Adventure Pinball

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

За Unreal Engine се заговори през 1997 година, когато се появи едноименната игра, разработена от Digital Extremes. Освен че се превърна в хит и основен конкурент на Quake, през следващите няколко години стана ясно, че Unreal Engine може да се използва както за 3D клонинги, така и за доста други съвсем нестрелящи игри, та дори и анимационни филмчета (machinima). Последното превъплъщение на engine-а открих в Adventure Pinball, като останах някак си изненадан как нещо, правено да осигури безсънни нощи на виртуалните главорези, може да се използва за създаването на доста читав флипер-симулатор.

Adventure Pinball е 3D флипер, което за мое огромно разочарование не означава, че развитието на играта може да се гледа от гледната точка на топчето (в определено състояние на духа това би ми се сторило върховно забавление). Макар камерата да проследява движението му (това всъщност е малко кофти от време на време), играчът не получава правото да определи свободно гледната точка. Авторите все пак са се постарали да използват пълните възможности на Unreal енджина, вследствие на което дори най-добрите видеокарти в момента

ще се затруднят с постигането на плавно движение

в тежките графични режими. Предвидени са и три нива на детайлност.
След произведенията на изкуството, на които станахме свидетели в Pro Pinball: Timeshock!, игралното поле тук изглежда някак семпло откъм текстурни детайли. За стандартните флипери важи правилото: “колкото повече мигащи лампи, толкова по-добре”, докато при Adventure Pinball се залага на елементи и обекти, които могат да съществуват само в компютърна симулация на pinball. Става дума за разхождащи се по масата животни, подухвани от вятъра водопади, палми, цветенца и т.н. в играта.
Някаква суха история се опитва да обоснове декорите, но успех не е думата, с която бих нарекъл резултата. Графиката на нивата пресъздава праисторически пейзаж, изобилстващ от първобитни гадове, в това число – динозаври, неандерталци, разни lizard-и и въобще всякакви производни на обитателите от Jurassic Park. Играе се на 10 различни нива със сходен външен вид, като всяко от тях обединява по няколко свързани с рампи маси. Всичките са разработени по стандартната схема – в долната част има дупка, която се охранява с флипчетата, а междинни флипчета няма по никое от нивата (отново минус). В началото са достъпни само две от всичките.

Голямо разочарование е тоталната

липса на какъвто и да било multyball

(няколко топчета едновременно), което е автоматично следствие от движещата заедно с позицията на топчето камера. Като цяло нивата са доста бедни на елементи и биха омръзнали много бързо, ако основната цел не беше прогресирането напред към следващото. А това става, след като се мине през всички игрални маси на дадено ниво и се постигнат целите, дефинирани подробно преди почването на всяко ниво.

Adventure Pinball предлага и опция за стандартен multiplayer с до четирима играчи, които се редуват един след друг. Динамична игра и особеното ниво на реализъм (топчето лети с бясна скорост) са основните козове, но лошият дизайн на нивата вероятно ще задуши ентусиазма след първото минаване на всичките. За сложност едва ли може въобще да става дума.

Автор: Георги Пенков