Какво се случи в PC Mania за една година, или нашият обзор на най-доброто от медията ни през 2021 (първа част: за периода Януари-Юни 2021)

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
Скъпи приятели, Новата 2022 година вече е факт за всички нас, но как да я започнем?

Както знаете, новият уебсайт на нашата PC Mania през Декември 2021 навърши цяла една година, през която бяхме заедно. За тази година се случиха и отразихме много и интересни гейминг събития и новини, писахме за нови компютърни и конзолни игри, списвахме Лични мнения и интервюта, и като цяло, поднесохме едно солидно количество информация за всичко и всеки!

Все пак, нека в самото начало на Новата 2022, сега да се обърнем назад през изминалата година и да се опитаме да открием най-доброто, за което писахме в нея и за всички Вас, нашите читатели! Предупреждаваме, че тази статия ще е дълга и наситена с много и най-различни гейминг събития и линкове, а всяко едно цитирано по-долу заглавие от новини и анонси, ще бъде в червено, което означава, и при желание, че можете да кликнете и да отворите този анонс на нова страница в браузъра си и да прегледате за всичко, което ние ще посочим. Ще се опитаме да вкараме в статията и ключови снимки и видея, с които по-лесно ще се ориентирате, докато четете. И така, да не губим повече време и да започваме с “Обзор на 2021”:

Януари 2021

Годината започва ударно на 7 Януари, Ивановден, с първата наша статия за 2021 на тема: “Пишете ни на pisma@pcmania.bg!” Малко или много, за един нов уебсайт беше ключово да подновим връзка с читателите ни и затова още в самото начало от пускането на новия сайт указахме имейла, на който всеки един от Вас може да праща въпроси и предложения относно анонсите при нас. Приканваме Ви да ни пишете и сега и след тази статия…

Да, всички вече знаете нашия имейл адрес, който си остава: pisma@pcmania.bg

На 12 Януари 2021 пускаме и първото ни ревю за новата година, а именно “Rise To Ruins” на Стефан Червенков на студиото SixtyGig Games, което е добър симулатор на управлението на град в жанра Tower Defense, което има богати гейм механики, но е постно от към графика и преиграемост. В линка към заглавието на играта можете да научите повече за тази приятна геймка, успех!

Играта е повече от зарибителна, макар да ни напомня понякога и за DOSовска игра 🙂

На 21 Януари 2021 PC Mania, както и в края на 2021, ако си спомняте от ТОЗИ ЛИНК, но през Януари 2021 обявихме класация за “Игра на 2020 година”, а победител се оказа, случайно или не, Cyberpunk 2077, но с подгласници Ghost of Tsushima и Doom Eternal. От всичките тях, Ghost of Tsushima се добра до класацията и през 2021, но като Director’s Cut и за PlayStation 5. Общо-взето, тази класация ни напомня, че добри игри излизат постоянно, но наистина е божа работа, и в ръцете на самите Вас, геймърите, коя от всички тях ще се добере начело на нашата класация!

Февруари 2021

Точно на 1 Февруари Пламен Димитров “Terwell” анонсира статията “Бунтът на геймърите срещу Уолстрийт”, която вероятно е първата статия въобще в новото онлайн списание PC Mania за фондови борси, акции и инвестиции. Но няма нищо страшно, в началото на 2021 и по-лоши неща се случваха, като например, все по-страшното навлизане на вируса Ковид-19 в живота ни! А конкретната статия разглежда компанията GameStop в САЩ, която е нещо като магазините за физически копия на игри от типа “Пулсар” при нас в София и в България. Какъв шум и отзвук предизвика обаче, когато и заради пандемията, компанията започна да затъва, научете от видеото:

“Дау Джоунс”, “фючърси” и “стоков пазар” – не, не! Пламен не се шегува хич, вижте го!

На 5 Февруари анонсирахме новината, че Steam China ще се появи за азиатските геймъри около средата на същия месец, ето и конкретното заглавие на дописката: “Steam China ще дебютира следващата седмица”. Какво се случва в родината на Джеки Чан през 2021 и защо цветът на “новия Steam” ще бъде “сив”, ще научите само, ако прегледате новината…

Valve навлизат на китайския пазар, а петолъчките са едва и само началото на всичко!

На 9 Февруари в любимата ни PC Mania тревожно четем, че “Хакери атакуваха CD Projekt Red”, но без паника! Новината е предимно от лошото стечение на нещата, че от “Най-добра игра за 2020” Cyberpunk 2077 се изложи мегаяко и последствията за нейните създатели са точно такива, за които пишем, а именно – “хакерска атака” – и последвало “разследване”…

Няма шега, няма измама, очевидно от CD Projekt Red наистина са били атакувани!

На 22 Февруари сме писали за “Първи трейлър на Diablo II: Resurrected” като напомняме отново, че именно тази игра стана “Игра на годината за 2021” при нас в PC Mania, а сега да се насладим отново и на тази златна игра, а и на страхотния трейлър, който ще анонсираме отново:

Една велика игра получи своя “резюрект”, досущ като Нео от филма “Матрицата 4″…

Март 2021

Уау! Точно на 1 Март от PC Mania сме стартирали нашата програма за патрони с новината “Подкрепете ни в Patreon!”, а също и явно сме записали видеото с женския глас, за който толкова хора ни питаха “Ама как? Вие и жени ли имате при Вас в PC Mania?”. Е, имаме, а сега нека отново да си припомним видеото за патроните ни и не се поколебайте да се включите:

Любовта при нас е както видима, така и взаимна. Защото не ни познавате от вчера!

На 11 Март Георги Кацаров е написал чудесно ревю на тема “Age of Empires: Definitive Edition” на компанията Microsoft, за което четем: “Играта не е точно ремстър, не е точно и римейк, а е застинала някъде по средата между двете понятия.” Браво, Георги, но за съжаление, или поне при нас в PC Mania, тази игра събра общо 5 гласа от феновете и за жалост, нито един от тях не достигна, за да се класира в челната десятка, за която стана дума вече преди малко в класацията ни за 2021. И все пак, ревюто си остава бомба!

През годината писахме и за други “троянски”, “египетски” и различни игри и епохи!

На същия ден, обаче от Велчо Стефанов, четем новина за обичаните от всички нас Костенурки Нинджа, а именно: “Обявиха Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge” на френски издател, който направи и Streets of Rage 4, номинирана за най-добра екшън игра на Game Awards 2020. А сега да се порадваме на тийновете-костенурки от това видео, а и да знаем, че играта все още не е излязла, но в Steam пише, че “идва скоро”. Наздраве и за плъха Сплинтер!

Колко са ни мили и сладки, радост за всяко едно все още непорастнало хлапе като нас!

На 26 Март четем отново от Велчо Стефанов: “Преподаватели от столични гимназии създават настолни и ролеви игри за обучение по първа помощ в училищата”. Доста неочаквана и даваща надежда новина, че нещата в родното “образУвание” ще тръгнат по нов път. И, поне доколкото съдим от статията, да, явно в проекта са “обхванати над 4000 ученици от гимназиален етап”, което ни дава сили да вярваме в каузата на Фондация “Първите три минути”, за която ни споделя и г-жа Марияна Манушева в тази статия…

Ние от PC Mania особено одобряваме методите, включващи настолни и ролеви игри!

Април 2021

Хаха, стигнахме до “1 Април” и няма как да не посочим видеото ни, в което точно тогава анонсирахме, че любимата на всички “PC Mania” вече ще се казва “ПиЦи Мания” и – особено с оглед на по-новото и по-вкусно произношение – вече ще се специализира в “готварски сайт” за рецепти, и най-вече за направата на “пици” и други вкусни ястия от италианската кухня. Да, да ни е честит 1 Април 2021, колеги, и дано не сте преяли по празниците и със сърми по Коледа, а сега да си припомним това смешно и вкусно видео:

Да, заглавието ще Ви зазвучи много сериозно и провокативно, но става дума за шега?!

На 6 Април Момчил Желев е анонсирал новината, че “E3 2021 ще се състои виртуално”, а и нямаше как да е иначе, щом – и отново заради Ковид-19 – всичко мигрира онлайн, вкл. и най-големите гейминг събития, които и както четем от статията на Момчил, изцяло минават виртуално. Успокоението е, че поне съдейки по дописката, събитието е “изцяло безплатно” дори и онлайн, но от друга страна, всеки знае, че когато нямаше “пандемия” по такива големи мероприятия не се ходеше току-така. Но да, от 2021 всичко се промени радикално и тази статия е още едно живо доказателство за това!

Дано само и “докторите” да не започват да ни посещават “виртуално”, че ще я втасаме…

14 Април 2021 е паметна дата за нашето онлайн списание за игри, тъй като точно тогава Велчо Стефанов замисля и сам провежда ПЪРВОТО ИНТЕРВЮ от всички, които по-късно го последваха в PC Mania, а именно срещата на “Една бизнес дама в света на видео игрите” с Гергана В. Грънчарова, съсбственик на Incineration Productions. Интервюто с нея е голямо, пространно и обширно, а и доста интересно, но ако сте го изпуснали, а вече следите по-новите ни интервюта, погледнете линка с него и по-долу сме снимали и госта ни, за да си припомните повече:

Гергана В. Грънчарова е част от проекта, за който писахме и във връзка с програмиста Юрий Попов и за който ще стане дума в следващата част на обзора ни за 2021 година…

Май 2021

На 3 Май четем и гледаме едно любопитно кино-видео-ревю на филм, направен по хитовата игра “Mortal Kombat: Филмът” на Пламен Димитров “Terwell”. Смешното и нерадващо в статията е, че Пламен всъщност пише как НИЕ (хората от реалния свят демек) вече повече от година “ходим като персонажи от Mortal Kombat” и вероятно Тервел намеква именно пандемията и маските навсякъде, а това е повече от попадение. В същия момент, филмът и ревюто са хубави, но Пламен подозира, че ни очаква продължение, така че франчайзът явно ще ни изненада отново и още пъти…

С тия маски по лицата, заприличахме, ако не на костенурки, то на нинджи със сигурност! Още веднъж, благодарности на Terwell за прекрасното му видео ревю!

На 7 Май Пламен Димитров отново се включва със страхотното си Лично мнение за игрите, а именно “Музиката в игрите” и във което той прави дисекция на мелодиите за компютърни игри като, естествено, стартира с компанията Blizzard и саундтрака на Diablo 2. Трябва да признаем, че това сме го слушали всички, но във видео-ревюто на Terwell се споменават още един куп стойностни мелодии от игри, например, музиката от StarCraft (темата на Тераните), Age of Empires II, вкл. музика от български игри като тази от Knights of Honor и дело на Борислав Славов “Glorian”, или такава от The Witcher 3, но със славянски мотиви. Браво на колегата ни Пламен Димитров и нататък!

На онлайн списание PC Mania са необходими повече такива професионални теми и ако е възможно именно Вие да пишете по такъв увлекателен начин, потърсете ни!

На 10 Май четем любопитна новина от Момчил Желев на тема: “Epic предложили $200 млн на Sony за PC порт на 4 до 6 PlayStation заглавия”, в която става дума, че компанията “Epic са разглеждали възможността за закупуване на съдържание от Microsoft и Nintendo. Epic оценяват като малки, шансовете за сделка с Microsoft, тъй като компаниите се конкурират за съдържание.” Все пак, в края става ясно, че “предложението на Epic не е било прието от Sony”, но дори да е било прието, все още не е официално оповестено. Разбира се, ще следим подобни новини и през 2022…

Лого на компанията Sony и нейния PlayStation – и сякаш не е нужен повече коментар…

На 17 Май четем нова статия от същия Момчил Желев под заглавие “Джон Маклейн и Рамбо ще бъдат достъпни в Call Of Duty: Black Ops Cold War и Warzone”, а както знаем всички, “Джон Маклейн и Рамбо” са най-култовите екшън и 80-десетарски екшън филмови герои, вкл. от “Студената война” и прочее. Това идва да покаже, че франчайзът на Call of Duty не само вече е най-купуваната игра за подарък на тийнейджърите-момчета в САЩ през последните години, а вариант, чрез който да влезеш буквално в “кожата” на герои като споменатите, и това да се види от всички твои авери, с които решиш да поцъкаш…

Рамбо, някога герой от Виетнам, днес май е повече актуален на нашите монитори…

Юни 2021

И така, неусетно стигнахме до средата на годината 2021, в чието начало, на 2 Юни Велчо Стефанов ни съобщава, че “Анонсираха създаването на психо хоръра Luto” – или “психологическия хорър от първо лице”. “Умът ти може да е затвор. Изпълнен с най-лошите спомени, този затвор изглежда като лабиринт, чието бягство изглежда като невъзможна задача. Luto е разказващо приключение, което се опитва да размишлява върху теми като депресия и тревожност в най-тъмните среди” – това споделят от разработчиците Broken Bird Games, но на нас това ни прилича повече на метод и то точно в пандемията, да се инвестира в игри, в които и без това, самият играч – като човек в реалния свят – се чувства все повече депресирам, сам и отчаян от всичко, което се случва около него. Но ето и надеждата – “Luto” е обявена от Steam, че “излиза през 2022″…

Атмосферата в играта ни напомня най-вече за къщи, които никога у нас не сме имали!

Два дни по-късно, на 4 Юни Велчо Стефанов анонсира, че “Отлагат God of War 2 за 2022”, а това е точно СЕГА и през тази нова година. В статията се цитира шефа на PlayStation Studios, но по всички изгледи тази 2022 година ще бъде и годината, в която най-после ще получим така мечтаното от нас продължение на любимата God of War, която също беше класирана от Вас, нашите читатели, за игра на всички времена в класацията ни, но за жалост не се добра и не успя да влезе в окончателната десятка със заглавия, уви!

Богове около нас си имаме достатъчно, но втората част на тази игра още ни липсва!

В съвсем същия ден, на 4 Юни, Велчо Стефанов анонсира и, че “Започват снимките на Индиана Джоунс 5”, а това е новината, която всички с Вас чакаме от край време. Сега обаче е моментът да акцентираме, че вече шведското студио Machine Games разработва нова игра по Индиана Джоунс, а техния кратък тийзър Вие можете да видите по-долу вместо снимка към анонса на Велчо, чийто линк към новината остава и все така още си свети в червено:

Този тийзър е толкова красиво направен, че чак ни се прииска… автостоп до Индия 🙂

Още една, и засега последна, новина от Велчо Стефанов от 18 Юни, а именно “Baldur’s Gate 3 няма да успее да излезе от режима на Ранен достъп тази година”. На всички наши читатели напомняме, че става дума и сега четете “Обзор на 2021”, така че и в случая словосъчетанието “тази година” от новината, да се чете като “изминалата 2021”, което пък ни напомня, че от Larian Studios вероятно ще ни зарадват ТАЗИ 2022 ГОДИНА с официалното излизане на най-култовата RPG игра! Така че, сега с най-якия и най-нов тийзър на Baldur’s Gate 3, Ви оставяме. Ще се видим отново в сряда, на 19 Януари, когато ще продължим с нашия обзор. Тогава на преден план ще изтъкнем статии, хора, новини и събития, излезли при нас в PC Mania за периода “Юли-Декември 2021 година”. И Ви обичаме всички!

След толкова дълга и подробна статия в Екипа ни се чувстваме като това Джудже…