Age of Conan: Hyborian Adventures

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

„Торн замахна с всички сили и стовари тежкия ковашки чук върху врага. Не издържа мечът, който меднобрадият ванир бе вдигнал, за да се защити и се пречупи като суха съчка. Рогатият шлем на нашественика от Ванахейм се пукна като глинено гърне и мозъкът му се разхвърча във всички посоки. Следващите го войни, облечени в блестящи доспехи и размахващи оръжия, се втурнаха към огромния ковач, препречващ портата на укрепеното кимерийско селище.”

Така започва „Конан – синът на Бога” и този първи абзац като че ли най-добре описва Age of Conan (AoC) – най-новото MMORPG от създателите на Anarchy Online. Но дори и да не сте чели и една книжка за приключенията на варварина от Кимерия, със сигурност поне сте чули как настоящият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер отсичаше умело глави преди повече от двайсет години в едноименните филми. Тъй че трябва да ви е ясно, че вселената на този легендарен герой е

брутална в абсолютно всяко едно отношение

Такава е и в настоящата игра. Особено що се отнася до битките! Но да не избързваме. Всичко по реда си.

Както може би се досещате, дори и Арнолд няма да може да се пусне с Конан. В момента владетелят на Аквилония си има други, по-сериозни проблеми, които трябва разреши в кралството си. Бъдете сигурни обаче, че рано или късно ще имате честта да се срещнете с него.

Ваша милост ще поеме ролята на нищо и никакъв роб, който след корабокрушение се озовава на малък обитаем остров. Оттук нататък ще трябва да разберете кои сте, какъв е този мистериозен белег на гърдите ви и каква ще бъде ролята ви в света на Хибория.

Кустомизацията на героя ви

е на особено високо ниво и до някъде напомня на тази в Oblivion. След като изберете пол и култура (кимериец, стигиец или аквилонец), ще трябва да помислите и за своя клас. В AoC ще откриете цели дванадесет! Те са разделени в четири категории – воин, роуг, прийст и магьосник. Всеки клас разполага с две уникални дървета с feat-ове (нещо като талантите в WoW), както и едно, което е общо за архетипа, към който спадат.

Това обаче не е всичко. Можете да си сложите татуировка на лицето или на гърдите, да определите височината, пропорциите или здравината на тялото си и по този начин да се превърнете в дебел и висок варварин от високите заснежени планински местности на Кимерия или в ниска и хърбава некромантка от загадъчното кралство Стигия. Кликнете на Advanced и пред вас ще се открие цяла нова графа с опции, чрез които ще променяте формите на носа, брадичката, скулите, ръцете, ушите и какво ли още не! Дори може да напомпате циците на героинята си, без майтап!

След около половин час кустомизация водата вече ви е изтъркаляла на брега на острова. Време е да се насочите към крайбрежното пиратско селище Тортаж и да научите всички тънкости в геймплея на AoC. Тук ще прекарате

първите 20 нива

от своето развитие, като най-интересното в случая е разделението между сингъл и мултиплейър. Влезте таверната „Жадното куче”, говорете с нейния кръчмар и изберете кое предпочитате. Да играете през деня с други хора или през нощта, където ви очаква една напълно солова куест линия. Щом преодолеете всички предизвикателства в Тортаж и унищожите тиранина, блокирал пристанището, ще може да отпътувате към родната си земя, където ви очаква същинският MMORPG геймплей на AoC.

Без съмнение най-впечатляващият аспект в играта е нейната бойна система. Забравете за каквато и да било автоматична атака. Тук реално

вие избирате кога и в каква посока да замахнете

със своето оръжие с помощта на няколко бутона в долната част на интерфейса. Нещо повече – с течение на времето ще научавате и най-различни комбинации от удари (комбота), които нанасят в пъти повече демидж или пък имат най-различни ефекти върху врага (карат го да кърви, намаляват защитата му и т.н.). А ако имате късмет, може да изпълните и някой особено зрелищен довършващ удар, чрез който например ще обезглавите жертвата си и буквално ще оплискате екрана в кръв. След това героят ви, опиянен от жестокото убийство, което току-що е направил, ще започне да възстановява кръвта и стамината си и ще нанася повече щети в рамките на няколко секунди.

За да могат да се предпазят от вас, противниците постоянно ще променят дефанзивната си тактика (което прочее може да правите и вие самите). Ако нападате само отляво например, те ще „преместят” щита си (визуализиран чрез няколко иконки) именно там и така щетите, които ще нанасяте върху тях, ще са минимални. Затова постоянно ще трябва да сменяте посоката на удара, а не просто да се помпате на един-единствен клавиш.

Има и още!

Натиснете два пъти бързо клавишите за движение и героят ви ще отскочи в тази посока, избягвайки вражески атаки (A, S, D) или пък давайки му стратегическо преимущество да зашемети врага за момент (W). Можете дори да парирате ударите собственоръчно с X или да съборите противник на земята със съответното умение, правейки го изключително уязвим към атаки. Въобще имате особено активна роля в битките, невиждана досега в което и да е MMORPG.

И ако това не ви стига, не забравяйте, че можете да се сражавате дори от собствения си маунт (на този етап в играта има коне, носорози и мамути).

Въобще AoC е пълна с множество малки, но доста оригинални хрумки, които правят тази игра толкова различна от всичко останало на пазара. Например из целия свят са разпръснати специфични места, които могат да бъдат изкатерени от героя ви – я стълба, я дебело в основата си растение, достигащо върха на някоя скала. Ако инвестирате достатъчно точки в умението climb, ще можете да се възползвате от тях и да достигнете бързо до места, за които другите герои ще трябва да намерят заобиколен път (в случай че има такъв изобщо).

Брутално PvP

Онези от вас, които предпочитат да се колят с останалите живи играчи, а не да играят в комбина с тях, вероятно ще се радват да научат, че ако влязат в PvP сървър, ще могат да избиват всичко де-що мърда из света на Хибория (без значение от културата или класа). Поне извън градовете. Така че AoC е същински рай за ганкърите.

Ако сте член на някоя достатъчно активна гилдия пък, можете да запретнете ръкави, да съберете достатъчно ресурси и дружно да построите ваша собствена крепост. За тази цел обаче задължително трябва да имате човек, специализирал в професията „архитект”, който да създаде плановете за издигането на множеството сгради, които може да имате в нея. Някои от тях, като Armourer’s Workshop например, ще облагодетелстват всички ковачи на брони в гилдията ви, давайки им достъп до някои наистина добри рецепти. А други – като University – ще увеличават демиджа на всички магьосници.

Рано или късно, ще се наложи да защитавате крепостта си от вражески нападения (вие избирате кога това да стане!). Чуждите гилдии обикновено са завистливи, следят прогреса ви, и могат да създадат някои от най-опасните обсадни машини, с които да “почукат” на вашите порти. Тогава ще вземете участие в някои от най-напрегнатите и епични PvP битки, които някога сте виждали.

Помислено е и за всички онези самотни вълци, които нямат време (или желание) да бъдат членове на гилдии. Те също могат да участват в тези динамични сражения като наемници. Естествено – ще им бъде платено за това!

Общо взето PvP елементът в AoC е изключително здраво застъпен и постоянно ви насърчава да избивате останалите – в мини-игри (тип батълграунди) или из самия необятен свят. Я за слава, я за собствено удоволствие.

С таван на развитие от 80-то ниво можете да сте сигурни, че AoC има какво да ви предложи. Не е ли време да си починете от World of WarCraft? Вече цели гилдии напуснаха Азерот и мигрираха в Хибория. Определено има защо.

Автор: Владимир Тодоров