Звезден рожденик: Създателят на ролевата игра D&D Гари Гигакс днес щеше да навърши 84 години, ако не ни беше напуснал през 2008

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Гари Гигакс още преживе беше легенда в настолните ролеви игри. Наричан още тогава “баща на D&D”, всъщност Гари става основоположник и създател на цялото ролево хоби. Написвайки и издавайки най-мащабния си труд и то още през 1974 в САЩ, играта Dungeons & Dragons, Гари ще остане в историята като човекът, измислил първата и най-голяма, и успешна ролева игра в света. На днешния ден, 27 Юли, Гигакс е роден в Чикаго, САЩ, през 1938, но дълги години той после ще обитава живописното градче Лейк Женейва, където стартира собствената му компания за D&D, под името TSR (Tactical Studies Rules). Години по-късно, през 1996, компанията Wizards of the Coast и собственик на играта Magic The Gathering купува TSR и в момента лицензът на Dungeons & Dragons се държи от тях и Hasbro, най-голямата компания в света на пазара за играчки. Именно Wizards of the Coast и Hasbro стоят зад проектите на новия филм на Paramount Pictures по играта D&D, на чийто трейлър можете да се насладите по-долу, а самият филм се очаква да излезе по екраните  през 2023:

Също тези дни и по случай рождения ден на Гари Гигакс се организира онлайн и безплатна ролева игра по D&D Classic и в платформата за настолни ролеви игри Fantasy Grounds Unity. Кампанията по набирането за играчи в нея продължава и в момента, и пишете в коментарите по-долу дали желаете да се включите, или ни изпратете писмо на нашата поща pisma@pcmania.bg с име и nickname в Discord, за да заявите своето участие в играта. Ролевата сесия в чест на Гари ще бъде изцяло онлайн и макар, че Fantasy Gronds Unity e платен софтуер, всеки един от заявилите играчи ще получи безплатен достъп в нея. Приключението, което ще разиграе ще бъде по най-мащабния сетинг на Гари “The Temple of Elemental Evil”, написано от него още през 80-те. Обръщаме и изрично внимание, че героите в играта ще бъдат по системата D&D Classic на Fantasy Grounds в Стийм и тя се различава базово от последната 5E ревизия на D&D. Във всеки случай, нашите Водещи са подготвени и ще разяснят всичко по класическата механика и промените спрямо старата и по-новата 5E. От Вас се иска само желание за игра и да обичате ролевите игри и D&D!