Adventures of the Old Testament – The Bible Video Game

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

За вече десетината години като гейм-журналист съм се сблъсквал с много слаби игри. С тотални говна. И все пак Adventures of the old Testament е нова низина дори за мен.

От една страна, като игра е пълна подигравка – това го разбирам, случва се, в наши дни всеки си мисли че може да прави игри. От друга страна се проваля по смехотворен начин в идеята си да направи библията по-интересна чрез използване на новите технологии, и дори аз, краен атеист и човек на науката, се почувствах някак неудобно мъчейки се да играя това говно.

В началото бе…космата ръка в небесата

Трудно ми е да опиша като стил това изчадие, но най-общо се опитва да бъде action rpg. Имайте предвид, че игровия елемент е малка част от този “епос” защото имате достъп до целите текстове на стария завет и некадърно нарисувани синематици показващи случващото се.

Та започваме със Сътворението – епична музика, ангелски хорове и космата ръка която създава моретата, земята, животните и тн. И Адам и Ева, разбира се. Адам е нацепена батка без мъжко достойнство, а Ева има формите и гласа на начинаеща порно звезда (но въпреки храстчето между краката няма зърна на гърдите). След като злата змия ги подлъгва да зобнат малко ябълка, започва и първият ви куест.

Да съберете пет ябълки. Да, това е. Търчите с (за жалост – вече облечената Ева) из райската градина и събирате ябълки, за да ги дадете на Адам. Той си ръпва, Бог се ядосва и ги гони от райската градина, бухуху, гръмотевици, тъжна, но все тъй епична музика.

Следва историята за братската “любов” на Каин и Авел (и те са нацепени батки), представена под формата на синематик.

След това идва ред на Ной – да, отново нацепен дядка, който получава видение от Бог как идва потоп и (абе няма да ви преразказвам библията, знаете какво следва).

Играта с Ной е малко по-различна. Освен че трябва да съберете животните (и имате таймер преди потопа), той трябва да се справи и с орди зли човеци, които искат да разрушат ковчега. Вие трябва да ги спрете. Как ли?
Ами, по библейски – чрез кунг-фу удари и огнени магии. Сериозно, дядката се раздава като протагонист от бойно аниме и размята армии от напълно еднакви въоръжени с боздугани грешници.

Трябваше да спра тук и да изтрия това говно!

Но не, реших да продължа още малко. Следва синематик за Вавилонската кула и следващия екшън епизод – този път с нацепения Авраам, който наказва лошите из пустинята. Тук вече натиснах uninstall.

Оценка…

Това е говно, ок? Кофти графика среща кофти идея, кофти контроли и кофти каквото се сетите още. С изключение на музиката, която е неочаквано епичен сбор от нео-класика, тип Nine Steps From Hell. Една музика обаче, не спасява подобието на игра (освен това е АДСКИ силна и нямате опция да я намалите, хаха). За да бъде гаврата пълна, макар и играта да се продава като готова, всъщност е някаква неописуема версия на early access – планират да има мултиплейър (в който да биете лошите с другарчетата от църквата) който е under construction, а и повечето сингъл плейър мисии са с голям жълт надпис – “ще бъде добавено скоро“. Човек би рекъл че е малко небиблейско да продаваш недовършена игра като довършена такава, но кой съм аз да съдя?

Сериозно сега, посмях се добре, но не си хабете времето и парите с това нещо. Освен ако, нали, не искате да вбесите някой силно вярващ познат…