Act of War: High Treason

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 апр. 2006

Изминаха дванадесет месеца от появата на Act of War: Direct Action. Период от време, напълно достатъчен, за да могат някои хора съвсем да забравят за съществуването на тази игра. Програмистите от Eugene Systems обаче няма да допуснат най-качественият им продукт да изпадне в забвение. Точно поради тази причина на пазара се появи експанжънът на тяхната най-успешна реалновремева стратегия, носещ името Act of War: High Treason. Какво ново предлага той и до каква степен допринася за развитието на игровите компоненти – всичко това ще научите в следващите редове.

Припомням ви, че Act of War: Direct Action е класическа RTS игра от типа на Dune 2000 и първите части на Command & Conquer. Още със своята поява на геймпазара, тя успя да заплени множество фенове. Основните качества, с които изпъкна пред останалите, бяха няколко. На първо място можем да класираме маниакалната визуализация, която удари конкуренцията в земята. Голяма заслуга за успеха на заглавието имаше и неговия интересен сюжет, написан в технотрилър стил от Дейл Браун – известен американски писател.

Крачка напред

Act of War: High Treason не е просто експанжън, който прибавя една-две нови карти към основното заглавие. Продължението на Act of War: Direct Action предлага напълно нова сингълплейър кампания. Тя се състои от тридесет и четири мисии, които можете да разцъкате последователно или разбъркано – според вашето настроение. Попадайки в света на световни безредици, терористични актове и безмилостни капиталистически интереси, отново ще поемете управлението на майор Джеферсън – водач на спецотряда Task Force. Tози път обаче ще можете да се възползвате и от услугите на още един персонаж – сержант Оз – снайперист, който ще ви бъде изключително полезен в редица мисии. В борбата с талибанските набези ще преминете през всевъзможни препятствия, локализирани в различни точки от земното кълбо. От покривите на небостъргачи в Ню Йорк, до Манхатън, Мексико и дори Куба. В основата на проблемите, които ще трябва да разрешавате, стои добре познатата ни от Act of War: Direct Action загадъчна организация – Консорциум. Развръзката на сюжетно ниво се осъществява още в самото начало на играта. Терористични групи организират своите нападения в навечерието на президентските избори в САЩ. Претендентите за държавен глава са застрашени, а вие трябва да се погрижите за спасяването им.

В соловата кампания се срещат различни по вид мисии. В някои от тях ще управлявате малък отряд войници. В други на ваше разположение ще бъде един-единствен солджър. А за разнообразие има задачи, които да изпълнявате, дори без да използвате оръжие – стелт мисии. В някои случаи ще разполагате със собствена база и ще ви се налага да водите масови сражения. За да разнообразят геймплея и да го разграничат от този в Act of War: Direct Action, девелъпърите правят някои ключови промени. Те са изразени в добавянето на нови юнити, ъпгрейди, възможността за провеждане на битки по вода и за използване на наемници.

Войска под наем

Това са единици, които можете да привличате на своя страна срещу съответно заплащане. Те са осем на вид и варират от пехота до изтребители F-117. Несъмнено са един чудесен начин да увеличите големината и мощта на армията си. Разбира се, за да направите това, ще трябва да имате солидно количество мангизи. Интересно е, че освен първоначалната “вноска” ще трябва да изплащате и постоянна такса за тяхната издръжка. Добре е да знаете, че ако парите ви свършат, договорът ще бъде развален и ще загубите наетите отряди. Така че правете си сметката, преди да прибегнете до услугите на наемните войници.

Военноморски сблъсъци

Определено сраженията, провеждани по вода са една от най-забележителните новости в Act of War: High Treason. Дори в мултиплейър режима е вмъкната възможност за такъв вид битка, в която изцяло можете да се насладите на прекрасните плавателни съдове. Програмистите са създали повече от петнадесет различни юнита, които можете да противопоставите в титанични битки, провеждани в океана. Освен това ще можете да се накефите и на невиждана детайлност по време на самите сражения. Кръстосвачи, подводници клас “Лос Анджелис” и куп други бойни съоръжения са добавени към редиците на трите игрови фракции. Както споменах малко по-горе, детайлизацията по време на битка е убийствена. Ще виждате как от корабите излитат ракети и противниковите антивъздушни оръдия се насочват към тях. Плавателните съдове ще се клатушкат по вълните като истински, подводници ще цепят водата, а някои от корабите са снабдени със собствени хеликоптери, които могат да кацат и излитат във всеки един момент.

Традиция

Едно от нещата, с които съм запомнил Act of War: Direct Action е страхотното визуално оформление. В експанжъна качеството на графиката е на още по-добро ниво. За достигането му са използвани редица съвременни технологии. Специално за морските битки е разработена напълно нова физична система, която симулира вълни и клатушкането на корабите. Тази екстра прави битките по вода невероятно зрелищни. Плаващи торпеда, безшумни подводници и хеликоптери, пригодени за борба с военноморски флот ще направят усещането от тези сражения незабравимо. Графичната платформа се представя еднакво добре и на терените, в които липсва вода. Играта може да се похвали с разнообразни карти, детайлна и изключително интерактивна околна среда.

Според мен повечето геймпроизводители би трябвало да се вгледат сериозно в работата на Eugene Systems и да се замислят за качеството на собствените си продукти.

Добре свършена работа

Като истински представител на RTS жанра, Act of War: High Treason притежава качествен мултиплейър режим. Освен стандартната възможност за Deatchmatch игра ще можете да се пробвате в още три режима. Naval – това е мястото, където ще се насладите на невероятни морски битки. В Marine One Down не разполагате със собствена база. Единственото, на което ще разчитате са подкрепления, които ще пристигат на определен период от време. Последният възможен стил е Scud Launcher – него ще го оставя за десерт, насладете му се, когато подкарате играта.

Какво повече можем да искаме от един експанжън? Act of War: High Treason ни поднася на тепсия една чистак нова кампания, съдържаща повече от тридесет мисии. Допълнителни единици за трите враждуващи фракции; възможност за използване на наемници и зрелищни военноморски сблъсъци. Всичко това, съпътствано от страхотно графично оформление и интересен сюжет. Имайте предвид обаче, че все пак това не е продължение на играта, което да обнови тотално геймплея. Така че, ако очаквате нещо революционно ново – не сте на прав път.

Автор: Асен Георгиев