Какво ни казва най-новия трейлър на CoD?

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Както и предположихме след редица слухове, следващият Call of Duty ще се развива по времето на студената война. Това научихме от двеминутен тийзър трейлър, който не ни показа геймплей, но ни показа нещо друго.

В тийзъра са използвани кадри от интервю с Юри Безменов. Мнозина от вас може би не знаят кой е той, но историята му е изключително интересна. Безменов е истински човек, а не литературна или филмова измислица – бивш агент на КГБ, който бяга от Съветския Съюз и заживява в Съединените Щати. Когато се установява в САЩ, Безменов дава редица интервюта, в които обяснява какви са стратегиите на комунистическия блок да дестабилизира идеологическия си враг отвътре.

Показаното в тийзъра интервю е напълно реално и може да бъде намерено в YouTube и bitchute. В него, през далечната 1984 г., Безменов описва стъпките, които КГБ използва, за да подкопае Западния свят. Всички те са под шапката на така наречените “активни мероприятия”, което е вид психологическа война. Целта е да спечелиш войната без да си изстрелял и един куршум.

Стъпките дори са описани в самия трейлър. Първата е “деморализация”, която отнема между 15 и 20 години. Трябва да внушиш на цяло едно поколение, че е безсмислено да се бориш за каквото и да било – това е придружено от кадри на антивоенни протести. Втората стъпка е “дестабилизация”, при която агентите работят по подкопаването на основни системи в обществото – Безменов назовава икономиката, външните отношения и системите за отбрана. Следващият етап е “криза”, при който трябва да създадеш извънредно положение при врага – на екрана минават кадри на протести и битки между демонстранти и полиция. Финалният етап се нарича “нормализация”, при която атакуваното общество приема ситуацията на постоянна нестабилност за нещо нормално и дори се обръща към врага си като към спасител.

Някои коментатори веднага посочиха с пръст – Безменов и в частност този трейлър говорят за ситуацията днес! Нима западният свят (в чиято периферия сме и ние, българите) не е обхванат от постоянни кризи, изпитващ невъзможност да каже кое е нормално и кое – не? Други веднага отговориха, че това са глупости – Съветският Съюз и неговите разузнавателни служби не съществуват от вече почти тридесет години, дори да са имали някакъв план за дестабилизация, той се е разпаднал много отдавна.

Много от защитниците на първата теория обаче ще посочат, че щом веднъж този план бъде задействан, той продължава да работи, независимо дали някой го управлява. Когато започнеш да дестабилизираш една система, тя не се стабилизира от само себе си. Поради тази причина, много наблюдатели видяха в този тийзър послание, че Activision “сменя отбора” във водещата се в момента културна война – корпорацията е решила вече да не е на страната на ултра-либерализма, а преминава на страната на консерваторите, които виждат как цивилизацията им се подкопава по предварително начертан план от комунисти!

Честно да ви кажа, не го вярвам. Activision разбира се знаят, че се води културна война, никой не може да прекара повече от час в интернет и да не разбере за нея. Но корпорация от такъв размер не би взела страна по въпроса. Буквално преди няколко месеца в Call of Duty: Modern Warfare се появи екран в подкрепа на Black Lives Matter, крайнолява организация, основана от три жени-активистки, самоописващи се като марксистки. Нали не очаквате сега да повярваме, че вече са готови да застанат срещу това и да започнат да громят “левичари”?

Не, Activision просто са попаднали на интересна история, около която да сглобят сюжета на следващата си игра. Убеден съм, че фабулата в самата игра няма да има нищо общо с това, от което се страхуват либерално настроените сред вас или на което се надяват тези с анти-либерален уклон.

Помните ли трейлъра на Far Cry 5? В него на пръв поглед изглеждаше, че лошите са християнски фундаменталисти и расисти, тероризиращи малцинства в САЩ. Този трейлър също беше посрещнат с голям интерес, но този път ролите бяха разменени – либералите казваха “всичко е точно така”, докато противниците им видяха в идеята на играта опит да бъдат подкопани християнските им ценности. В крайна сметка играта се оказа съвсем друго животно – лошите в нея бяха фундаменталисти, да, но не християнски – като в една сцена дори демонстративно изхвърлят Библията, нито пък бяха расисти, понеже бяха от всякакви етноси. Ubisoft бяха заели позиция на абсолютни центристи.

Този трейлър показва единствено, че гейм-компаниите са в крак с времето – следят какво се случва в обществото и са готови да ни предложат продукти, свързани с това. Но не смятам, че трябва да ги разглеждаме като морални компаси относно това кое е правилно и кое – не. В момента работя по обширен материал за това как гейм-индустрията беше превзета от политиката, където влизам в много по-големи детайли за случващото се в последно време – ще ми бъде интересно да споделите в коментарите дали такова видео би представлявало интерес.

Автор: Terwell