Alias

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 08 авг. 2004

Нормално е не всички хора да зяпат телевизия. Някои предпочитат да заровят носове в книги, други пък се забавляват повече, като разцъкват нова геймка на PC-то, трети се отдават единствено и само на спане и броене на мухите по тавана. Това е причината, която ме наведе на мисълта, че е възможно да има хора, които не знаят, че Alias – играта, която трябва да ви представя, е правена по филм, който наскоро се завъртя по родната телевизия. Става въпрос за шпионския сериал “Наречена още”, когото, за съжаление, вече не дават у нас.
Програмистите от Acclaim обаче със сигурност са били върли фенове на това сериалче (или в частност на главната героиня) и са направили цяла игра по него.

От TV към PC       

Преходът може да ви се вижда труден и мъчителен, но това нас всъщност въобще не ни грее, защото се интересуваме единствено от крайния резултат. Това не е и първата игра, правена по телевизионен сериал или филм, а опитът до момента показва, че в повечето случаи подобни адаптации по-скоро са неуспешни. Въпросът е, че този път от Acclaim са напипали успешен модел, защото историята в сериала, който са преработили, наистина пасва идеално за шпионска геймка. Имайки налице увлекателен сюжет, единственото нещо, което им е останало да направят, е да понапишат един добър графичен енджин и да пакетират крайния продукт в хубава кутийка с книжка и упътване. Според мен най-трудно им е било да пресъздадат

адски красивата главна героиня

Това обаче не означава, че не са успели да го направят. Дори напротив. Когато за пръв път пуснах играта, останах с отворена уста от гледката, появила се пред мен. В самото начало на Alias вашата героиня е облечена с къса поличка, защото е внедрена като сервитьорка в съмнително казино. След това, разбира се, ще можете да я видите и с други дрешки, но ви гарантирам, че каквито и одежди да носи, все ще е хубава. Просто си личи, че този път някой се е постарал да направи главния персонаж идеален (имайте предвид перфектен motion capture и мерки 90-60-90). Освен добрия си външен вид обаче Сидни Бристоу притежава и купища други качества. И като всеки уважаващ себе си таен агент, тя винаги носи със себе си купища нужни и ненужни джунджурийки, които увеличават допълнително коефициента й на ефикасност.

Въоръжение и други джаджи

Сами се досещате, че тъй като това крехко създанийце е обучавано за таен агент, то може да си служи с всякакви оръжия. Като се почне от счупена бутилка и се стигне до мощни огнестрелни пушкала. Тя обаче е добре тренирана да борави и с някои други приспособления, благодарение на които без проблем ще успее да проникне във вражески компютър и да източи информация, да отвори заключена врата или да “открадне” отпечатъците от някой мъртъв учен.

Нормално е в една шпионска игра или филм атмосферата да е мрачна и тъмна. Изключение в случая не се наблюдава. Но за да може Сидни да се ориентира някак си в този мрак (който за щастие или за жалост се е разпрострял в по-голямата част от играта), тя разполага с три режима на виждане. Първият е нормалният, при който героинята просто използва красивите си очи. Вторият е инфрачервен, а третият е за нощно виждане. От личен опит ще ви кажа, че тези режими ще ви свършат перфектна работа по време на игра, така че в никакъв случай не ги пренебрегвайте 

С главата напред или по терлици?

Докато изпълнявате задачите си, ще трябва да се придържате към двата основни стила на игра. Единият е бруталният, който всяко хлапе, обичащо CS-а, ще избере. В този случай ви чака див кютек. Естествено, за хората, предпочитащи предизвикателството и игри от типа на Pandora Tomorrow, Hitman или Thief, ще има и втори стил на действие, който е доста по-интересен. Поне според мен. Вместо да избивате всичко живо, имате възможност просто да се промъквате тихо покрай противниците си. За тази цел ще можете да се долепвате до стените, да надничате зад ъглите, да ходите на пръсти и незабележимо и да се възползвате от сенките. Бандюгите обаче не са много глупави и при най-малката изцепка от ваша страна ще се погрижат да не оцелеете твърде дълго. Ще трябва да се съобразявате както със светлината в помещението, така и с посоката, в която гледа врагът. За да бъдете в тон с мрачните места из нивата, където ще се движите, ще имате възможност и да се преобличате. Така, веднъж нахлузили по-тъмни шпионски одежди, ставате доста трудно забележими за противниците.

Конзолен порт

Освен за PC, Alias се разпространява и за “конзоли от следващо поколение”. Така че не се учудвайте от факта, че запаметяването на играта ще се осъществява на точно определени за това места, разпръснати горе-долу на равни разстояния из мисиите. Хубавото в случая е, че дистанциите не са на прекалено големи, а и играта не е от най-трудните. Така че не берете грижа за това.

Другото нещо, което ми направи впечатление, е, че оръжията, които използвате, имат доста ограничен брой амуниции. Това според мен е много хубаво, защото спомага за по-умерена и по-добре планирана игра. Когато знаете, че имате само десет-петнадесет куршума, няма да ги хабите напразно и ще се стараете всеки изстрел да отиде по предназначение.
След всеизвестния телевизионен сериал “Никита”, в който подчертано красивата русокоска винаги успяваше да набие лошковците, тази игра може да ви се вижда и малко банална, но, повярвайте ми – тя си заслужава. Мацката, която ще управлявате през цялото време в Alias, по нищо не отстъпва на Никита, а сюжетът, по който е направена играта, е засукан и заинтригуващ. Това е заглавие, което заслужава вниманието на всеки геймър… най-малкото, за да позяпа задника на чернокосата героиня.

Автор: Асен Георгиев