Звезден рожденик: На днешния ден през 2001 излиза Icewind Dale: Heart of Winter – продължението по хитовата игра в света на D&D и Робърт Салваторе

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
Да, така като гледаме интерфейса, май дословно повтаря този на Baldur’s Gate от 1998.

Годинките си минават, а новите игри се нижат една след друга. Но има някои заглавия, които – както при големите златни хитове в музиката – са вечен evergreen, както са най-класическите и все още играни заглавия от типа на Diablo II, Doom, HMM 3, StarCraft и т.н. В тази серия се нарежда още една игра от близкото минало, а именно Icewind Dale в света на D&D – Forgotten Realms на Робърт Салваторе и тъмния елф Дризт – както и нейното продължение Icewind Dale: Heart of Winter, което излезе почти 1 година след оргинала и от което днес се навършват точно 21 години, считано от пускането на тази игра в САЩ през 2001, и ползва системата за игра на AD&D, за която виж тук!

Наследник по-старата, и още по-класическата ролева игра Baldur’s Gate, Icewind Dale: Heart of Winter дословно повтаря рецептата на първата игра, макар че, когато играта излиза, критиците и феновете я намират за твърде “биткаджийска” и реално при нея “историята, светът и сюжетът” някак си се изместват в страни. Това донякъде е оправдано от създателя Black Isle Studios (издатели са Interplay), защото бяха инвестирали твърде много в създаването на енджина за играта, наречен Infinity, и някак си, трябваше да го изцедят до дупка, за което пуснаха (след Baldur’s Gate) още и Baldur’s Gate II, както и Throne of Bhaal, а също и последващата Planescape: Torment, а настоящата Icewind Dale: Heart of Winter е именно и тя в същия енджин; нека сега да си спомним как изглежда началният екран:

Темата е “дървен фон”, а това има връзка с кинематик историята в началото…

Хубавото е, че всички тези игри (вкл. и настоящата в света на Ледения вятър, която днес чества годишнина) не са изобщо забравени и сега през 2022 те могат да се закупят и да цъкат съвсем легално, например, от Steam и GOG, а също включват подобрени Enhanced Editions, с които ще се пренесете по един магически начин през онези години, когато тези игри бяха на върха на славата си, но без да забележите разлика в качеството и картината, тъй като и на практика, игрите вече са като нови. Макар, че доста хора се оплакаха, че Baldur’s Gate Enhanced Edition е пълна с бъгове, нашият съвет е да не се доверявате на критиката, а да играете на всички възможни игри в серията, ако още не сте, и така да се насладите – от една страна на света на D&D – а от друга, да изпитате тръпката да биете чудовища и да откривате съкровища. Малко или много, такава е и настоящата игра от днешния ден!

Колкото и изометрично да го гледаме, несъмнено всичко изглежда много красиво…