Преди 1 година: Outriders

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Outriders, първоаприлската шега на летящите хора (People Can Fly). Закупена на промоция и във време на криза, от нямане какво да се играе, Outriders е добър вариант, но дали си заслужава и похарченото от тази промоция. На пръв поглед играта е супер, като геймплей, като история и от към графика, но за мен това остана само на пръв поглед. Нека започна отначало, пък може и да греша за написаното по-горе…

Историята

Outriders е RPG шутър с възможност за кооперативна игра с до трима играча. Действието се развива на планетата Enoch , обхванала в капан човечеството, опитващо се да колонизира други планети. Кацайки с първия екип, за изследване на планетата, главният герой (тя или той) попада на мистериозен сигнал, идващ от неизвестен източник, но на път за откриването му, Enoch  показва своята сила и огромна част от екипа загиват от разрушителни аномалии. Хванат от една от аномалиите, нашият outrider проявява свръхестествени способности, който определят голяма част от играта.

Общо казано, историята е хем разнообразна, но от една страна и линейна и скучна, като всичко се върти в търсенето на мистериозният сигнал и тук там помагането на отделни персонажи. На доста места се откриват и журнали, които са доста солидни за четене, че ако някой реши да разучава така историята, може би, няма да играе друго…

Самият персонаж е и някак лишен от емоции, варирайки от непукизъм до нарцистизъм, но това не е изолиран случай, като и останалите NPC-та са лишени от “личност”, усещайки се едно прочитане на репликата при озвучаването и липса на актьорска игра. Да, Outriders има своите заченки да бъде интересна и със завладяваща история, но нейният коз не е това и залогът не е там, предполагам…

Другото след историята

Най-голямата ми слабост в игрите са многото оръжия в комбинация със суперсили и тук такива са в изобилие. Още в първите ~5 часа игра, вече разполагаме с над 20 оръжия, екипировка и четири вида способности.

Едно от предизвикателствата, с които се сблъскваме, е кое оръжие да вземем, като можем да ползваме само три от купищата в арсенала. На практика можем да играем и само с едно и в доста от мелетата няма и да го сменяме, но изборът наистина е огромен. Всяко едно оръжие, в напреднал етап от играта, придобива различни добавки, които му дават повече мощ, или пък различна способност, а след минаване на една от мисиите, се отключва и възможността да ги ъпгрейдваме по собствено усмотрение. Ако обръщаме внимание на самите оръжия, може да се забележи и малко дразнещата им еднаквост, но пък количеството понякога компенсира качеството, а количеството в случая e прекалено .

Друг основен елемент са способностите, определени от избрания клас на героя. Класовете биват Tirckster, Devastator, Pyromancer и Tecnhomancer, като всеки един от тях има различни способности. Класът се определя още след първите ~30 минути игра и избраният ще остане перманентен до самият край. Разбира се изборът ще е труден, но всеки един клас е обяснен подробно и решението определено ще си заслужава.

Избирайки желаният клас нашият Outrider придобива и суперсили, които също не са малко, но за съжаление и те, както и оръжията, могат да бъдат използвани само до три, но за разлика от тях, при способностите ще имаме нужда от всички и ще се използват многократно в дадени битки. Всяка една способност, с напредване на играта и трупане на точки, може да се подобрява и развива.

С качване на левълите се отключват и различни нива на трудност – world tier. World tiers могат да се променят почти във всеки един етап от играта, като те намалят или увеличават трудността на враговете ни, но и определят нивото на колко item-и ще пускат и какви.

Ами това беше…

Искаше ми се да кажа още нещо, наистина, но това монотонно избиване не успя да ме впечатли. Outriders се въртеше около едно и също нещо, почистване на района(избиване на всичко), оглеждане какво може да се подобри от към оръжия, магии, екипировка и т.н. и пак същото. Може би, ако имаше някакъв пъзел да се реши, да се отключи нещо, или за да натрупаш точки, да размърдаш малко по малко мозъка и интереса, но така и не дойде при мен този момент…


Играта е готина, да и от към графика, със своите мутанти и чудовища, които са наистина впечатляващи, така е и от към геймплей, но не е нещо особено, поне за мен. Също така е и доста забавна, ако се играе с приятели, но само толкоз. Стрелба, стрелба, малко бля-бля и псувни и познайте какво… пак стрелба!

Ще се радвам да споделите и вашето мнение в Discord канала на PC Mania или тук с коментар, а защо пък и да не направим едно co-op? За мен би било удоволствие! 🙂 Пишете ни, приятели!