“Храбри хроники” RPG – светът на приключения 1 година по-късно

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
Освен самото книжно ръководство, вече се предлагат и страхотно оформени дневници!

“Храбри хроники” – играта, която преди цяла една година направи своя дебют на сцената на ролевите настолни игри, днес продължава да се развива и подобрява. Светът, създаден от Кристиян Илиев през март 2020, беше изключително топло приет в гейм средите и неговата игра се оказа чест гост по множество настолни събития в столицата. Нещо повече, “Храбри хроники” се оказа достоен наследник на по-стари и вече създадени български ролеви игри, но нейният свят на видри, елфи и герои остава уникален като светоусещане. Вместо до болка познатите стереотипи в западните игри, тук всичко е замислено по изцяло оригинален и неповторим подход, в който НЕ се копира и НЕ повтаря нищо от други и по-стари предходни игри.

Артът на играта е невероятен и от тук Вие можете да се запознаете с него…

Какво точно се случи през последната година в “Хрониките”?

Въпреки епидемичната обстановка, ролевата игра “Храбри хроники” успя да намери своето място на няколко събития свързани с ролевите игри:

• Официално представяне на играта “Храбри хроники”

Първото индивидуално събитие на играта се случи на 22 юли 2020 в Бар за настолни игри “Абордаж”, където заинтересованите можеха да се запознаят със света, механиките и идеите зад проекта, да задават своите въпроси към автора, както и да разиграят свое кратко приключение. Много от участниците се сдобиха със свой екземпляр на книгата с правила и история за света, успяха да се забавляват и се присъединиха към още много и други феновете на проекта. Тук указваме снимки!

• Участие на Sofia Game Night 2020

Освен самостоятелни събития, Храбри хроники се включи и в празника за настолни игри на 20 октомври 2020, където се наблегна на по-дълго и интересно приключение. На масата често се задаваха много въпроси, но играчите с интерес продължаваха приключението и в крайна сметка забавлението надделя и продължи до късно вечерта. Предоставената обратна връзка им спомогна за разработването на по-добър вариант на дневник и бъдещи материали за приключенията.

“Кътчето” на “Храбри Хроники” към клуб за настолни игри “Абордаж” в столицата

• RPG Day – Светостроене и разиграване

Сред по-уникалните участия на “Храбри хроники” беше домакинстването на събитието RPG Day, случило се на 5 юни 2021, където беше проведена работилница от създателя на играта, както и създателите на игрите “На оня свят” и “Изгубената приказка”. В първата част на събитието се наблегна на принципите за създаване на ролеви свят, както и неговите детайли, особено в контекста на ролевите забавления, а във втората – се разиграха самите светове от всяко едно от тези трите БГ заглавия. Проектът участва и на други по-малки събития, чрез които бяха създадени нови контакти и се обсъдиха възможности за допълнителни събития занапред през идните месеци, вкл. събития към момента и докато четете тази статия!

Относно играта “Храбри хроники” днес и след средата на 2021

След малко повече от година, “Храбри хроники” вече се е променила. Достъпните материали за игра са се увеличили драстично – нови карти, създания, региони и приключения бяха създадени и качени за общ достъп, както и допълнителни помощни материали като електронни дневници, улесняващи работата на играчи и разказвачи, системи за създаване на предмети за удобство и бързина и куп други удобства бяха качени в гугъл връзката за общ достъп.

Не трябва да се пропуска че вече, макар и в стартов (ограничен вид), играта е безплатно достъпна в дигитален вид за всички проявили интерес през фейсбук страницата и групата на проекта. Тази базова книга съдържа почти всички основни правила, а при достатъчен интерес, играчите все още могат да закупят своята книга с пълното й съдържание. Побързайте да поръчате, защото бройките се изчерпват!

Допълнително – всички, които имат идеи и препоръки, могат да ги предоставят на имейла на проекта chronicles.brave@gmail.com, като всички корекции и ъпдейти ще бъдат правени по безплатната базова книга.

Момент от ролевата сесия в “Храбри Хроники”, вижда се Кристиян в дъното от дясно
Още един момент от “живото разиграване” на Хрониките, чашата бира е просто задължителна!
Когато “новите дневници” бъдат вкарани в употреба, а на помощ идват и фигурки!

А какво следва от тук нататък?

“Храбри хроники” ще продължи да участва на различни събития и да популяризира идеята за настолните ролеви игри. На предстоящото събитие организирано от Sofia Board Game Weekend – Sofia Summer Fest на 7 и 8 август екипът на “Храбри хроники” няма да пропусне да участва. Занапред, авторът е проявил желание да развива “Храбри хроники” и да разшири историята, света, да добави още приключения, и да развие проекта в следващо по-ново издание, включително и на английски език.

Ние от PC Mania ще следим с интерес как проектът се развива и стискаме палци на Кристиян да успее да пусне изцяло нова книга, където, освен стандартни и по-нови приключения, да има повече съвети за Водещия и Разказвачите, да включи описание и местностите по новите карти като тази, която прилагаме тук, както, като цяло, да разбуни духа и апетита на родните фенове за един изцяло български ролеви продукт и система!

Вече спомахме новите дневници, време е да ги разгледаме и тях в детайли…
И в края на статията Ви пускаме малко арт и от самия свят на играта – “Остров Имир”