Топ 10 видеоигри, базирани на филми

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Видеоигрите базирани на филми са просто ужасни. Може би само филмите базирани на видеоигри са по-зле от тях, но това е друга тема (плачевна тема). Въпреки, че първото изречение е до голяма степен вярно и гейм индустрията е буквално залята с недопечени и нискобюджетни адаптации на филмови блокбъстъри, тук там се намират и такива игри, които не само, че не са лоши, а в някои случаи дори засенчват филмите на които са базирани. Точно това е и целта на тази класация – да ви покаже, че реално такива игри съществуват, кои са те и да постави номера пред имената им.

10. Mad Max: The Video Game

Светът на Mad Max винаги е заемал специално място в сърцето ми. Лудостта, безконечната пустиня, свирепите пънкари и анархисти и способността на хората да оцеляват във враждебна обстановка, използвайки боклук и развалени машини, изграждат един красив по своему свят, в който никой не би желал да живее, но с радост би наблюдавал отстрани. Всички тези елементи са налични и в едноименната игра от 2015г. Близка повече до новия Mad Max: Fury Road, отколкото до оригиналната трилогия, играта ни пренася с лекота в постапокалиптичния свят на Джордж Милър, в обувките на Лудия Макс. Въпреки солидните геймплей механики и плътната пустинна атмосфера която ни предложи, играта остана недооценена и много скоро беше забравена. Ако не сте се докосвали до нея ви я препоръчвам горещо, с две ръце, тъй като битките с коли никога не са били толкова забавни, колкото в Mad Max: The Video Game, а пустинята толкова враждебна и опустошителна.

9.Blade Runner

Blade Runner е един от най-обичаните франчайзи изобщо. Но това не винаги е било така. Първият филм, дело на сър Ридли Скот, базиран на книгата „Мечтаят ли андроидите за електрически овце?“ на феноменалния Филип Дик, преминава през Ад и забвение преди да достигне до култовия статус, с който се ползва днес и да се превърне в еталон и първообраз на киберпънк жанра в киното. Заслуга затова има и една малка point-and-click игра от далечната 1997г., дело на култовото по онова време студио Westwood Studios, наречена на magnum opus-а на преждеспоменатия сър Скот – Blade Runner. Въпреки солиден, противно на логиката геймплея не е това, което прави играта запомняща се. Циничния тон, мрачната неонова атмосфера и депресиращата алегория на съвременния живот, хващат здраво за гърлото и не ви пускат поне докато не стигнете до един от тринайсетте възможни края.

8.LEGO игрите

В това число влизат всички Lego игри. До една. Просто нямат грешка. Дали ще се впуснете в безразсъдно приключение в компанията на най-лошия пират в света – Джак Спароу, ще се дуелирате с лазерни мечове или ще скочите в обувките на Батман, няма да сбъркате. С неподправения си безсловесен хумор и по детски чаровно излъчване, LEGO игрите са един от най-добрите начини да прекарате следобеда си или да запознаете едно дете с някои от най-големите модерни класики на филмовата индустрия. А защо и да не прекарате незабравими моменти заедно, възползвайки се от функцията за сплит скрийн ко-оп?

7.Middle-earth: Shadow of War

Игрите вдъхновени по толкиновите митове за Средната земя са десетки, но уви добрите от тях се броят на пръстите на двете ръце. Когато видяхме първите геймплейни кадри на Middle-earth: Shadow of Mordor, мнозина от нас побързаха да заклеймят новата игра на Monolith Production като клонинг на ултра популярната по онова време и започваща силно да втръсва поредица на Ubisoft – Assassin’s Creed. За щастие, макар и копираща някои от основните геймплейни механики на споменатата поредица, Middle-earth: Shadow of Mordor успя да си спечели одобрението и на най-взискателните фенове на Толкин. Пълнокръвният свят, изпипаните геймплейни механики и бойна система, както и увлекателната история която ни предложи, успяха да издигнат Middle-earth: Shadow of Mordor на висок пиедестал, където се намират малко други игри, чието действие се развива в Средната земя. А дори и не е станало дума за иновативната за времето си Nemesis система. Ако все пак се чудите защо съм избрал втората част на поредицата при положение, че по-горните редове са изцяло посветени на игра първата, ще ви отговоря максимално бързо. Просто защото Shadow of War допълнително изпипва формулата.

6.Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay

Имаше времена когато монотонното бучене на Вин Дизел и петте му лицеви изображения на кръст, изпълваха сърцето на всяко подрастващо момче с благоговение. Едно от най-иконичните му превъплащения изобщо, това на антигероя Ридик в сай-фай хоръра Pitch Black, завинаги ще остане в аналите на фантастиката, засенчвайки всеки един от нескопосаните опити за продължение на сагата. За щастие, когато втория филм от сагата за Ридик разочарова фенове и критици с липса на консистентност в историята си, прекалена амбициозност и прекомерна мачовщина, паралелно с него се появи и Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay, която изми лошия вкус от устата. Разработчиците от Starbreeze Studios, които са ни познати с една – две други култови игри, бяха успели да уловят точното количество мачовщина, стелт, ръкопашен и огнестрелен екшън, които да превърнат играта в хит сред феновете и не само. Самия факт, че след всичките тези години, филмовата поредица за Ридик тъне в забвение, а Escape from Butcher Bay и римейкът ѝ, както и частично продължение Assault on Dark Athena заемат неизменно място във много от класациите за видео игри, говори за качеството на заглавието.

5.Star Wars Jedi: Fallen Order

Лоши игри по сагата Междузвездни войни има под път и над път, за щастие Star Wars Jedi: Fallen Order е една от по-добрите. В нея за пръв път влизаме в обувките на истински джедай, макар и падауан, след безславния край на Star Killer в поредицата Force Unleashed. Историята в играта се развива между събитията от Епизод III и Епизод IV и макар формално да знаем как ще свърши историята, Star Wars Jedi: Fallen Order успява да ни предложи едно забавно приключение, изпълнено със загадки и неочаквани обрати. Fallen Order е сбъдната мечта за всеки върл фен на интергалактическата поредица, защото освен, че предлага най-добрите битки със светлинни мечове които сме виждали, успява да погъделичка душата и на най-претръпналите фенове с възможности на кустомизация на мечовете и други малки глезотийки.

4.Disney’s Aladdin

Разбирате, че трябваше да включим нещо и за децата, нали? Имам предвид за порасналите деца. Тези прехвърлили трийсетака, които навремето са знаели всяка една думичка от филма и са си тананикали песничките по цял ден. 90-те години бяха златна епоха за анимационните филми на Дисни, а видео игрите създадени по тях не им отстъпваха и с милиметър. Навярно всеки таи в себе си любими спомени с класически платформъри като Тарзан и Херкулес, но като че ли Disney’s Aladdin най-много заслужава място в този списък. Играта стриктно следва сюжета на анимационния филм и ни дава възможност да участваме пряко в събитията, които сме имали възможността само да гледаме. Но това което прави времето прекарано с Аладин толкова специално и запомнящо се е приказният арт стил, забавната музика и полираният до съвършенство геймплей. Аладин е учудващо трудна игра, с оглед таргетната аудитория, но свободата с която можете да тичате и скачането из пъстрите нива, ви изпълва с увереност, че следващия път ще стигнете малко по-далеч.

3.GoldenEye 007

Няма себеуважава се класация за игри базирани на филми, в която да не присъства GondenEye 007. Вярна на атмосферата и тона на филмовия първоизточник, GoldenEye е иновативна за времето си игра. Навремето тя вдъхна нов живот на шутър жанра на конзолите, със своите иновативни контроли и невиждано дотогава интуитивно управление. Вдъхновени от успеха ѝ последваха безброй клонинги, копиращи формулата и геймплея ѝ, а дори и днес, след почти четвърт век, в много модерни игри се откриват елементи, които са силно повлияни от това легендарно заглавие. За съжаление никога повече не получихме читава 007 игра.

2.Ghostbusters: The Video Game

Ако някога сте се чудили как би изглеждала перфектната филмова игра, навярно не сте се докосвали до Ghostbusters: The Video Game. Вярна на филмовия първоизточник до най-незначителната команда на кода си, Ghostbusters: The Video Game е като сбъднат мокър сън за феновете.Като започнем от факта, че главните герои от филмите участват в играта озвучавайки своите виртуални алтер-егота, шегите, музиката, колата, пожарната и най-вече Слаймър са отново тук, за да допълнят 80-ската атмосфера и да ви дадат едно пълнокръвно и „духовито“ изживяване. Дори създателите на поредицата признават, че историята на играта е адаптирана от сценария на планувания трети филм, работата по който е била преустановена след негативните отзиви от Ghostbusters II. Преди година даже получихме ремастерирана версия, дело на Saber Interactive, която допълнително освежава графиката и полира геймплея. Единствената причина, поради която Ghostbusters не заема челната позиция в класацията е, че по време на премиерата си мина под радара на доста геймъри и не получи заслуженото внимание, което ѝ се полага. Като за финал искам да вметна, че Ловци на духове е отличен франчайз, жалко че попадна под диктатурата на модерните реваншистки движения.

Преди да продължим с класацията ще ви представим и една бонус игра, която по различни причини не успя да влезе в тази класация.

The Thing

Гледали ли сте The Thing? Хорър шедьовъра на хорър мастърмайнда Джон Карпентър? НЕ?!? Ако отговорът на този въпрос е отрицателен, трябва наистина да се засрамите от себе си. Хмм. Добре имаме сделка. Ще ви простя, ако обещаете поне да дадете шанс на едноименната игра. Тя перфектно улавя параноичната атмосфера на филма и ще ви накара да се съмнявате във всеки и всичко около вас. Геймплея и историята са толкова натоварващи психиката, че авторът на историята никога не я е превъртал докрай, или поне такива са слуховете. Е, може би някои неща са се променили с времето. Графиката не е остаряла особено добре, а и геймплей механиките са леко мудни и неинтуитивни (все пак играта е от 2002г.) Въпреки това ви препоръчвам да ѝ обърнете внимание, ако сте истински фен на хорър жанра.А след това може да си пуснете и филма, за да проследите и останалата част от историята.

1.Alien: Isolation

Alien: Isolation е специална игра по три прости причини.

Първо, тя излезе много скоро след прехвалената катастрофа на Ранди Пичфорд наречена Aliens Colonial Marines и успя да изтрие срама надвиснал над култовата фантастична поредица, предлагайки ни едно солидно и каращо ни да настръхваме, подскачаме от стола и приближаващо ни една идея по-близо до миокардния инфаркт, всеки път щом пришълецът ни надхитри приключение.

Второ, изкуствения интелект на пришълеца все още е един от най-добрите в гейм индустрията. Близките ви срещи с него, ще ви предложат едни от малкото игрални моменти, когато наистина ще се чувствате застрашен. Той не просто ще ви стряска и преследва, а и често ще ви надхитрява. Също толкова често ще усещате, че не вие сте играча, а пионка в неговата собствена игра.

Трето, Alien: Isolation е може би най-доброто и пълнокръвно продължение на оригиналния филм на сър Ридли Скот от далечната 1979г. Параноята, клаустрофобията и играта на котка и мишка ще ви помогнат да вникнете надълбоко в чувствата и емоциите и да изпитате върху гърба си целия ужас, който преживя екипът на Ностромо.

Автор: Петър Хайтов