Age of Pirates 2: City of Abandoned Ships

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Ако темата за пиратството ви се струва архаична и необратимо остаряла, трябва да знаете, че сте в грешка. Преди по-малко от месец шестнайсет българи, част от екипажа на заловения преди повече от месец от пирати товарен кораб “Маласпина касъл”, бяха освободени. Плавателният съд беше пуснат от пиратите на 9 май, след като получиха откуп от българското правителство. Още ли мислите, че игри като тази не са актуални днес?

Age of Pirates 2, една нова порция морски забавления, се появи в особено подходящ момент. Именно в началото на лятото, може би за да засили у вас жаждата за морето, което вече – казвам го от собствен опит – става за къпане. Всъщност новата игра от поредицата е нещо повече от пиратско приключение. Тя е многопластова и наситена с приключения и пътувания из най-различни места.

Историята й започва на 1 януари 1665 г. За два от игровите персонажи началото е обичайно, като в това от Age of Pirates: Caribbean Tales. Третият обаче – Питър Блъд (създаден по мотиви от една от книгите на Рафаел Сабатини) е английски лекар, на когото предстоят още много трудности, преди да попадне из обширните територии на Карибско море. С него играта стартира в една английска колония, където той е изпратен, за да изцери много болен пациент. Ще му помагат неговият личен помощник, както и щурманът Джереми Пит.

Сигурно вече се питате с какво се отличава City of Abandoned Ships от предишните игри? На първо място, това са

двете нови пълноценни локации

Градът на изоставените кораби – зловещо пристанище, където попадат корсарите от Карибско море заедно със своята плячка – ценности, оръжия, опиум и роби. В напуснатите баркентини има доста злато, но само гола смелост не стига, за да го оберете от мъртвите… Златната столица на ацтеките Теночтитлан е другото нововъведение, където между пиратите и тяхната спокойна старост стоят зловещи митически същества от вярванията на южноамериканските племена. Интересни хрумвания още са добавянето на аксесоари като метални боксове за бой и котки на краката за проходимост.

Появили са се и доста нови куестове, както и уникални кораби. За всеки човек, свързан с морето, корабите, задвижвани с помощта на вятъра, са едно огромно и незабравимо преживяване. Дори и в България днес отличниците на випуска на Висшето военно-морско училище във Варна се обучават именно на такъв кораб – единственият български платноход „Калиакра“. Аз самият съм плавал на него от Гибралтар до Варна и докато играех на Age of Pirates 2, успях да се върна в спомените си за това красиво приключение, да полежа отново на палубата с чаша ром в ръце, да позяпам аления залез и да усетя резливия морски бриз в косата си. Неописуемо. А изборът на плавателни средства в играта е огромен, включени са

всички видове платноходи

които познавам – шхуна, каравела, баркентина, бригантина, флейт, бриг, галеон, корвет, тежък галеон, пинас, фрегата, военен кораб, боен кораб, баркас, тартан и още много други.

Сред другите новости е добавянето на нови NPC-та, както и герои със собствена куестова линия и биография. Прецизирани са движенията при фехтовката, както и траекториите на сабите и брадвите. Англия присъства по нов начин в сюжета. Всъщност ще можете да си изберете една от четири нации в началото. Ако някой може да притесни испанците в Новия свят, това безспорно е Англия. След като Франция перманентно отслабва британската корона на Стария континент, то именно от Атлантика трябва да дойдат нови ресурси за Кралицата въпреки испанската доминация. И така едно след друго падат под английско владичество хилядите испански поселения в Новия свят.

Каквито и да са плюсовете и минусите на различните нации, трябва да имате предвид и сложността, на която ще настроите играта.

Не се надценявайте –

скалата с трудността е почти невиждана

в игра: от най-лесната Матрос, през Боцман, Шкипер, Лейтенант, Капитан, Корсар, Командир, Адмирал, Господар на морето, до най-трудната, красноречиво наречена Невъзможна. Чрез настройките също така можете да зададете скоростта за набиране на опит на главния герой и неговите офицери – колко бързо да получават точки за умения, спрямо вдигането на ниво и получаването на нови способности. Има и един много култов според мен режим – hardcore game, където можете да правите сейв на играта единствено в църква, а навсякъде извън светите земи рискувате да бъдете убит, без да имате шанса да върнете приключението в момента преди смъртта си. Можете също така да настройвате видовете морски сражения – динамичен или тактически бой. Така бързите маневри, презареждането на оръдията и скоростта ви ще зависят от първоначалния избор. Успоредно с трудността има и опция „Честота на събитията“, която се настройва на „рядко“, „обичайно“ и „често“ и от това зависи например колко вражески кораби компютърът ще разположи на картата.

Ще можете да избирате измежду три типа герои. Пират, който е способен да изпие всякакви течности, да потопи всичко, което плава, и да избие пищящите създания до крак. Подобни деяния не предизвикват любовта на ближните, но понякога учудващо много удължават живота ви. Авантюрист не се става,

можеш само да се родиш такъв

Това е и вторият вид герой. Жаждата за приключения и злато може да завлече представителя на тази почтена професия в страшни беди и ситуации, но той и там се чувства в свои води. Последният персонаж е търговец. Да избереш подходящия товар за продажба е половината от успеха, но трябва и да го пазиш по пътя до клиента и все пак рискът е доста оправдан предвид факта, че цялото правителство те защитава в твоето общественополезно начинание.

В играта преднамерено е допусната географска и хронологическа непоследователност. Ако на картата се вижда брега на Мексико, целта ще е да достигнете до столицата на ацтеките Теночтитлан, която обаче в реалността е далеч-далеч на юг, на територията на съвременна Гватемала.

Мисиите са разнообразни и доста интересни, а и се провеждат в изключително романтични и живописни места по света, които ще ви оставят без дъх, въпреки че графиката не е най-великата, която съм виждал. Някои мисии са с различни варианти за развитие. Атмосферата е постигната блестящо – коремът ти се свива на топка, попадайки на нов остров, където не знаеш дали

жителите ще те нагостят или разчленят

Срещата с местните е съпроводена с тревожна мелодия, а в някои моменти ще изпитате дори безпомощност. Уникални са и добре запомнящите се реплики на голяма част от персонажите.

Изкуственият интелект е на доста добро ниво – капитанът на врага ловко маневрира, старае се постоянно да обстрелва целта и не забива носа на кораба в брега. Макар че веднъж пиратите, които ме преследваха, така се увлякоха в намерението си, че потопиха два-три от своите плавателни съдове. В ръкопашния бой противниците се научават да скачат назад, преди да стрелят, а има и NPC-та, въоръжени с мускети, които нанасят немалки поражения.

Играта е доста добра и увлекателна. Тръпна при мисълта, че ей-сега, само да напиша тази статия, и ще почна да я играя отново. Само дето вече е един след полунощ, а утре трябва да ставам рано. Но ако трябва да избирам дали да сънувам непознати земи и да водя епични сражения или да играя едно реалистично преживяване със същите тези неща, избирам второто, без да се замисля.

Автор: Свилен Енев