Музиката в игрите

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Един от по-неудобните въпроси, който не обичам да ми задават, е “каква музика харесваш?”. Докато хората около мен имат детайлни отговори като “ню уейв грайнд кор инструментален хеви метъл, но този от 90-те, не този новият след 2000-та година”, аз обикновено се ограничавам до “амиии, каквото пуснат по радиото…”. Това обаче не е съвсем вярно – през последните години ми стана ясно, че най-харесваният от мен музикален жанр е “саундтрак на видеоигра”.

Това изглежда като чийтване, защото музиката в игрите е от най-разнообразни стилове, но вярвам, че разбирате какво имам предвид. За мен фактът, че някое музикално произведение е произлязло от игра, му носи допълнително значение отвъд чисто звуковото – може би го свързвам с усещането на геймплея или атмосферата на даденото заглавие. Лично аз работя на музика от видеоигри, релаксирам с музика от видеоигри, телефонът ми звъни с музика от игра… Ето защо реших, че е редно да отдадем кратка почит към музиката в игрите в една ретроспекция, която обхваща любимите ми музикални съпроводи в едно видео, което със сигурност ще бъде обект на няколко копирайт страйка, но какво да се прави.

Ще започна с една определена компания,

която в миналото беше символ на качество във всяко едно отношение – геймплей, видеоклипове между мисиите и музика. Става въпрос, разбира се, за Blizzard.

Саундтракът на Diablo 2 напълно пасва на мрачната атмосфера в играта и винаги ще ви държи на тръни какво ли може да има зад следващата врата в подземието.

Саундтракът към StarCraft от друга страна е по-различен и цели да пасне към фракцията, с която играете. Например озвучението на Тераните е приповдигнато и отразява бойния дух на човешката раса, въпреки всички несгоди, които им се случват по време на сюжета.

Не мога да не спомена и друга любима игра от миналото,

която наскоро се събуди за втори живот с нова графика и освежено аудио – Age of Empires II. Музиката в нея не е тясно свързана с определена фракция, а според мен се опитва да ви пренесе в средновековието, но не като залага само на църковни песнопения и подобни, а цели да запази съвременно звучене.

Що се отнася до вдъхновени от средновековието саундтракове, няма как да не споменем великолепната музика към българската игра Knights of Honor, дело на Борислав Славов “Glorian”. В момента се работи по продължение на Knights of Honor и ще ми е много интересно да чуя на какъв стил са заложили авторите този път.

Не точно български, но поне славянски мотиви ще откриете в музикалният съпровод към The Witcher 3 и неговите експаншъни. Музиката в тази игра за мен е сред най-добрите, които изобщо някога са се появявали в игра. Говорим за часове мелодии, всяка от които уникална по собствен начин.

Ако се чудите с коя песен звъни телефонът ми, както споменах по-рано, това е парчето със заглавие The Mandragora от второто разширение, Blood and Wine.

https://www.youtube.com/watch?v=DRQtrkhqsTk

Невъзможно е да подмина една от най-епичните игри

с един от най-епичните саундтракове изобщо – The Elder Scrolls V: Skyrim. Дело на легендарния в гейм-индустрията композитор Джереми Соул, музиката в играта е… на друго ниво. Няма да я описвам, трябва да се усети.

Дори е възможно да ви вдъхнови сами да се пробвате в тази област, както направи с мен, въпреки, че никога преди това не бях докосвал китара.

Мисля, че уверено можем да заключим, че през изминалите десетилетия музиката в игрите извървя огромен път от това до това. Оставям ви с една песен, която има специално значение за мен – това е част от саундтракът на Rise of Nations, която беше едно от първите заглавия, които ревюирах за PC Mania преди много, много години. Кои са вашите любими саундтракове? Ще се радвам да споделите в коментарите.

  • author image
    Крепостен Селянин Отговор
    май 8, 2021 @ 3:40 am

    От споменатите не знам дали съм имал по-силен момент от това в Knights of Honor early game да изкарам 2 генерала ъпгрейднати на Pillage и да вкарам 16 отряда бесни селяни да сеят разруха по селата на най-близкия бот, дето е имал неблагоразумието да започне във война с мен. Аз да си ползвам реквизираните кинти за да forcebuild-вам сгради, докато оня е на -20 kingdom happiness в първите 10 минути.
    И през цялото време джаса епична героична мелодия, сякаш селския ми уорфеър е някакъв велик средновековен военен поход.

  • author image
    Щастлив Селянин Отговор
    май 11, 2021 @ 11:51 am

    Саундтрака от Stonghold (първия и Crusader-а, не новите) ми е много любим.

  • author image
    Просто Селянин Отговор
    май 12, 2021 @ 21:19 pm

    Banana Tiger от Witcher 3

  • author image
    юли 11, 2021 @ 15:15 pm

    Divinity Original Sin. Композирана от българин.