Порция позитивизъм, еп.3 – Загледай се!

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

С наближаването на празничните почивни дни би трябвало да ни обхваща все по-голямо спокойствие и усещане за душевен мир.

Какви ги говоря – дните около Коледа традиционно са някои от най-стресиращите през годината. Тази конкретна година, можем да умножим напражението поне по две. Това обаче не означава, че не можем да запазим позитивния си поглед към света!

В третата част от моя опит да ви представя по-позитивните аспекти на гейминга искам да кажа няколко думи за другите създатели на съдържание в тази необятна платформа, наречена YouTube. В случая не говоря за ревюиращи, защото процесът на ревюиране рядко е изцяло позитивен, а и не е удачно да бъде. Вместо това искам да насоча вниманието ви към някои автори, създаващи съдържание на гейм тематика, свързано с историята, механиките или света на една или повече игри. Така казано звучи малко объркващо – скоро ще разберете какво имам предвид.

Предварително се извинявам, че ще посоча само англоезични създатели на съдържание – нямам достатъчно голям поглед върху български такива, но ако вие знаете за някои, които си заслужават да се споменат, чувствайте се поканени да ги споделите в коментарите!

Започвам с YouTube-ърът с благозвучното име Spirit of the Law, който прави основно видеа на тема Age of Empires II. Той ми попадна преди година, когато се появиха първите новини за участието на България в предстоящата тогава Age of Empires II: Definitive Edition. Spirit of the Law прави най-разнообразни видеа за играта – от прегледи на различните нации, през съвети за различни стратегии, до супер специфични теми като това как да подреждате фермите около мелницата си. Човекът явно е математик и винаги използва формули и изчисления, за да разгледа възможно най-детайлно въпроса, който обсъжда. Любопитното е, че прави такива видеа от над пет години – много преди да стане ясно, че ще има нов Definitive Edition или че играта ще се върне към по-масова популярност. Age of Empires II винаги е била популярна игра, но да посветиш целия си канал на заглавие от 1999 г. показва, че го правиш от любов към заглавието, а не от търсене на популярност или лайкове.

Може би си мислите “ама аз не играя Age of Empires, за какво ми е да следя този автор” – аз също не играя Age-а толкова често, но въпреки това винаги кликам на всяко ново видео на Spirit of the Law веднага, щом видя че е излязло. Този човек е икона на позитивизма – в неговите видеа няма да видите нищо злобно, враждебно поведение към друг играч или неприятно отношение към разглежданата тема. Лично аз го гледам не толкова заради съдържанието, а защото видеата му са структурирани по един много приятен начин, който ти позволява за момент да забравиш всички останали проблеми и да се заслушаш в почти едночасово обяснение на механиките на пазара в играта (повечето му видеа са по-кратки, де).

Друг канал, който следя отблизо, носи още по-благозвучното име Fudgemuppet. Не ме питайте защо – нямам идея какъв е замисълът зад името. Зад това доста откачено име обаче се крие един от най-интересните канали, посветени на поредицата The Elder Scrolls на Bethesda. Както може би сте се досетили от предишните порции позитивизъм, Skyrim е любимата ми игра, което беше и поводът да открия този канал. Той се стопанисва от трима австралийци, които разнищват до най-дребни детайли различни истории от Elder Scrolls вселената. От подробни описания на различни фракции в отделните игри, през обяснения за времевата линия, в която се развиват, до описание на различни теории за скрити послания в игрите, триото Скот, Дрю и Майкъл са способни да държат вниманието ми с часове.

Това, което харесвам във Fudgemuppet, е начинът, по който представят съдържанието си – тези хора са истински майстори на това, което правят, същински поети. Тримата са способни да поднесат увлекателно и най-несъществения детайл от игрите на Bethesda с изказ, който се среща рядко. Това, че видеата им вървят на фона на красиви гледки от Skyrim и Elder Scrolls Online и са подкрепени от феноменалната музика на Джереми Соул, композиторът на голяма част от Elder Scrolls игрите, също помага. Отделно, те имат и по-малка, но също толкова увлекателна поредица за The Witcher 3. Ако търсите нещо по-практично, те имат и доста видеа, описващи различни билдове за Skyrim, а отскоро правят и съдържание за новият им не-Elder Scrolls любимец – Cyberpunk 2077.

Ако фентъзито не е по ваш вкус, може би ще се заинтересувате от историите в другата мащабна поредица на Bethesda – светът на Fallout. В този случай определено си заслужава да разгледате канала на Oxhorn. Въпреки, че към момента той прави основно livestream-ове, до неотдавна каналът му беше почти ексклузивно посветен на Fallout. Уникалното при него е увлекателният тачин, при който представя различните истории в игрите от поредицата – ще ви прекара през даден куест, все едно ви прожектира филм. Вглъбява се много, което помага да се вглъби и зрителя – не бихте скучали, дори да ви заведе на разходка през гардероба на Brotherhood of Steel (подсказка – те всички носят еднакви униформи и брони).

Уви, фактът, че Fallout поредицата изпадна в дупка след Fallout 76 и безкрайната върволица проблеми, които сполетяха тази злополучна игра, явно се е отразил на Oxhorn, тъй като в последно време той предпочита да stream-ва други игри, сред които Cyberpunk 2077, Wasteland, Horizon Zero Dawn, The Witcher 3, Disco Elysium и други. Но по-старите му видеа са абсолютно златни – например изиграването на оригиналните Fallout 1 и 2 с разглеждане на всички опции и различни избори е монументална поредица от видеа, която си заслужава да изгледате.

За финал ще изляза леко извън утъпканата пътека и ще ви спомена за един канал, посветен на настолните игри. Няма нужда да се делим – в крайна сметка всички сме геймъри. Става въпрос за един от най-големите канали за настолни игри, а именно – The Dice Tower. Създателят на този канал Том Васел изрично подчертава, че иска да създаде едно изпълнено с позитивизъм пространство и по тази причина поддържа канала си изключително family friendly – тоест не псува, не говори лошо за други играчи или членове на общността и може би най-важното: категорично отказва да говори за политика, което е глътка свеж въздух в една индустрия, задъхваща се под все по-тежкия ботуш на политическата коректност.

The Dice Tower дава сцена на голямо разнообразие от автори и предлага най-различно съдържание: от ревюта на актуални заглавия, през игри на живо или на запис, до Топ 10 списъци по най-различни теми, които много често са изключително забавни. Ако настолните игри не са ви съвсем ясни, но искате да научите повече, каналът на The Dice Tower е една добра отправна точка.

Това бяха някои от каналите, които лично за мен са носители на истинския дух на гейминга – на това да се потопиш в една фантастично вселена и да обсъждаш стратегии и тактики с познати и непознати. Споделете дали и вие имате любими автори, защото аз винаги съм в търсене на нови готини геймърски канали. До скоро с нови порции позитивизъм!

 

Автор: Terwell