25 to life

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 28 фев. 2006

Дали някой от вас си спомня жестокото убийство от миналата година, при което 17-годишен младеж от Перник уби свой приятел? А дали случайно сте чули, че той е складирал вътрешностите му в хладилника на баба си в продължение на няколко дни? Интересното в случая е, че в началото на месец февруари този младеж получи присъда от… 11 години затвор! Убийство, по особено жесток начин в България се наказва с максимум 12 години зад решетките, стана ясно малко след това, ако лицето е било непълнолетно в момента на извършване на акта. В САЩ, тази цифра е съвсем друга. За убийство (не искам да казвам нормално), но не по особено жесток начин, в Страната на свободата дават
от 25 години до живот!

В този ред на мисли бих ви препоръчал да се замислите в каква страна живеем и как по улиците ни бродят депутати-педофили, лични лекарки, раждащи в обедната почивка и криещи бебето под пациентското легло, и сутеньори, убиващи нежелаещите да проституират ученички…

Подобни личности можете да срещнете и в новата игра на Eidos, наречена 25 to life. В нея, авторите са решили да ни представят малка част от живота на гангстерите, както и на ченгетата, ангажирани с опазването на реда и мира по улиците.

Геймката е дело на Ritual Entertainment и Avalanche Software, а неин разпространител е Eidos. Разработчиците от Дания са се справили сравнително добре със задачата си, като са успели да създадат лека и неангажираща сингълплей кампания, както и много зарибяваща мрежова игра до 16 човека.

Ако трябва да оприличавам 25 to life на някоя друга геймка, то бих сравнил соловата игра с Virtua Cop, а мрежовата – с Counter-Strike. Единствената разлика е, че в новото творение на Eidos всичко се случва от третото лице, а не от първо. Сингълът наистина е статичен и много напомня на японската игрица от близкото минало Virtua Cop, като единствената разлика между нея и настоящото заглавие е по-задълбочената история.

В 25 to life действието започва, когато гангстерът Фрийз се завръща от удар с момчетата от бандата си, и жена му започва да го убеждава да спре да се занимава с криминални деяния. Той все пак има дете и трябва да погледне по-сериозно на живота. Така нашият пич Фрийз обещава, че ще изпълни само още една поръчка и ще се отдели от групата.

Това, обаче не е толкова лесно…

Неговият бос, пуерториканеца Калдерон, го праща да обере банка, а парите – да размени за голямо количество кока. Оказва се, че тъкмо в кулминационния момент на размяната колумбийците са простреляни, а някаква странна мацка взима парите на Фрийз и го оставя без кока. Тази латино-кучка играе двойна игра – тя работи както за полицията, така и за Калдерон.

Но работи и за себе си…

В следващите мисии на играта ще влезете под кожата на ченге от местния участък, което доста бързо ще се раздели с живота си, а по-късно ще трябва да поиграете и с латинобоса Калдерон. Цялата тази сюжетна линия е разделена на 12 части, които са ситуирани на доста разнообразни места – в гетото, в банката, в клуба, в метрото, в Тихуана, в универсален магазин и т.н. Целта ви във всяка една от мисиите е да унищожите всички врагове по картата, и при желание – да изпълните и второстепенните задания, които ще ви помогнат да отворите различни екстри, подобряващи външния вид на персонажа ви. Те ще ви влязат в употреба в мрежовата игра, където сами можете да моделирате ваш гангстер или ченге, преди да се пуснете в тежкото меле.

Геймплеят в соловата игра е по-скоро статичен, отколкото динамичен, а гадовете ви нападат на зони. Това означава, че ако не пресечете определена линия, можете съвсем необезпокоявано да бродите назад из нивото в търсенe на аптечки и муниции и никой няма да ви нападне из засада. Хубаво е, че нашият герой може да поглежда иззад ъглите, да разбива врати с шутове и

да рисува графити по стените

Така можете да маркирате цялото ниво със собствения си никнейм, защото, взе пак, трябва да стане ясно кой играе, нали ;-)?

В първите дни след премиерата си мултиплейърът на 25 to life беше зашеметяващ. Геймплеят напомняше доста на Counter-Strike, но с времето се появиха доста хакери, които в някои моменти летят из картата, стрелят през стените и т.н. Надявам се Eidos да отстранят този проблем, защото играта изглежда наистина многообещаващо и не трябва да се оставят леймърите да се гаврят така с нея.

Иначе разнообразието от оръжия в 25 to life е доста приятно. Всеки солджър разполага с 4 различни слота за боеприпаси. Първият е за ножове, тонфи, електрошокове и други подобни приспособления за близък бой. На следващия слот можете да поставите един или два пистолета, малко узи или общо взето неща, предназначени за сражения на средна дистанция. Третият слот е за тежката артилерия – терористите имат калашници, а ушевите – М16. Тук можете да слагате и снайпери, помпи, картечници и др. Последният слот е предназначен за гранати, като в 25 to life има добро разнообразие от тях – сълзотворен газ, акустични бомби, стандартни гранати, молотовки, флаш и др.. Общо взето, разнообразието от оръжия е предостатъчно и всеки геймър може да намери подходящата за пуцалка.

Мрежовата игра е абсолютно безплатна, а на сървърите на Eidos играят хора от цял свят. Сигурен съм, че след като бъдат отстранени недомислиците, играта има пълния потенциал да стане хитова. На сайта stats.25tolife.com се поддържа постоянна статистика с играчите, като тя се води по много подробен начин. Взимат се предвид броя на хедшотовете, броя на MVP-тата (най-ползотворен играч за рунда) и т.н.

Стандартният режим за мрежови двубои позволява игра до 16 човека, като той е наречен War, защото противопоставя

гангстерите срещу ченгетата

Ако бъдете убити, можете да се риспоуннете след 3-4 секунди в базата си и да се включите отново в играта. В режима Robbery трябва или ченгетата да отнемат торбата с парите от криминалите, или гангстерите да успеят да се измъкнат необезпокоявани със своята плячка. Ако някой бъде убит в този режим, той трябва да изчака до края на мисията, за да се включи отново.

Интересен вариант е и Tag-ът, който напомня на тага от Tony Hawk. В него целта е да маркирате зони с вашите графити и да ги пазите от противниците си, като печеливш е маркиралият най-много територия играч.

Най-якият елемент в 25 to life е както музиката на геймката, така и озвучението на персонажите. В саундтрака фигурират имена като Boogie Down Productions (KRS1), Tego Calderon, DMX, 2PAC, XZibit, Shyne, Ghostface killah и др. С тези изпълнители Eidos направо са уцелили в десетката, защото темата на играта си пасва на 100% със саунда. NPC-тата са озвучени направо перфектно – в Тихуана постоянно ви псуват на испански и изпращат поздрави на майка ви, в гетото всеки, покрай когото минавате, ви поздравява типично за генгста популацията, а в казиното например, всички ченгета ви заплашват по съвсем убедителен начин, че ще стрелят. Общо взето производителите получават отличен 6 за озвучение.

Графиката на 25 to life не е сред най-яките за сезона, но определено не е и боклук. Движенията на героите са малко вдървени, обаче картите и нивата са проектирани добре, като в процеса на развитите, стават все по-добри и по-добри. Явно разработчиците са задобрявали в хода на направа на геймката ;).

За най-голямо съжаление в този си вид 25 to life не може да представлява интерес за никой сериозен играч поради проблемите с мрежовата игра. Ако все пак те бъдат отстранени, тя има потенциалната възможност да стане истински хит.

Автор: Орлин Широв