Age of Empires: The Rise of Rome

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 08 окт. 1998

Ако перифразираме думите на Марк Твен, поредните слухове за появата на Age of Empires 2 са силно преувеличени. По данни от самия Microsoft тази така дълго чакана втора част ще се появи в началото на 1999 година – което, преведено от майкрософтски на езика на хората означава в най-добрия случай април-май ‘99-та. Та докато чакаме, може би ще се задоволим с поредния expansion pack – Rise of Rome. И за да не ме разберете грешно, ще добавя, че Microsoft на практика пак няма почти нищо общо с фактическата работа по самата игра, поради което новите кампании (а те са общо четири), са направени съвсем професионално и със сигурност ще харесат на многобройните фенове на играта. И понеже казах “почти” – новият add-on задължително изисква САМО DirectX 5 – което е напълно в съответствие с търговската политика на Microsoft! Тези от вас, които поради някаква причина са си инсталирали DirectX 6, очевидно ще трябва да си купят още един компютър – което изглежда е и целта на операцията! Е, това е само в случай, че много бързат – иначе Ensemble Studios сигурно ще пуснат в недалечно бъдеще patch, който да провали плановете на Бил Гейтс!

Като изключим този проблем всичко останало е на ниво – с този expansion pack получавате не само четири нови кампании с общо 19 сценария (основани на действителни етапи от историята на Рим), но и четири нови цивилизации – Carthaginian, Palmyran, Hellenic and Roman, няколко допълнителни технологии за research – Logistics, Martyrdom, Medicine, and Tower Shield и няколко нови (и забавно изглеждащи) units – като  Camel Rider например. От новите технологии най-забавна ми бе Martyrdom, която позволява мигновенно (и безотказно) “конвертиране” на чужд unit срещу пожертване на един priest. На пръв поглед замяната е доста неизгодна, но аз поне съм имал доста случаи, когато съм разполагал с излишък от ресурси, но отчаяно съм се нуждаел от способ да премахна някой досаден и практически неуязвим катапулт.

Освен това в играта има и допълнителни новости, които не се набиват незабавно в очи, но въпреки това си оказват своето влияние – като например увеличения размер на картите и наличието на нови типове терени.

Това май е всичко по-важно – разбира се, не трябва да забравите да извадите и старото CD с оригиналната игра от кашона изпод бюрото, тъй като новите кампании не могат да тръгнат без да е инсталирана цялата Age of Empires…

Автор: Генко Велев