8th Wonder of the World

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Когато видях диска с надпис “8th Wonder of the World”, веднага си помислих: това е някакъв тест, на новаците винаги им дават скапани игри. Оказа се, че съм се излъгал – това е една доста интересна стратегия, наследник на поредицата Cultures, в която е заложено най-вече на комплексния геймплей и задълбочения микромениджмънт.

Легендата за Осмото Чудо

Играта поставя под ваше командване група викинги, които, за разлика от общоприетото разбиране, са миролюбив народ, който не обича неприятностите. Един ден обаче Злото се появява отново – отначало тихо и незабелязано. Единственото, което може да го спре, е обединената сила на Осемте чудеса на света. Проблемът е, че повечето от тях отдавна са разрушени по една или друга причина. И така, вашите викингски поданици поемат на път, за да възстановят величествените съоръжения и така да се справят със Злото веднъж завинаги. Честно казано, историята не е страшно оригинална, но не е и откровено тъпа.

Но по-важната част от играта се състои в

микромениджмънта

Ще ви се наложи да се занимавате с почти всички аспекти от живота на поверените ви викинги. Ще им давате професия, ще ги настанявате в къщи, ще ги храните, ще ги жените. Дори ще можете да им сменяте имената и да им нареждате да си имат деца, като междувременно строите сгради и водите военни действия на два фронта. 🙂 Освен професия трябва да определите работното място на всеки викинг и да го оборудвате с инструменти (респективно – оръжия, ако става дума за войници) и обувки… Всеки работник трупа опит и след време може да заема нова, по-престижна длъжност (например фермерът може да стане мелничар, а после – пекар).

Няма да е зле да построите и къщи за поданиците си, където те да спят и където жените им да готвят храна. Самите постройки са няколко вида, всяка с различна “вместимост”. Жилищата могат да бъдат обзавеждани, работилниците – ъпгрейдвани и т.н….

Всичко това е интересно, но от него следват поне два мейджър проблема. На първо място в по-напреднал стадий на играта просто не можете да се занимавате с всичко, а автоматизацията не е достатъчна. Второ – въпреки цялата си сложност, 8th Wonder of the World на практика не предлага НИЩО ново в сравнение с предшествениците си. Всичко това вече сме го виждали в Northland, дори преди това в Cultures 2. Играта се разпространява като отделно заглавие, но според мен това е напълно неоснователно. Едва ли ще останете страшно доволни и от

техническите характеристики

На сайта на играта пише, че графиката е “правена с любов”, но за съжаление това е единственото u достойнство. Шарените цветове и миловидните човечета не изглеждат грозно, но енджинът е вече доста остарял. За звука – или добро, или нищо. В нашия случай – нищо. Има няколко музикални теми, на които обаче лично аз не обърнах никакво внимание, докато играех. Любопитно е, че викингите ви говорят на викингски – не че го правят особено често, но е интересно като замисъл.

Моето лично мнение е, че тази 8th Wonder of the World ще ви бъде интересна, но само ако не сте играли някоя от предишните в поредицата. Най-сериозният недостатък не са графиката или звука, а липсата на иновации. Стига толкова “още от същото”, господа от Funatics. А уж сте германци, един толкова педантичен народ…

Автор: Пламен Димитров