзелите не са особено предизвикателни. Проблем може да бъде камерата, защото освен ако не използвате препоръчания геймпад, понякога ъгълът, който играта ви показва ще бъде всичко друго, но не и правилен.

Чак пък чудеса

Визуално РС версията на играта не впечатлява с нищо, което е жалко, защото визията на света на Карол е не по-малко интересна, отколкото създанията, с които е населен той. Музиката в играта пък е дело на ветерана Ричард Жак, който е композирал оформлението на игри като Mass Effect и Conflict: Denied Ops.

Alice in Wonderland може да бъде отправна точка за геймърите, които са изкушени от сюрреалистичните идеи на класическата творба. Лошото управление, скучноватият геймплей и постната графика обаче й пречат да се превърне в нещо по-впечатляващо. Така пред вас стои избор – да видите филма на Тим Бъртън, който вече се върти по кината, или да изчакате Америкън Макгий да направи продължение на своята Alice.

Автор: Иво Цеков