Age Of Pirates: Caribbean Tales

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 01 окт. 2006

Преди много, много години, тук, в България, все още нямаше компютри. Основният фън на дечурлигата беше четенето на приключенски романи и пресъздаването им в градинките и площадките между блоковете. Тцъ – нема дедово, нема бабино – ако искаш да си снайперист, правиш си пушка за фунийки. Ако искаш RTS – събираш пластмасови войничета и се мелите с Йорданчо в най-близкия пясъчник. Беше красиво. А от книжките най-вървежни бяха тези за пирати и индианци. Лично най-силно впечатление ми направиха произведенията на Емилио Салгари. Но вече времената са други – с PC-то можем много по-лесно да се потопим в дадена атмосфера и да извлечем доста по-силно удоволствие. А ако си падате по пирати, Кариби и ветроходи, то най-накрая, след сума ти геймнедоразумения се появи почти съвършената игра по темата.

Йо-хо-хо и бутилка ром. Този път няма боза

Ако се опитам с едно изречение да определя Age Of Pirates, то би било “Freelancer на карибите”. Играта е мащабна, почти епична. Съчетава в себе си елементи на корабоплавателен симулатор, 3rd person екшън, ролева игра, трейд сим, сити билдър и тайкун. Мдам, манджа с грозде, нали? Всъщност всички тези елементи са много дискретно застъпващи се. Именно заради факта, че нито един от тях не е доминиращ, се получава един много свеж и лек геймплей, който просто носи удоволствие… и морска болест.

Историята ни пренася във времето на великите географски открития и колонизацията на карибския басейн. Можете да изберете дали да сте синът или дъщерята на прочутият пират Блейз. Изборът в случая е чисто козметичен. Започвате приключението си от Исла Мона. Свърталище на пирати и авантюристи, островът ще ви предложи съвсем малко – бърз преглед на функциите, които можете да изпълните и първата ви задача. От вас зависи накъде ще тръгне пътят ви. Трябва да откриете своя брат/сестра, да натрупате опит и слава сред различните фракции в играта, да изградите собствена флотилия и може би някой ден да завладеете всички колонии, ставайки пълноправен властелин на морето.

Първи стъпки

В самото начало ще имате под ръка скромно корабче и шепа жълтици. Основният ви коз е героят ви. Той има няколко основни характеристики, влияещи пряко на него и/или на кораба и цялата му флотилия. Тъй като нива се качват сравнително бавно, ще можете да наемате офицери, специализирани в дадена дейност. Техните атрибути изместват личните ви, ако са по-високи. Но тяхното присъствие изисква кеш, както и всичко в играта де.

За да си набавите пари, има два основни начина. Мирният включва изпълняването на задачи. Във всяко градче и във всяка таверна можете да намерите хора, имащи нужда я от превоз на товар или пък ескорт на кораба им до дадено пристанище. Освен парички, изпълнението на тези задачки ви носят точки опит и престиж пред дадената фракция. Друг вариант е търговията – да следите в кои колонии кои стоки са търсени и да ги доставяте. Но защо ли имам чувството, че това е доста скучничко. Или поне в сравнение с отдаването на тотален пиратлък, при който пак продавате стоки, но заграбени от потъващите нещастници, изпречили се на пътя ви.

Можете да се хванете на работа към някоя от страните (холандци, британци, испанци и французи), което има своите добри и лоши страни. Ще имате сигурни пристанища, но всяко влошаване на отношенията между държавата, за която работите, с която и да е друга, ще се отразява и на вас. В крайна сметка ще започнете да градите собствена империя, което означава атака над селища, превземането им и новото им застрояване.

Морски вълци

Трупайки опит, неизбежно ще си създадете врагове, а изцяло мирното съществуване е почти невъзможно. Ще стигнете до момента, в който доста често ще ви гонят из океана с повече от една флотилии. За щастие това се случва в етап, в който би трябвало да имате поне 3 кораба под свое командване, добре екипирани и ъпгрейднати.

Всеки плавателен съд има няколко основни характеристики като издръжливост, скорост, брой оръдия, екипаж и т.н. Във всеки град можете да подобрявате неговата здравина, платна и оръдия. Последните са особено важни, тъй като без топове дори и най-големият линеен кораб е просто беззъбо корито. А пушкалата ще ги губите първи при попадения в корпуса и дори при стрелба с тях (има доста голям шанс да експлодират).В зависимост от числеността на моряците и войниците под ваше ръководство корабът ще се държи по-добре или по-зле. От техният брой се определя скоростта на опъване на платната и презареждане на оръдията, както и ефективността ви при абордажи.

Самите кораби са разделени на класове – търговски и военни, както и хибридни. Уви, в пристанищата няма да можете да купите едни от най-силните плавателни съдове, ще трябва да си ги изловите. В повечето случаи, когато се стигне до абордаж, камерата ще минава в 3rd Person перспектива и след като се преборите с войниците на вражия кораб, ще се дуелирате с капитана му. Победа означава и пълен контрол на коритото.

Автор: Георги Панайотов