За насилието и игрите… отново.

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 11 авг. 2019

Темата с насилието във видеоигрите за пореден път излезе на дневен ред. Не че има какво да се обсъжда по нея – също колкото филмите водят до насилие, толкова водят и игрите. За съжаление обаче дали просто заради популизъм, дали заради реално неразбиране на ситуацията, това е любима тема както на множество непосветени в гейминг средите, така и на политиците по света. И ако за обикновените хора нещата се свеждат до доста люто чесане на езиците из социалните мрежи, но все пак само чесане на езици, то изявленията на един политик могат да окажат влияние върху реалния свят. Още повече ако този политик е Доналд Тръмп. За какво иде реч?

На 9-ти август редица новинарски сайтове излязоха със съобщението, че от Walmart премахват знаци, изображения и дори демота на видеоигри, които съдържат насилие. Според реномирани източници, веднага след стрелбата в Ел Пасо, която се развила на територията на Walmart, от ръководството на корпорацията са разпратили инструкции за незабавното премахване на всякакви “обозначения и изображения, които са свързани с насилие“, копие от които се появи и в Twitter. Нейният надпис гласи: “Премахнете (от) магазина си всякакви обозначения или реклами, които съдържат изображения с насилие или агресивно поведение. Такива изображения да изключват или премахват от търговската зона незабавно“. От инструкцията става ясно, че се визират както реклами, така и видео демонстрации, които вървят от различни екрани, като те обхващат предимно PlayStation и Xbox заглавия и реклами. Освен това се изисква да се прекрати провеждането на всякакви предстоящи събития, свързани с промотирането на бойни игри или шутъри.

Безсмислената антинасилствена треска обаче не обхваща само гейминг съдържанието, а се разпростря и върху филмите и видео демонстрациите, свързани с ловния сезон, които вървят в Sporting Goods секцията. Най-ключовото обаче е, че въпреки трагичните събития, от корпоративния гигант не възнамеряват да променят политиката си относно оръжията, които продават.

Днес се появиха слухове, че Walmart са отишли дори още по-далеч, като са прекратили продажбите на доста игри. Те са подкрепени от публикации в Twitter, като тази на озвучителя и геймър Erik Louden, от която се виждат полупразни рафтове в гейминг магазините. В своя официален отговор обаче, от Walmart отхвърлят тези твърдения. “Предприехме тези мерки, за да изразим своето уважение към жертвите на трагедията от изминалите дни, но те не представляват нашата политика в дългосрочен план“.

Дали решението на Walmart е повлияно от изявленията на политическите фигури през последните дни? Едва ли ще разберем. Но със сигурност обясненията които те дават към обществеността, изглеждат като подигравка към почернените от трагедията семейства, на фона на отношението им към оръжейния пазар.

Най-големият минус е, че по този начин търговски гиганти, като Walmart, сами наливат масло в огъня на никому-ненужния антигейминг популизъм.

Автор: